Культура

​Музей космонавтики у Житомирі отримав свій перший подарунок у статусі «Національного»: ламповий підсилювач від військових

23 September 2020, 14:05

Після отримання статусу Національного музей космонавтики ім. С.П. Корольова у Житомирі отримав свій перший подарунок: вимірювальний ламповий підсилювач від військових Національного центру управління та випробувань космічних засобів.

Про це 23 вересня повідомила пресслужба Житомирської обласної ради.

«Вимірювальний ламповий підсилювач подарували у колекцію комунального музею військова делегація з Центру космічних досліджень та зв’язку Національного центру управління та випробувань космічних засобів Державного космічного агентства України, яку очолив начальник Центру Віктор Ожінський». – йдеться у повідомленні.

Як розповіли у музеї, цей прилад має свою славетну історію, адже пов’язаний із видатною подією періоду розрядки в часи холодної війни - спільним польотом американського та радянського космічних кораблів за програмою «Союз - Аполон». Саме цей вимірювальний ламповий підсилювач призначався для налагодження каналів ЧМ зв’язку під час польоту.

Прилад займе належне місце в колекції експонатів музею, які належать до Державного фонду України.

Історична довідка. 15 липня 1975 року з космодрому Байконур о 15 годині 20 хвилин стартував космічний корабель «Союз-19», а через сім з половиною годин з мису Канаверел був запущений космічний корабель «Аполон-18». У цієї програми була технічна мета: космічні польоти відбувались досить часто, але в аварійній ситуації кораблі різних країн не могли надати один одному допомогу, тому завданням проєкту була розробка та випробування стикувальних систем та адаптація радіозв’язку. Після успішно проведеного стикування, екіпажі чотири рази відвідували одне одного, обмінялися прапорами та сувенірами і провели пресконференцію. Спільний політ тривав 43 години 54 хвилини.

Нагадаємо, що комунальний заклад Житомирської обласної ради «Музей космонавтики ім. С.П. Корольова» указом президента України 8 вересня 2020 отримав статус «національного».

Як повідомляв Житомир.info, 1 серпня 2020 житомирський музей космонавтики ім. С.П. Корольова святкував свій 50-річний ювілей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей космонавтики подарунок експозиція облрада  
Матеріали по темі