Здоров'я

​Як під час карантину працюють поліклініки та амбулаторії сімейної медицини у Житомирі

1 April 2020, 18:13

У Житомирі під час карантину у поліклініці №1, що знаходиться на вул. Велика Бердичівська, 32, обмежили кількість профільний лікарів та години прийому, аби зменшити кількість відвідувачів. А в амбулаторії №1, яка знаходиться також у цьому приміщенні, приймають тільки чергові сімейні лікарі. Як працює медичний заклад сьогодні і хто може потрапити на прийом до спеціаліста - дізнавались журналісти Житомир.info.

Коли людина заходить до поліклініки, її зустрічає медична сестра. Питає про мету візиту та вимірює температуру тіла. Усі пацієнти обов’язково мають бути у захисних масках.

«Пацієнт заходить у поліклініку і ми одразу говоримо: дистанція до 2 метрів. Питаємо, з якою метою прийшов, вимірюємо температуру. Якщо висока температура, то відправляємо в ізолятор: тоді людина виходить, йде навколо поліклініки та потрапляє в 10 кабінет. Там спеціально сидить лікар з медсестрою, медсестра бере медкарточку й лікар оглядає хворого. Ми не відмовляємо. Є люди, які панікують, налякані, кажуть, що немає нічого, але ми їх все одно оглядаємо, заспокоюємо, рекомендуємо, як себе поводити», - каже медична сестра амбулаторії №1 КП «ЦПМСД» Наталія Касянчук.


Спочатку пацієнти звертаються до чергового сімейного лікаря, який за потреби направляє до профільних спеціалістів. Графік роботи сімейних лікарів не змінився: працюють з 8:00 до 20:00.

«Частково наші сімейні лікарі приймають дистанційно, тобто пацієнти звертаються телефоном. Лікар, розпитавши, скеровує пацієнта чи в поліклініку, чи при необхідності оглядає вдома. В амбулаторії в три зміни працює по три сімейних лікарі: один в ізоляторі, два на прийомі на другому поверсі. Приходять пацієнти при загостренні певних хронічних захворювань, якщо перебувають на лікарняному листку і потрібно оглянути, якщо є скарги, гострий невідкладний стан і потрібно потрапити до вузькопрофільних лікарів», - розповідає завідувачка амбулаторії №1 КП «ЦПМСД» Тетяна Литвинчук.

За словами завідувача поліклініки, сьогодні у закладі працює десять вузькопрофільних лікарів. Вони приймають пацієнтів з 8:00 до 15:00.

«На сьогодні поліклініка працює в черговому режимі, на прийомі тільки спеціалісти, які надають невідкладну допомогу. Сюди входять: хірург, травматолог, в жіночій консультації гінекологи, отоларинголог і окуліст. Не працюють гастроентеролог, кардіолог, ревматолог, гематолог. Це ті спеціалісти, де сімейні лікарі можуть компенсувати їхню відсутність», - говорить завідувач поліклініки №1 КП «Лікарня №1» Віктор Мордюк.

Як змінився режим роботи у поліклініці, розповідає і лікар-отоларинголог.

«У нас поки що зупинено прийом планових пацієнтів, ми приймаємо тільки після того, як він буде оглянутий сімейним лікарем і сімейний лікар до нас направляє. Зараз пацієнтів менше, десь до 10 осіб. Це пацієнти, які скаржаться на такий ургентний стан, як біль», - каже лікар-отоларинголог поліклініки №1 Андрій Петришин.

Однак медики просять ходити до поліклініки, якщо у цьому є нагальна потреба і спершу консультуватися з власним сімейним лікарем.

Нагадаємо, станом на 14.00 1 квітня у Житомирській області зареєстровано 6 лабораторно підтверджених випадків COVID-19: 2 випадки в м.Радомишль (1 летальний 13.03.2020, 1 – зареєстрований 27.03.2020); 1 випадок у м.Житомирі (зареєстрований 19.03.2020); 1 випадок у Малинському районі (зареєстрований 26.03.2020), 2 випадки у Бердичівському районі (1 зареєстрований 26.03.2020, 1 – зареєстрований 01.04.2020).

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирському обласному лабораторному центрі розповіли про «золотий стандарт» перевірки на COVID-19.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліклініка амбулаторія сімейний лікар пацієнт прийом карантин коронавірус медицина  
Матеріали по темі