Влада

Коментар мера Житомира стосовно закриття закладів торгівлі: Ми готуємо проєкт рішення щодо підтримки бізнесу

16 March 2020, 19:42

Мер Житомира прокоментував рішення виконавчого комітету, яким закривають всі ринки та заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек та АЗС.

«Від завтрашнього дня в місті закриваються всі заклади торгівлі, крім закладів, які продають продовольчі товари, аптек, АЗС. Всі інші заклади торгівлі повинні бути зачинені. Також вводиться обмеження на проведення спортивних заходів – з 17 числа ми відміняємо усі спортивні заходи, які планували в місті Житомирі. З 19 числа зачиняються заклади громадського харчування: кафе, ресторани, кав’ярні також. Треба дати декілька днів, щоб бізнес міг розібратись та підготуватися до введення заборони. Додатково зачиняються усі ринки у місті Житомирі. Ми розуміємо, що це непросте рішення. Також ми дали два дні, до 19-го, щоб люди могли організувати свою роботу і підготуватися до закриття ринків. Поки що час встановлення карантину до 2 квітня. Якщо буде можливість скасувати це рішення, ми скасуємо його в будь-який момент, але ми бачимо досвід інших країн, у Європі карантинні заходи до травня. Тому я б радив чекати, що все ж буде продовження карантину», – каже Сергій Сухомлин.


Окрім того, на позачерговій сесії міської ради, яка пройде 17 березня в закритому режимі, але з онлайн-трансляцією, розглянуть ряд питань, які стосуються в тому числі і компенсацій та підтримки місцевого бізнесу.

«На сесію міської ради ми готуємо проєкт рішення по підтримці бізнесу, який підпадає фактично під рішення виконавчого комітету. Місто отримує ряд податків від бізнесу міста Житомира. На період карантину ми будемо пропонувати зробити компенсацію коштами по втратах – на податок за землю, податок на нерухомість. Ми запропонуємо відмінити оренду для бізнесу, який підпав під ці обмеження, якщо бізнес орендує торгівельні площі в громади міста. Для ФОПів ми компенсуємо єдиний внесок ФОПа на період карантину і для бізнесу, який платить ПДФО. Міський бюджет отримує 60% від ПДФО, який сплачує бізнес. Ми розробляємо механізм повернення цих 60% ПДФО. Також ми будемо звертатися до Верховної Ради, щоб вона встановила аналогічні заходи для підтримки бізнесу – компенсація банківських відсотків, податкові канікули й інші заходи, про які завтра можна почути на сесії міської ради», – каже мер Житомира.

Сухомлин також прокоментував випадок, коли в місті заклади не виконували попереднє рішення виконавчого комітету про обмеження роботи розважальних закладів.

«Штрафи на рівні 1000 грн і 1500 грн нікого не цікавлять. Ми маємо розуміти, що це не просто чиїсь забаганки, чи виконкому нема що робити, як приймати такі рішення. На прикладі останнього обмеження – в суботу один з нічних клубів працював. Цей випадок зафіксований органами поліції, складені протоколи. Думаю, що сьогодні до кінця дня буде кримінальна справа з приводу порушення закону України. Наша задача – не карати. Якщо деякі працювали, і ми їх попередили, то цей заклад навіть виклав (допис) на свою сторінку. Досить зухвало себе поводить – виставив (допис), що в них інший спосіб боротьби з коронавірусом. Тоді хай правоохоронні органи разом з прокуратурою займаються цим закладом», – розповідає Сергій Сухомлин.

Загалом у муніципалітеті закликають громадян, за можливості, залишатись вдома та не виходити на вулицю без необхідності. Зокрема, міська влада закликає утриматись від відвідин церковних богослужінь та походів до супермаркетів.

«По церквах: ми рекомендували ввести обмеження і ми запропонували обмежити служби по церквах. Це дуже важливо. По торгівельним мережам: ми для них розробляємо план заходів, це стосується продовольчих товарів. Ті мережі, які будуть виконувати, вони будуть працювати. Якщо буде невиконання цих заходів, ми також будемо їх зачиняти», – сказав мер Житомира.

Нагадаємо, на засіданні виконавчого комітету ухвалили рішення про закриття всіх заклади, крім продуктових магазинів, аптек та АЗС, і заборони мітингів та богослужінь.

Бліц-інтерв’ю від 16 березня з мером Житомира про готовність обласного центру до боротьби з поширенням коронавірусу читайте тут.

Як повідомляв Житомир.info, 4 березня 2020 року в Житомирі затвердили оперативний штаб, підготували лікарню та виділили кошти на заходи щодо запобігання розповсюдженню коронавірусу.

Житомиряни у масках на вулицях міста 16 березня:

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: карантин коронавірус виконком рішення  
Матеріали по темі