Здоров'я

​У житомирському пологовому будинку народився хлопчик вагою 750 г

3 March 2020, 17:31

У житомирському пологовому будинку 30-річна жінка народила хлопчика з екстремально низькою вагою.

750 г та 32 см - таким при народжених був крихітка В'ячеслав. Матуся Валентина розповідає: вдома на них чекає 2 братики та сестричка.

«На 6 місяці вагою 750 грамів 32 см, 21 грудня 2019 року. У нас вдома ще Павлик, Аліна та Андрій. Нормально, вже краще. Переживемо, звісно, сподіваємося, що все буде добре», - ділиться породілля Валентина Дужук.

Жінка розповідає: вагітність проходила нормально, а напередодні пологів захворіла. У Житомирському обласному перинатальному центрі дитина знаходиться більше ніж 2 місяці, за цей час хлопчик набрав майже 2 кг.

«Були деякі проблеми, було і нормально, але переболіла і тому передчасні пологи. На п'ятому місяці захворіла. Старший прийшов зі школи, захворів і я біля нього. Взагалі дихаємо самі, але трохи допомагаємо. Сьогодні були 1 кг 840 г», - каже Валентина Дужук.


При народженні малюк не міг сам дихати, тому його направили до відділення інтенсивної терапії та реанімації новонароджених.

«На сьогодні дитині вже 73 доба. Достатньо складний був шлях у немовляти, одразу після народження дитина була переведена на апарат штучної вентиляції легень і не було можливості у немовля дихати. Дитина взагалі не давала можливості відлучити від іншого виду респіраторної підтримки - це тривало приблизно півтора-два місяці. Була залежність від постійного тиску в дихальному шляху. Протягом останніх чотирьох діб ми побачили досить позитивну динаміку, з урахуванням того, що дитина самостійно отримувала годування, ми не годували внутрішньовенно, вже об'єм харчування був непоганий», - зазначив завідуючий відділенням інтенсивної терапії новонароджених Сергій Лапоног.

Тепер хлопчик сам у змозі дихати, але лікарі кажуть - дитина сформувала легеневу патологію.

«Дитина знаходиться у відділенні постінтенсивного виходжування новонароджених, недоношених дітей. Вона до нас перевелася вчора. Стан дитини тяжкий, єдине досягнення на сьогодні те, що вона дихає самостійно. Дитина харчується через зонд, поки не смокче. Є помірні дихальні розлади. Взагалі з такими дітьми ми наперед не загадуємо, навіть на пів години, адже ситуація може змінитися кожну хвилину», - розповіла завідувачка відділенням постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених Майя Смоляр.

Коли немовля поїде додому, медики не беруться прогнозувати.

«Що найменше - це 3 місяці, але у нас були дітки, які знаходилися у відділенні й 5 місяців. Стан на виписку - це стан здоров'я дитини, вона має йти додому адаптована. Тобто вона має самостійно дихати, смоктати, ковтати, дихати та все це координувати. Також неврологічний стан має відповідати повному розміру і вагова категорія не менше 2 кг з щоденною прибавкою не менше 10-20 г на 1 кг маси тіла», - зазначила Майя Смоляр.

Житомирський обласний перинатальний центр має сучасне обладнання та висококваліфікований персонал. Але й цього іноді замало, адже для порятунку недоношених дітей потрібні «величезні» кошти, зазначив головний лікар.

«Це дороговартісне лікування, виходження. Це правда і ми правду говоримо всім. Сьогодні ми зусиллями центру не мали можливості, на прикладі цієї дитини, забезпечити усім тим, щоб вона вижила та мала повноцінне функціонування. Батьки цієї дитини на сьогодні, лише в реанімації, затратили близько 90 тис. грн власних коштів. Це величезні кошти, звісно не всі сім'ї можуть таке робити. Іноді, коли народжуються такі діти, приходиться закриватися у кабінеті, з'ясовувати, з якого регіону дитина, і працювати з депутатами різних рівнів, головами адміністрацій, головами рад, щоб допомагали цим сім`ям фінансово, щоб мали можливість виходити дитину. Це дороговартісні ліки, витратні матеріали для апарату штучного дихання. Це ті речі, які необхідні для того, аби дитина жила», - говорить головний лікар Житомирського обласного перинатального центру Юрій Вайсберг.

Наразі у відділенні знаходиться 3 дитини з вагою менше одного кілограма.

Нагадаємо, у лютому 2019 року в житомирському пологовому будинку 38-річна жінка народила дівчинку вагою понад 5 кг.

Як повідомляв Житомир.info, у житомирському пологовому будинку показали, що входить у «пакунок малюка» у 2020 році.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перинатальний центр пологовий будинок новонароджений  
Матеріали по темі