ДОПОМОГА

​Житомирські волонтери розповіли, як не стати жертвою шахраїв, які збирають кошти у благодійні скриньки

27 February 2020, 20:00

Благодійні скриньки - доволі розповсюджений спосіб збору коштів для волонтерів та фондів. У Житомирі час від часу їх можна побачити у магазинах, торгових центрах чи кафе. Найчастіше гроші збирають на допомогу хворим людям чи безпритульним тваринам. Проте, як впевнитися, що ваші гроші дійсно підуть на добру справу, а не у кишеню шахраїв, розкаже Житомир.info.

Кільки тижнів тому житомирські волонтери звернули увагу на благодійні скриньки невідомого фонду. Їхні бокси не відповідали нормам і не супроводжувалися відповідними документами. Волонтери звернулися до поліції із заявою про підозру в шахрайстві.

«Виявилось, що фонд існує фактично місяць, зареєстрований в Ірпені, а встановили їх у Житомирі. Кошти збирають на притулки для тварин Житомира, але у місті немає притулків. Є кілька притулків в області, їх всього три. Поспілкувавшись з директорами цих притулків, виявилось, що вони туди приїздили, зробили кілька фото для звітності, однак жодних договорів вони з ними не підписували», – розповідає волонтерка Маргарита Паламарчук.

Після розголошення, сторінку благодійного фонду було видалено, однак деякі бокси у Житомирі досі не прибрали.

Якщо ж ви помітили благодійну скриньку, перш за все, потрібно звернути увагу на те, який вигляд вона має, - радить представниця Житомирської міської громадської організації захисту тварин Юлія Невмержицька.

«Має бути печатка організації і підпис відповідальної особи, контактні дані, інформація на що збираються ці кошти. Бокси мають бути пластиковий або скляний, але пластик має бути міцний, не м'який. Документ – це договір, про безкоштовне розміщення скриньки для збору коштів. І коли виймаються кошти, то це акт. Після цього оприлюднення на сторінках, скільки і де коштів було зібрано», – каже Юлія Невмержицька.

Отож, обов'язкові елементи благодійної скриньки:

«Публічний збір благодійних пожертв в Україні врегульований на законодавчому рівні Законом України «Про благодійні організації та благодійну діяльність», – зауважує юристка Адвокатського бюро Сергія Хоменка Наталія Василюк.

У законі прописано, що підставою та необхідним документом для публічного збору пожертв від імені благодійної організації є нотаріально посвідчена довіреність його керівника.

Самостійно перевірити благодійний фонд можна в інтернеті або ж особисто зателефонувати.

«Можна сконтактуватися з благодійною організацією, адже зараз люди дуже обізнані, знайти в інтернеті, зателефонувати або ж перевірити в Єдиному реєстрі юридичних осіб, чи існує такий благодійний фонд», – радить юристка Наталія Василюк.

«Якщо ви звичайний пересічний громадянин, не юрист, тобто ви не знаєте, цих тонкощів і як правильно має бути опечатаний бокс, можете знайти сторінку організації у фейсбук, інстаграм. До організацій Житомира входять живі житомирські люди, активні волонтери. Якщо ви заходите на їхні сторінки, то побачите там, наприклад, друзів ваших друзів, тобто це люди, яких хтось з іншого оточення знає. І найголовніше – звіти, куди пішли ці коти, фотографії, посилання на пости про допомогу», – додає представниця Житомирської міської громадської організації захисту тварин Юлія Невмержицька.

Відповідальність за привласнення коштів, зібраних на благодійні цілі, формально встановлюється Кримінальним кодексом України (стаття 190 «Шахрайство»). Шахраїв можуть покарати штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або ж обмеженням волі на строк до трьох років.

Ми вирішили перевірити один із магазинів, у якому стоять благодійні скриньки на наявність необхідних документів. Продавчиня магазину відповіла: документів в магазині немає, є на офісі, але це все офіційно.

Директорка магазину телефоном відповіла наступне: «мама збирала кошти, а ми долучились, і все. Можу скинути номер телефону мами і вона вам всі документи надасть».

Інформацію про збір коштів підтвердила мама хлопчика, яка самостійно вийшла з нами на зв’язок. Перевірити це також можна на її сторінці у Facebook.

Якщо у ви маєте будь-які сумніви, обов'язково перевіряйте інформацію.

Нагадаємо, у листопаді 2019 у деяких житомирських магазинах з’явилися куточки з безкоштовними продуктами в «Кошиках добра».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі