Фоторепортаж

Ноги, роги і копита: як пошити іграшку-символ прийдешнього 2021 року. Фотоінструкція від житомирської майстрині

28 December 2020, 16:27

Житомирська майстриня Олена Рюміна-Орєхова, яка перетворила своє хобі з пошиття авторських іграшок на власну торгову марку Cuties HandMade, вирішила поділитися секретами створення крафтових іграшок з читачами Житомир.info. Завдяки її майстер-класу ви можете створити іграшку-символ року для себе, своїх дітей чи для подарунку.

Для створення корівки, бичка нам потрібно:

  • натуральна тканина (бавовна, льон тощо). Розмір тканини залежить від майбутнього розміру іграшки.
  • мотузка чи тасьма для лапок та хвоста
  • бісер для очей та носа
  • гілочки дерева для рогів
  • тканина і прикраси за бажанням для декору
  • холлофайбер чи будь-який наповнювач для набивання іграшки
  • кріплення для іграшки: магніт, мотузочка чи брошка.

Далі - пряма мова майстрині:

“Взагалі я працюю переважно з натуральними тканинами, тому і сьогоднішню корову ми шитимемо з натурального льону і бавовни. Я використала на це спеціально куплену в магазині постіль, але можна взяти і використати тканину, яка була у вжитку. Я, буває, навіть прикольні тканини купую на секонді, бо там і гарна якість, та й зараз люди багато споживають і викидають класних речей. У наш час речі навіть потрібно використовувати повторно, не лише заради економії, а й для екології.

Цю корівку (бичка) можна пошити як вручну, так і машинкою. Вручну можна шити “петельним” швом - це дозволить одразу і зафіксувати деталі, і обробити краї.

Етапи роботи:

Визначаємо, як кріпитимемо іграшку: на магніт, мотузочку чи брошку.

Малюємо викрійку. Наша іграшка - авторська і крафтова, тож викрійку ми малюємо плюс-мінус на око. Якщо вона матиме трішки іншу форму, ніж у мене, вона буде більш душевною.

У нас має бути дві однакові деталі тулуба, дві деталі голови та чотири (дві - якщо з фетру) однакових деталі вушок. Також можна вирізати з фетру чи іншої тканини декор довільної форми.

У нашої тваринки мають бути ноги та хвіст. Ми робимо їх з цупкої мотузки. Я взяла її в будівельному магазині. Можна використати мотузки зі старої куртки, сукні, головне, щоб воно мало гармонійний вигляд. Якщо мотузки нема, то можна використати тасьму. Довжину ніжок та хвоста ми робимо довільну, але додаємо приблизно сантиметр для вузликів на кінцях.Хвостик має бути вполовину коротшим за лапки.


Викрійку фіксуємо на тканині та переносимо її. Всередину вкладаємо лапки та хвостик. Фіксуємо їх та зашиваємо. Слідкуємо, щоб не прошити зайве.

Спочатку я її зшиваю, а потім обрізаю зайве спеціальними ножицями. Якщо спеціальних ножиць нема, то робимо фігурний край. Це допомагає потім краще вивернути виріб. Не забуваємо залишити незашиту частину для набивання іграшки в районі хвоста.

Деталь голови можна зашити повністю, а потім зробити надріз по центру.

Вивертаємо тулуб та голову. Можна використати пінцет для вивертання.

Після цього обов’язково їх прасуємо.

Потім набиваємо тулуб та голову. Якщо кріпитимемо корову на магніт, то закладаємо його всередину корови.

Для набивання я використовую холлофайбер. Він гіпоалергенний та гарно тримає форму. Якщо його немає - можна використати обрізки тканини, наповнювач зі старої іграшки, подушки, куртки чи навіть гречане лушпиння. Вату краще не використовувати, бо вона збивається.

Після набивання зашиваємо тулуб, бажано, щоб ці шви не було видно, але якщо їх буде видно - не страшно.

Так само робимо з головою, і пришиваємо вуха.

Вставляємо у голову гілочки-роги і закріплюємо їх кількома стібками.

Потім пришиваємо до тулуба голову.

Нитку не обрізаємо, а пропускаємо через тіло та пришиваємо декоративним швом декор. Декор можна обирати на свій смак - це може бути і вінтажний шматочок льону, бісер, бусинки. Пришиваємо очі та носик з бісера. Обізначаємо мордочку.

На лапки надягаємо бусини-копитця та зав’язуємо на вузлики. можна просто зав’язати вузлики та обрізати краї.

Якщо наша іграшка буде ялинковою прикрасою - кріпимо їй за шию мотузочку для підвішування. Якщо вона буде брошкою - пришиваємо збоку кріплення. Його можна купити у швейному магазині або дістати зі старої брожки.

Ну і все, наша іграшка готова. Після того, як пошиєте свою крафтову корівку, обов’язково сфотографуйте її та відмітьте у соцмережах майстриню Олену Рюміну-Орєхову та нас в Інстаграм. Якщо ви власноруч створили якийсь цікавий декор чи іграшки до новорічно-різдвяних свят - також відмічайте нас у Інстаграм!

Житомир.info



Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рік Бика 2021 рік майстер-клас  
Матеріали по темі