Бумеранг для Юлії Володимирівни

1 June 2008, 08:55

Розпочавши жорстке протистояння з Президентом Ющенком, Прем`єр Тимошенко, схоже стала жертвою бумеранга своїх  претензій на абсолютну владу і президентство. За останні дні фортеця Тимошенко піддалася могутнім ударам, а сам гарнізон (уряд і парламентська фракція) опинився в жорсткій облозі без  особливих перспектив її подолати. Масла у вогонь підлили підсумки дострокових виборів мера столиці, де БЮТ зазнав фіаско. Експерти (http://www.analitik.org.ua) аналізують стан бойових дій:

• Оглядачі заговорили про небезпеки особисто для В.Ющенко і про реальність державного перевороту на його користь. Йдеться про те, що за паном Ющенком тягнеться вже дуже серйозний «хвіст» правопорушень, аби він зміг тихо і спокійно піти у відставку. Не намагаючись тут оцінити правдоподібність цих міркувань і (особливо) висновків, які звідси роблять оглядачі, відзначимо, що заговорили про це раптом і досить синхронно.

• Ющенко негайно почав використовувати можливості, надані йому новою редакцією закону про КМ. (конкретно – тим, що КМ. відтепер зобов`язаний виконувати вказівки СНБО): «джерела, близькі до керівництва СНБО» заговорили про те, що Ющенко, можливо, відправить Кабмін у відставку простим рішенням СНБО, – посилаючись саме на нову редакцію закону про КМ.

• Війна перейшла у фазу кримінальних звинувачень.

Вони висунуті проти А. Портнова (причому спочатку йшлося про спробу незаконної приватизації, проте 23.05 депутат від НУ-НСу Кульчицкий заявив вже, що «Ще не з`ясована роль А.Портнова в деяких кримінальних справах, пов`язаних із замахом на вбивство і вбивством»), Д.Жванії; на допит в СБУ викликаний В.Медведчук.

• Що стосується Жванії, – тут ми переходимо до ще однієї нової теми: взаємних звинуваченнь у темі громадянства. З одного боку, Д.Жванію звинувачують в незаконному отриманні українського громадянства 10 (!) років тому. 17.05 Генпрокурор А. Медведько звернувся в Святошинський суд м. Києва з проханням переглянути підстави надання Д.Жванії (депутат від НУ-НС) українського громадянства. 22.05 Головне управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури порушило справу проти Д.Жванії.

У відповідь Жванія заявив, що дружина Ющенко і її діти досі мають подвійне громадянство. СП поспішив спростувати ці звинувачення. Також і посольство США заявило, що «30 серпня 2007 року Катерина Ющенко зробила відмову від громадянства США.»

Проте тут прихильники Катерини Ющенку двічі «прокололися». По-перше, звертає на себе увагу те, що повідомлення посольства стосується лише К.Ющенко, а не  її дітей;  які у них-то документи?

По-друге, Л.Грач (КПУ) тут же відмітив другий промах. Раніше повідомлялося, що К. Ющенко взяла українське громадянство в березні 2005 року, і тоді ж пообіцяла протягом 2 років здати американський пасропрт. Виходить, вона цього не зробила. А чому ж вона голосувала на українських виборах? Але навіть якщо до цього не прискіпуватися, все одно виявляється, що дружина президента в перебігу майже 3 років продовжувала залишатися громадянкою США. Пікантно.

І ще одне. У повідомленні посольства мовиться, що “незважаючи на те, що пані Катерина Ющенко народилася і тривалий час жила, навчалась і працювала у Сполучених Штатах Америки, вона завжди пишалася своїм українським корінням. Це стало визначальним у виборі професії, сфері діяльності”... Ось тут хотілося б отримати чіткіші і докладніші роз`яснення: яку саме професію і яку сферу діяльності вибрала свого часу Катерина Чумаченко?

Що в осаді?

Загалом протягом двох останніх тижнів становище Ю.Тимошенко різко погіршало. Зв`язано це, перш за все, з черговим перегруповуванням сил у бік «Ющенка в союзі з ПР проти Тимошенко», але понад те – з програшем київських виборів, який всі вважали неминучим.

Стосовно Кабміну продовжуються «сюртанці», в яких програє той, хто робить перший хід. Тимошенко не хоче сама йти у відставку, СП не хоче відправляти її у відставку.

Виникає враження, що ніхто з головних гравців української політики не знає, що робити. Загралися...

Підготувала Дарина МАЙОРОВА, спеціально для `Іншого Боку
 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі