Новини компаній

​ Як рахувати калорії: основні правила підрахунку

14 January 2021, 12:27

Якщо хочете схуднути, рахуйте калорії. Саме таку пораду надає чи не кожний фітнес-тренер. Розберемося, як вирахувати енергетичну цінність страви, щоб позбутися зайвих кілограмів, виділяючи на підрахунки мінімум часу.

Що таке калорійність

Калорійність – це кількість енергії, яку отримує організм після розщеплення спожитого продукту. Якщо організм отримує занадто багато, то він запасає її на майбутнє в виді підшкірного жиру. Дефіцит калорій проявляється рівномірною втратою жирової і м’язової тканини.

Для того щоб дізнатися, що робить організм набирає чи скидає вагу, треба визначити два параметри:

  • спожиту енергію;
  • витрачену енергію.

Якщо перший показник більший, тіло активно формує відкладання. Для підтримання фігури варто зменшити калорійність страв. Зробити це можна самостійно або з допомогою спеціальних інтернет-ресурсів. Один із таких знаходиться за посиланням tablycjakalorijnosti.com.ua.

Як рахувати калорії

Вирахувати енергетичну цінність страви доволі кропітке заняття. Щоб дізнатися цю величину потрібно зважити кожен продукт. Завдання буде трохи легшим у випадку, якщо раціон більш-менш постійний. Через деякий час ви запам’ятаєте калорійність основних страв і необхідність користуватися кожен раз вагами відпаде автоматично.

Щоб визначити кількість калорій в придбаній у магазині їжі, прочитайте етикетку. Так вказано енергетичну цінність на 100 г продукту. Після цього зважте шматок їжі, який плануєте з’їсти. Отриману величину помножте на кількість калорій на 100 г і розділіть на 100.

Страви, які складаються за багатьох шарів, варто попередньо розділити. Наприклад, гарнір рахується від м’яса окремо. Після цього додайте калорії всіх інгредієнтів. Щоб бути впевненому в тому, що кількість спожитих калорій менше витрачених, споживайте прості дієтичні страви. До їхнього складу входять низькокалорійні інгредієнти.

Як слідкувати за калорійністю поза домом

Щоб дізнатися кількість калорій вдома достатньо ввімкнути ваги та подивитися в таблицю. Але що робити в гостях або ресторані? Є три виходи:

  1. Замовляйте тільки ті страви, калорійність яких для вас відома. Розмір порції має збігатися з тим, що з’їдаєте кожного дня або меншим.
  2. Запам’ятайте назву, кількість і об’єм з’їдених страв. Маючи на руках ці дані, калорійність можна визначити вдома.
  3. Скористайтеся спеціальним онлайн-сервісом. Вони підсумують калорійність кожного продукту або відразу покажуть її величину, якщо страва є їхній базі.

Але не впадайте в крайнощі. Похід в гості або ресторан стається точно не щодня. Катастрофи не відбудеться, якщо ви не проведете підрахунки 1 чи 2 рази в місяць. Навіть у професійних спортсменів є дні, коли вони не дотримуються дієти, що вже говорити про пересічних людей.

Корисні поради

Щоб завжди бути в формі дотримуйтеся таких рекомендацій:

  1. Їжте невеликими однаковими по розміру порціями. Це сприяє прискоренню метаболізму і зробить легшим процес підрахунку калорій.
  2. Не забувайте про баланс. В їжі мають бути всі необхідні для нормального функціонування організму вітаміни й мікроелементи.
  3. Користуйтеся онлайн-помічниками. Вони позбавлять необхідність займатись підрахунками самостійно.
  4. Зверніться до дієтолога. Якщо процес схуднення не дивлячись на прийняті дії не розпочинається, зверніться за консультацією до спеціаліста.

Рахування калорій – невідмінний складник процесу схуднення. Ця процедура дозволить визначити чи є надлишок енергії. Підрахунки можна проводити самостійно або за допомогою спеціальних сервісів.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі