Культура

​Влада області хоче зберегти притулок для ведмедів під Житомиром і шукає фінансування на його утримання

14 July 2020, 11:19

Влада Житомирської області намагається зберегти притулок для ведмедів «Біла Скеля», який вже майже 8 років існує у селі Березівка Житомирського району та є однією з туристичних принад області, проте через брак коштів наприкінці цього літа має намір переїхати на іншу ділянку біля Києва.

За повідомленням пресслужби Житомирської ОДА, 10 липня відбулась перша нарада, на якій розглядалися варіанти вирішення питання щодо збереження даного притулку.

«Нараду провів заступник голови ОДА Віктор Градівський за участю директора департаменту культури, молоді та спорту ОДА Максима Обшти, представників департаменту агропромислового розвитку та економічної політики ОДА, Житомирської РДА, Березівської сільської ради, а також власників території, на якій утримується притулок. За результатами наради прийнято рішення зберегти ведмежий притулок на території Житомирського району та забезпечити його подальше функціонування. Віктор Градівський вніс пропозицію розглянути можливості співпраці між власниками, громадою та облдержадміністрацією щодо подальшого утримання тварин на території с.Березівки та відновлення Всеукраїнського туристичного маршруту», - повідомили в ОДА.

Фото з наради в Житомирській ОДА

Як розповів у коментарі Житомир.info Віктор Градівський, на сьогодні розглядається кілька варіантів вирішення питання, зокрема пропрацьовується співпраця зі спонсорськими організаціями та можливості бюджету для оплати праці доглядачам тварин.

«Перша нарада у нас відбулася, ми досягли порозуміння, власник ділянки готовий йти на зустріч, в тому числі зменшити орендну плату чи взагалі її скасувати на деякий час. Але зараз безпосередньо головне питання – де взяти кошти на оплату праці фахівців, які займаються доглядом, харчуванням та лікуванням. З бюджету просто так не виділиш ці кошти. Звичайно, ми були б дуже вдячні, якби до вирішення цього питання долучилися спонсори, чи, можливо, створили певний фонд для збереження притулку. Були б дуже вдячні за допомогу громадськості в тому, щоб знайти фінансування. Навіть, якщо ми знайдемо можливості і закриємо питання по харчуванню, то залишається оплата праці персоналу та витрати на лікування, а це близько 30-40 тис. грн в місяць», - розповів Віктор Градівський.

Він відмітив, що над вирішенням цього питання нині працюють, проходять переговори з відповідними організаціями, тобто бажання зберегти притулок є, порозуміння між усіма сторонами також є, єдине питання – фінансування на утримання притулку.

Раніше про нараду з питання збереження притулку в селі Березівка повідомляла пресслужба Житомирської РДА. Зокрема на нараді був присутній власник земельної ділянки, на якій розташований притулок, приватний підприємець Норік Анмегікян. Він вбачає вирішення питання, зокрема, у виведенні реабілітаційного центру на самоокупність, тож планує розширити туристичний об’єкт, шляхом розміщення на суміжній території інших тварин – лам, баранів тощо. Разом з тим на нараді було вирішено продовжувати пошуки спонсорської допомоги на харчування та утримання ведмедів.

Фото з наради в Житомирській РДА

Як повідомляв Житомир.info, на початку літа 2020 притулок для ведмедів «Біла Скеля» повідомив про підготовку до переїзду на нову територію поблизу Києва. За словами працівників притулку, їм запропонували безкоштовну ділянку, на якій зараз тривають будівельні роботи. Також працівники сподіваються на кращі фінансові можливості на утримання ведмедів, в разі переїзду поближче до столиці. Адже наразі витрати притулку «Біла Скеля» становлять близько 70 тис. грн в місяць. Переїзд запланований на кінець літа.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Біла Скеля притулок для ведмедів Березівка  
Матеріали по темі