Фоторепортаж

​Водоспад «Холодний» та залишки графського маєтку поблизу Житомира. Фоторепортаж

22 July 2020, 17:05

Продовжуючи тему відпочинку поблизу Житомира, ми не могли оминути увагою село Левків.

Левків - село з давньою історією. На Вікіпедії пишуть, що люди на околицях села живуть з часів І тис. до н. е, про що свідчить знайдене у 1992 році археологом Тарабукіним О. О. поселення племен зарубинецької культури. Ним також зібрано тут фрагменти глиняного посуду та кістки тварин.

Краєзнавці припускають, що спочатку село називалося Ловків, бо тут жили мисливці. Назву «Левків» поселення отримало у середині 19 сторіччя.

«Родзинками» села вважають водоспад Холодний та залишки маєтку графа Нірода.

Залишки маєтку розташовані у центрі села, поблизу школи. Належав він родині графа, члена Державної ради Волинського земства, таємному раднику, Максиміліану Ніроду та фрейліні Анастасії Нірод (Трєповій). Більшість часу родина проживала у столиці, лише навідувались влітку у Левків. У кінці листопада та грудні 1917 року селяни, дізнавшись про революцію, вчинили кілька нападів на маєток, захопили склад лісоматеріалів, зруйнували господарські будівлі, відмовлялись сплачувати оренду.

Зараз тут - руїни без даху. Підлога густо встелена пластиковим сміттям, перекриття другого поверху падає. Залазити у середину небезпечно.

Водоспад «Холодний» - природного походження, має висоту два метри. Знаходиться у лісі. Хоча зазвичай саме він приваблює туристів, проте улітку він практично пересихає.

Фотопрогулянку селом Зарічани у передмісті Житомира, де є квітучі поля, колоритна мініферма та скейт-парк, дивіться у фоторепортажі, відзнятому 10 липня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Левків водоспад граф  
Матеріали по темі