Новини компаній

Дізнайтеся більше про мультиметри і струмові кліщі

13 February 2021, 14:35


Мультиметр - це цифровий інструмент, який може виконувати різні типи вимірів. Він може мати велику кількість спеціальних функцій, але основні параметри вимірювання: напруга, опір і струм. Мультиметри використовуються для вирішення широкого кола завдань як в промислових, так і в побутових умовах, а приклади подібного обладнання можна знайти тут https://www.aks.ua/uk/catalog/multimetry/.

Що стосується струмовимірювальних кліщів, то при їх виборі слід звертати увагу не тільки на технічні характеристики, а й загальну конструкцію. Ось кілька порад:

1. Для точних вимірювань виберіть обладнання з функцією TRMS. В іншому випадку перешкоди можуть серйозно вплинути на результат.

TRMS - це особливий метод вимірювання значення сигналу RMS. Індуктивні і ємнісні системи спотворюють синусоїдальну хвилю джерела живлення, а цей метод забезпечує найбільш точне середньоквадратичне значення незалежно від форми хвилі.

2. Переконайтеся, що струмові кліщі підходять для того середовища, в якій ви будете проводити вимірювання. Важливо, щоб корпус був досить міцним, а електронна начинка мала захист від вібрацій і можливих падінь.

3. Переконайтеся, що струмові кліщі мають великий і легко читабельний дисплей.

Основні параметри вимірювань:

  • Напруга

Однією з базових задач цифрового мультиметра є вимір постійної і змінної напруги. Перевірка коректності напруги живлення зазвичай є першим кроком при діагностиці електричного кола. Якщо показання вимірювань прагнуть до нуля, або виходять за рамки нормальної роботи, то фахівець може приступати до пошуку причини несправності.

  • Опір

Значення опору можуть варіюватися в широких межах: від декількох мільйонів (мОм) в найпростіших контактних групах до мільярдів Ом в електричних ізоляторах. Більшість цифрових мультиметрів вимірюють опір в діапазоні від 0,1 Ом до 300 МОм. Якщо показники приладу прагнуть до нескінченності, то це означає, що опір перевищує діапазон виміру мультиметра. Вимірювання даного параметра повинні виконуватися при вимкненому живленні ланцюга, - в іншому випадку і вимірювач, і ланцюг можуть бути пошкоджені.

  • Діодна прозвонка

Це швидкий тест опору, який дозволяє виявити роз’єднання або з’єднання ланцюга. Мультиметр з сигнальним зумером дозволяє швидко і легко виконувати подібну перевірку.

  • Постійний і змінний струм

Вимірювання струму відрізняється від інших вимірів цифрового мультиметра. Для здійснення даної операції прилад повинен бути підключений до ланцюга послідовно. У цей момент весь струм в ланцюзі буде проходити через цифровий мультиметр.

Вимірювання струму за допомогою кліщів

Сучасні кліщі можуть вимірювати як змінний, так і постійний струм. Типові вимірювання проводяться в різних розподільних каналах електричної мережі. Вимірювання дають можливість отримати рівень навантаженості одного ланцюга і всієї системи в цілому.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мультиметри струмові кліщі  
Матеріали по темі