Давид Жванія: Я люблю цю країну, тому мовчу з питань отруєння Ющенка

21 May 2008, 15:29

Буває, хтось із політиків сам не проти інспірувати навколо себе скандал, щоб опинитися в центрі уваги країни. Однак це – не про Давида Жванію. Скандалів у його житті вистачить на біографію не одного депутата. Викрадення Рибкіна, отруєння Ющенка, обшуки в кабінеті, гроші Березовського, обдаровування подарунками президента, \"любі друзі\", вихід з \"Нашої України\", пожежа в рідному офісі…

Зараз – нові неприємності. Фаворит Віктора Ющенка п\'ятирічної давнини сьогодні не просто потрапив у немилість – проти нього починають процедури, які можуть закінчитися втратою українського громадянства.

Як уже писала \"Українська правда\", днями генпрокурор Олександр Медведько звернувся до суду з заявою про скасування рішень, які дозволили Жванії стати громадянином України.

Це інтерв\'ю зі Жванією по гарячих слідах записувалося після опівночі... після закінчення засідання в штабі НУНС з виборів до Київради.

– На вашу думку, з якою метою генпрокурор звернувся до суду з приводу вас – просто полякати чи дійсно позбавити вас громадянства України?

– Генерального прокурора Медведька змусили підготувати документ проти мене. Він грамотно його виписав, де прямо вказав, хто змусив так вчинити, щоб зняти з себе відповідальність за цю дурницю. А потім поїхав у відпустку. Я дзвонив Медведьку в приймальню, хотів переговорити, але мені сказали, що він у відпустці.

Останні два тижні проти нас іде масована атака з боку секретаріату президента, Балоги і Пукшина, а історія з моїм громадянством – це лише один маленький епізод.

Я можу відкрито сказати, що я керую штабом \"Нашої України – Народної самооборони\" на виборах до Київради. А Банкова відпрацьовує механізми, щоб не дати своїй же політичній силі набрати достатню кількість голосів на виборах в Києві.

– Однак секретаріат президента вже давно не вважає НУНС своєю політичною силою!

– Я заявляю категорично, що \"Наша Україна – Народна самооборона\" – це прекрасний колектив, який не дасть поламати те, що будувалося багато років, не дасть нав\'язати нам чужорідне бачення розвитку країни.

І ніхто не дозволить неосвіченому Балозі, який не займався в житті нічим, окрім як перекиданням товарів через кордон, ламати принципи, за які люди в 2004 році кидалися під танки.

Те, що відбувається зараз – це агонія Балоги і Пукшина, які відпрацьовують свої зобов\'язання перед Черновецьким.

Уся ця історія з громадянством – \"відповідь Чемберлену\" після вручення Луценком протоколу про корупцію Черновецькому.

– Тобто ви пов\'язуєте дії проти вас з київськими виборами?

– Так, саме з київськими виборами!

– Але ви ж, в силу невисокого рейтингу, не складаєте серйозної конкуренції Черновецькому на цих виборах!

– Ми становимо серйозну небезпеку для Черновецького і всієї конфігурації, вибудованої Балогою.

Як тільки вони почули, що ми ніколи не підемо на коаліцію з Черновецьким, почалося випалювання власної політичної сили.

Я не розумію, чому президент досі не звільнив Балогу?! Які йому ще потрібні аргументи? Балога тягне його в ЄЦ, який не має ніяких перспектив!

– Невже ви думаєте, що Ющенко не в курсі дій глави свого секретаріату?

– Я знаю, що Ющенко має прореагувати на таку дурню, як документи, які підготували проти мене. Для знаючих людей вони виглядають просто смішно! Війна адміністрації президента і Тимошенко дійшла до такої стадії, що Банкова змушена опускати свою власну політичну силу.

– Але вже давно вважають, що ви перейшли на бік Тимошенко!

– Ми, дійсно, на 100 відсотків були анти-Балога. Ми не підтримували його лінію.

На минулих парламентських виборах Балога не був зацікавлений у результаті, який би одержала \"Наша Україна – Народна самооборона\". Він робив усе, щоб НУНС не набрав більше голосів, ніж потрібно, і щоб блок виявився придатком у ширці з Партією регіонів.

Зараз Балога продовжує робити те ж саме в Києві, тільки ширка буде трохи глибшою – там виявиться ще й Черновецький.

– Але вам гріх нарікати на Балогу, тому що ви були його заступником у керівництві штабом на виборах 2007 року!

– Він мене не допускав до керівництва, цілком ізолював від виборів! Балога цілеспрямовано валив вибори НУНС усіма можливими механізмами!

– Але чому? Ющенко пів України проїхав, рвав горло за НУНС!

– Але це не означає, що виступи Ющенка були основною енергією, яка могла б дати НУНС результат.

Уся виборча кампанія–2007 була побудована як старт президентської кампанії. Це, звичайно, подобалося Ющенку. Зате не була представлена вся наша команда, було заборонено показувати Луценка, першу п\'ятірку, першу десятку. Ми повинні були стати заручниками гасла \"10 кроків президента\".

Ми його підтримуємо, але це не означає, що тільки на постаті президента будуються електоральні симпатії. Тому НУНС набрала рівно стільки, скільки складав залишковий рейтинг Ющенка.

Однак після виборів, не зважаючи на колосальне небажання Балоги, склалася демократична коаліція. Це не означає, що ми – тимошенківська політична сила. Просто ми та сила, яка виконує свої обіцянки. Адже ми обіцяли, що створимо демократичну коаліцію і не підемо на об\'єднання з Партією регіонів.

– На вашу думку, чим усе це протистояння закінчиться?

– Я впевнений, це заведе президента в ЄЦ. Але це дорога в нікуди!

– Наскільки реально, що \"Наша Україна – Народна самооборона\" відвернеться від Ющенка?

– НУНС – це складений блок, це фізичні особи, у яких є своя совість, своя голова, свої переконання. І якщо хтось вирішив, що він має інші погляди, то це не означає, що весь колектив візьме і розвернеться на 180 градусів.

Навіть якщо президент вирішить розвернутися на 180 градусів і подумає, що сьогодні йому потрібно очолити філію Партії регіонів, то це буде рішення Ющенка, а не блоку НУНС. Я в цьому впевнений!

– Розмови про те, що на вас очікують неприємності в зв\'язку з громадянством, ходили вже кілька тижнів. Вас особисто хтось попереджав про такий розвиток сюжету?

– До мене приходили гінці, які лякали: \"Ти ж розумієш, усе дуже серйозно, законодавства в Україні нема, вони тобі щось приклеять...\".

Ситуація почала нагнітатися ще тоді, коли ми не пішли на зрив демократичної коаліції. Після цього почалися репресії, тому що вважалося, що ми – це люди, які не дали розіграти сценарій, замислений Балогою.

Потім почалися розмови про мою роль в отруєнні Ющенка. Але моя совість перед моїми дітьми, друзями і країною чиста. Сам я перед собою чистий. То чого мені нервувати?

– Як ви особисто прореагували на лист Медведька до суду, який може призвести до позбавлення вас громадянства? Він вас налякав, розсмішив?…

– Він мене розчарував, тому що такий неякісний документ просто принизливий для тих, хто його робить.

Мене ніхто ніколи не позбавить громадянства України! Я його одержав законно, я легітимно живу в Україні, розмножуюся, у мене діти, родина, будинок, я веду повноцінне громадське життя. Що мало народитися в голові з хворою уявою?...

У світі подібних прецедентів не було, і для світу подібні дії називаються словом дикість! І я вважаю, що Балога – це дикун, якого потрібно ізолювати від суспільства!

Адміністрації Кучми вистачило розуму не займатися темою мого громадянства. Перший раз у цю тему почали гратися, коли ми йшли на парламентські вибори 2002 року. Тоді було два фігуранти в \"Нашій Україні\", по яких хотіли вдарити, – я і Женя Червоненко.

Хотіли вдарити, дуже хотіли! У Жені нібито знайшли якесь інше громадянство, і це питання дійшло до комісії (при адміністрації президента), а в мене не було жодного іншого громадянства. І це питання навіть не порушувалося, хоча всі документи були зібрані, і на допити тягали безліч людей.

Однак в адміністрації Кучми вистачило розуму залишити цю тему, і ось тепер, через шість років, темою мого громадянства вирішила зайнятися адміністрація Ющенка.

\"\"
Давид Жванія. Фото PinchukArtCenter

– Давайте торкнемося суті викладених до вас претензій у зверненні генпрокурора. Він стверджує, посилаючись на вашу особисту заяву, що перший раз приїхали до України в 1996 році. Але для одержання громадянства в 1999 році цього було недостатньо!

– Я перший раз був в Україні в 1991 році. Але я взагалі не хочу коментувати жодного слова з цього звернення Медведька, тому що написане там – повна дурня!

Перед нами юридичний документ, і я не буду нічого говорити без адвоката, який займався цим питанням.

– Як будуть розвиватися події, якщо суд задовольнить клопотання Медведька?

– Тоді потрібно буде визнати, що Жванія – це взагалі людина без громадянства. (Сміється)

З приводу мого громадянства історія тягнулася досить довго. Президент Шеварднадзе тривалий час відмовлявся підписувати указ про мій вихід з громадянства Грузії. Але моментом відмови вважається день подачі заяви про вихід.

По суті, президент Грузії не має права відмовити тобі у виході з громадянства, це – його формальна функція. Процедури щодо мене затягувалися, але потім відбулася моя телефонна розмова з Шеварднадзе, і він підписав указ.

– Тобто ви могли напряму подзвонити президентові Шеварднадзе?

– А чому ні? Я що, був обідранцем в Грузії? Мій батько пропрацював у ЦК партії, він був колегою Шеварднадзе...

– У якому році ви вийшли з грузинського громадянства?

– Я не пам\'ятаю.

– Вам юристи порадили казати \"я не пам\'ятаю\"? Правда, це ж найкраща тактика, щоб не сказати чогось зайвого?

– Та з жодними юристами я не радився! Мене шокувало написане секретаріатом президента, тому що не існує легітимного шляху позбавлення громадянства.

Можна позбавити громадянства, якщо доведено, що в тебе є друге громадянство, і це друге громадянство наносить збитки державі. Припустимо, якщо ти – шпигун, який вивозить цінну інформацію.

– Коли ви останній раз спілкувалися з Ющенком, тет-а-тет?

– Після 2005 року ми з ним не спілкуємося. Жодного разу…

– І президентського сина Тараса, якого ви хрестили, також не вітаєте з днем народження?

– Ні. Я ніколи не напрошуюся, хоча якби мене хоч раз запросили – я б поїхав.

– Вас цього року вже викликали на допит у справі про отруєння Ющенка?

– Зараз на допити в справі про отруєння ходить більше 350 чоловік. Раніше нас було осіб 20, яких регулярно викликали. А зараз на допити ходить уся країна – і Порошенко, і Тимошенко, і Турчинов, і Костенко…

Абсурд полягає в тому, що досі розслідується справа, яку порушив генпрокурор Васильєв на підставі інтернет-публікації.

– Одна з версій полягає в тому, що вас хочуть позбавити громадянства, щоб потім ви втратили депутатський імунітет, і вас можна було притягти у справі про отруєння Ющенка?

– Це неможливо! Я люблю цю країну, тому я мовчу і з питань отруєння, і з інших питань. Якщо хтось негідник, то це не означає, що усі повинні ставати негідниками. Я ніколи не опущуся до рівня Балоги і не почну говорити речі, які не можна і не потрібно говорити.

– Що ви маєте на увазі?

– Я маю на увазі все.

 

http://www.pravda.com.ua/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі