Культура

Срібняки Володимира Великого, які чоловік викопав на піщаному кар’єрі в Городниці, передали на збереження до Житомирського краєзнавчого музею

29 August 2020, 09:12

32 срібні монети часів Київської Русі, які житель Городниці Новоград-Волинського району знайшов серед піску, по який він пішов на кар’єр, передадуть до Міністерства культури на дослідження.

Про це 28 серпня повідомили журналісти ТСН.

«Копав пісок, а знайшов скарб. У Житомирській області біля селища Городниця, 36-річний місцевий житель знайшов 32 срібні монети, датовані приблизно тисяча шістнадцятим роком. Він пішов у ліс по пісок для ремонту і тільки копнув лопатою, посипався металевий дріб'язок. Фото знахідки чоловік скинув знайомим, а ті переслали історику. Виявилося, що знайдені монети - срібники Володимира Святого і Святополка Ярополковича. Історики вже назвали знахідку сенсацією», - повідомляє ТСН.

36-річний чоловік, який знайшов скарб, добровільно передав його державі, тож має отримати 20% вартості скарбу, і хоч офіційно вона ще не встановлена, попередньо фахівці говорять про мільйон гривень.

Срібні монети передадуть у Міністерство культури на дослідження та реставрацію.

«Поклав мішка, копнув. Спершу посипалось дві, я не звернув уваги. Потім дивлюся – зверху ще лежать. Я не зрозумів: монети як монети», - розповів Сергій Комар.

«За останні 100 років це найбільший скарб монет, який був знайдений. Надзвичайно важлива знахідка», - розповів науковий співробітник інституту історії України НАН Олександр Алфьоров.


Про унікальну знахідку на своїй сторінці у соцмережі повідомив також голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко. За його словами, 28 серпня монети передали до Житомирського краєзнавчого музею, де вони перебуватимуть під ретельною охороною.

«Знахідка, яка увійде у підручники історії. Вперше за 95 років, на території Житомирщини знайдено скарб – найперші монети, які карбувалися на Русі-України тисячу років тому! Саме таку радісну та хвилюючу новину отримав від представників Городницької громади. На місці мав нагоду познайомитися з відомим істориком, колегою по фаху Олександром Алфьоровим, який курує напрям вивчення нещодавно знайдених монет. На його думку, знайдені 32 монети є національним скарбом, який дозволяє відкрити нові сторінки української історії та дізнатися про побут людей, що проживали на цих територіях. За результатами попереднього вивчення, 27 монет карбувалися за часів князя Володимира Великого та 5 монет – за князя Святополка, в межах Києва та Чернігова. Помітною ознакою є тризуб, що свідчить про існування потужної держави в ті часи. Також, у ході нашого огляду дорогоцінних монет, до нас приєднався житель Городниці Сергій, що знайшов цей «городницький» скарб. Його історія доволі проста – ранкова риболовля, яка завершилась всеукраїнським відкриттям! Попередньо домовлено, що сьогодні монети будуть направлені до Житомирського обласного краєзнавчого музею, де перебуватимуть під ретельною охороною», - написав Віталій Бунечко.


Нагадаємо, 28 серпня науковець Олександр Алфьоров повідомив про унікальний скарб, який знайшли за побутових умов поблизу селища Городниця Новоград-Волинського району: 32 срібні монети часів Київської Русі.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2018 в передмісті Коростеня місцевий житель викопав горщик зі срібними монетами, яким було понад 500 років.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: скарб монети Київська Русь музей  
Матеріали по темі