Фоторепортаж

Інфраструктура для незрячих у центрі Житомира. Фоторепортаж

13 November 2020, 15:33

13 листопада відзначають Міжнародний день незрячих. Ця дата покликана привернути увагу суспільства до проблем людей з вадами зору.

Житомир.info вирішили подивитися, яка інфраструктура є у центрі Житомира для людей з вадами зору. Три місяці тому, у серпні 2020 року, ми вже порушували тему доступності міста для людей з вадами зору. Тоді представниця Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» Вікторією Шевчук розповіла про напівсфери на шляху та на переходах, відкриті зливостоки та неправильно вкладену тактильну плитку.

За нашими спостереженнями, за цей час деяких проблем побільшало: на переходах, де вкладена тактильна плитка, з’явилися не лише напівсфери, але і стовпчики. На тактильній доріжці, яка веде від скверу по вулиці Лятошинського до ЦУМу, паркують автомобілі, тож, імовірно, незрячій людині це створить неабияку перешкоду. Та й сама доріжка приводить майже у білборд.

Окрім тактильної плитки, у місті є кілька озвучених переходів та спеціальних знаків для водіїв. Більшість з них – на шляху до підприємства УТОС, яке знаходиться на вулиці Трипільській. Тут ще збереглися спеціальні поручні-огорожа, завдяки яким люди з вадами зору могли дійти до підприємства.

Приємно дивують деякі аптеки – біля окремих з них не лише вкладена тактильна плитка, але й встановлені спеціальні таблички зі шрифтом Брайля.

На околицях міста ситуація з тактильною плиткою незадовільна – її немає практично ніде. Плитка з рельєфним малюнком є лише там, де нещодавно проводили ремонт тротуарів, згідно з новим ДБН від 1 квітна 2019 року «Інклюзивність будівель і споруд».

Нагадаємо, в листопаді 2019 року Житомир.info інспектував безбордюрну вулицю Михайлівську в Житомирі та з’ясував, що більшість закладів на єдиній пішохідній вулиці не доступні для маломобільних мам та людей на візках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вади зору незрячість інфраструктура для незрячих шрифт Брайля тактильна плитка  
Матеріали по темі