Фоторепортаж

Найстарішій іграшці 150 років, найновішій – 30: житомирянин створив унікальний музей дитячих речей. Фоторепортаж

20 July 2020, 15:27

Тут більше чотирьох тисяч експонатів у трьох залах. Найстаршій іграшці у музеї – близько 150 років, а «наймолодшій» – близько 30. Окрім іграшок тут є дитячі ліжечка, велосипеди, ролики, сумки, форма, перші електронні ігри і навіть «графічний планшет», а ще фільмоскопи, старовинні фотоапарати, старі дореволюційні світлини, дитячі швейні машинки, холодильники і посуд та багато іншого. Окрім експонатів з усієї України та інших пострадянських країн, тут багато екземплярів «родом» з нашої області: є експонати, випущені на житомирській музичній фабриці, малинському заводі «Прожектор», житомирській ліжковій фабриці, на житомирській фабриці іграшок, житомирській фабриці сувенірів.

«Це унікальна колекція, в Україні більше такої немає, і такого музею з такою експозицією більш немає. Почалося все з маленької сокири. Це – дитяча іграшка 18 сторіччя, яку я купив у Львові 11 років тому. Тоді, коли я з’ясував, що це – дитяча іграшка, виникла ідея збирати два напрямки: мініатюрний інструмент та дитячі іграшки. Спочатку планувався музей іграшок. Але велосипеди, взуття, грілки та інші дитячі речі – це вже «Світ дитинства». Це окремий музей, який не пов’язаний з «Ремісничим двором», бо немає відношення до ремесл, але ота іграшкова сокира – то саме зародження ремесел, зародження маленького майстра, який навчався працювати з сокирою», – розповідає засновник Народного музею історії ремесел «Ремісничий двір» та «Світ дитинства» Федір Євтушенко.

«Експонати купую на аукціонах, в антикварних магазинах, у людей. Інколи нам передають експонати. Дарувальників ми постійно записуємо, щоб потім зробити таблички. Нам присилають експонати і з інших міст. Десь відсотків 96 екземплярів ми купуємо, відсотки 4 нам дарують. Тут є швейна машинка, подарована народною артисткою України Іриною Шинкарук та ведмідь, подарований народним художником Юрієм Камишним, ним гралася його донька.

Найстаріша іграшка – лялька Петрушка. Вона одягалася на пальці руки і нею забавляли дітей. Їй близько 150 років і належала вона родині барона фон Штейна. Його нащадки передали її до нашого музею. Зроблена вона з шовку», – говорить колекціонер.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лялька іграшка музей колекція Федір Євтушенко  
Матеріали по темі