Культура

​У Житомирській області хочуть виселити агроколедж з маєтку Ганських, відновити садибу і відремонтувати дорогу

27 January 2021, 10:32

Житомирська область має увійти до туристичного маршруту по місцях Бальзака від Франції до України.

Про це за підсумками зустрічі з представниками французької асоціації «Бальзак-Ганська» 26 січня повідомила пресслужба Житомирської обласної ради.

«Французька асоціація «Бальзак-Ганська» пропонує створити туристичний маршрут від Франції до України, який включатиме місця, де бував і творив великий класик Оноре де Бальзак. Про це йшлося під час зустрічі голови Житомирської обласної ради Володимира Федоренка з Жаном Рошем, президентом Асоціації «Бальзак-Ганська», кавалером ордену Почесного Легіону, ініціатором масштабного фестивалю Balzac Fest в Україні», - йдеться у повідомленні.

Жан Рош не перший рік виступає з ідеєю відновити садибу Ганських у Верхівні та відкрити її для тисяч туристів. За словами голови облради Володимира Федоренка, він цілковито підтримує таку ідею.

«Магнетизм цього місця живить історія і література, там переплелися різні епохи, відчутна творча свобода і жива енергетика колишніх господарів», - зазначив Володимир Федоренко.

Але, за словами голови облради, потрібно провести певну роботу для того, щоб розпочати масовий туризм.

«У маєтку Ганських розташований агротехнічний коледж. Напевно, потрібна нова будівля для нього, щоб і коледж продовжив працювати, у людей були робочі місця, і щоб ми змогли зберегти та реконструювати культурну пам’ятку. Будемо долучати депутатський корпус, спілкуватися з керівництвом коледжу. Навчальний заклад повинен переїхати виключно у нову сучасну будівлю. І тільки потім ми почнемо реконструкцію нашої пам'ятки. Це великий проєкт, тут області самотужки не впоратися, потрібна допомога, в тому числі від французьких колег. Також необхідно відремонтувати дорогу до садиби Ганських, адже ми очікуємо на наплив туристів. Питання дороги ми винесемо на обговорення депутатів обласної ради», - зазначив голова облради.

Володимир Федоренко також підкреслив важливість культурного діалогу і збереження пам’яті про видатних діячів світової культурної спадщини – таких, як письменник Оноре де Бальзак.

Як повідомляв Житомир.info, голова Житомирської облради Володимир Федоренко 24 січня 2021 розповів, як провів вихідні у Верхівні: під час локдауну йому вдалося відвідати літературно-меморіальний музей Оноре де Бальзака у Ружинському районі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Бальзак садиба Ганських Верхівня музей облрада фестиваль туризм  
Матеріали по темі