Фоторепортаж

​Прогулянка однією з найдовших вулиць Житомира, яка чотири рази змінювала свою назву. Фоторепортаж

4 March 2020, 19:07

Одна з найдовших вулиць Житомира, протяжністю понад 2,5 км, яка нині з’єднує центр міста з мікрорайоном Польова. За своє існування ця вулиця змінила чотири назви і нині носить ім’я відомого піаніста Святослава Ріхтера.

Свого часу вулиця, яка бере початок від перетину з вулицею Івана Кочерги, носила назву Михайла Коцюбинського, у повоєнні роки була Базарною, бо вела до центрального ринку. Згодом отримала назву свята усіх трудівників «1 Травня». У 2016 році назву «декомунізували» і відтоді вона носить ім’я талановитого піаніста Святослава Ріхтера, який народився у Житомирі в 1915 році. Його ім’я присвоєне і музичній школі, в якій навчався майбутній всесвітньовідомий музикант, цей заклад теж розташований на даній вулиці.

Більша частина вулиці Святослава Ріхтера розташована в центральній частині Житомира, проте висотної забудови тут не багато, переважна більшість приватних будинків - одно-двоповерхові старої забудови. Між ними розташовані адміністративні будівлі трьох житомирських судів, прокуратури, казначейства, стоматполіклініка та дитяча поліклініка, школа №21, музична школа, будинок культури.

Одна з найвідоміших споруд цієї вулиці – пожежна вежа, збудована у 1894 році. Нині тут діюча пожежно-рятувальна частина та музей пожежної охорони.

На вулиці Ріхтера знаходиться завод, на якому виготовляють «Президентський стандарт» та «Житомирську на бруньках».

На перетині з вулицею Гагаріна утворилася Путятинська площа, поряд з якою офісний центр та сквер зі «Скорботним янголом» - пам’ятником жертвам Голодоморів.

Далі вуличка стає вужчою і прямує поміж приватних будиночків до річечки Мала Путятинка, звідки рукою подати до житлового масиву Нижньої Польової.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Святослав Ріхтер вулиця  
Матеріали по темі