Влада

Житомирським громадським організаціям, які надають соціальні послуги, облрада нарахувала борги за оренду

16 February 2021, 16:53

Житомирські громадські організації та благодійні фонди, що надають соціально важливі послуги, мали можливість орендували приміщення на пільгових умовах – за 1 грн в рік. Однак наприкінці 2020 року без жодних попереджень деякі отримали немалі рахунки за оренду від обласної ради.

Житомирська обласна громадська організація «Милосердя» кілька років орендує на пільгових умовах три приміщення: будівлю на вулиці Іподромній, в якій сьогодні функціонує «Міський центр обліку бездомних осіб», а також приміщення для офісу та соціальної майстерні. Виявилося, що у 2020 році організації рахували повну вартість оренди, через що з’явилась заборгованість у 250 тисяч гривень.

«Щороку ми подавали заяву про можливість надання нам пільгової оренди за 1 гривню. Щороку нам підтверджували, й ось сталася така проблема, що ми наприкінці 2019 року подаємо заяву про можливість пільгової оренди на 2020 рік, жодної відповіді ми не отримали. Наприкінці жовтня 2020 року, нам стало відомо в усному порядку про те, що нам не підтверджена пільгова оренда на 2020 рік. До жовтня 2020 року ми жодних рахунків на оплату не отримували, відповіді на звернення ми теж не отримували. Десь приблизно у другій половині жовтня ми звертаємося з листом як завжди про те, щоб нам надали пільгову оренду на 2021 рік. Ми отримуємо відповідь від обласної ради про те, що у 2020 році нам відмовили у пільговій оренді на 2021 рік, а в переліку нашої організації як таких, що мають право на пільгову оренду, немає. Ми знову звертаємося і вказуємо голові обласної ради про те, що ми є неприбуткова організація, що наша організація «Милосердя» включена до всеукраїнського переліку організацій, що надають соціально важливі послуги населенню. На що нам дають акт звірки, що ми винні за оренду понад 200 тисяч гривень», – розповідає соціальна працівниця ЖОГО «Милосердя» Катерина Пінчук.


Благодійному фонду «Фундація Волонтери без кордонів» більш ніж за рік нарахували 15 тисяч за оренду. За словами засновниці фонду, кошти невеликі, однак організація неприбуткова. Другою проблемою стало те, що благодійному фонду не продовжують оренду приміщення.

«Тут були страшні брудні стіни, ми їх пофарбували й зробили тут стелю, тому що стеля була провалена, тут були суцільні дірки. Це освітлення ми поставили, поремонтували стелю, самі пофарбували стіни, тобто ми з нашими підопічними просто збиралися і ми це все робили просто власними руками», – показує приміщення засновниця БФ «Фундація Волонтери без кордонів» Олена Гончаренко.

Фонд допомагає людям у складних життєвих обставинах одягом та продуктами, у приміщенні влаштовують безкоштовні майстер-класи, заняття для дітей і дорослих. Під опікою фонду понад 100 малозабезпечених та багатодітних родин, які проживаю у Житомирській області.

«У нас була пільгова оренда 1 гривня в рік, це був 2019 рік. Потім змінилася ситуація в країні й благодійні фонди повинні були виходити на аукціонні торги для того, щоб продовжити оренду, і для того, щоб нам не виходити на ці торги й ми мали пільгу. Запропонувала нам обласна адміністрація, щоб ми пройшли через гуманітарну комісію. Щоб ми показали, що є соціально важливою організацією для області, й тоді нам продовжать оренду без аукціону. Коли ми пройшли гуманітарну комісію і нам видали довідку, що ми є соціально важливою організацією, нам сказали, що цього недостатньо, і ми повинні звернути ще в Міністерство соціальної політики для того, щоб нас там зареєстрували як соціально важливу організацію. Тільки після того, нам продовжать її та зроблять пільгову оренду за 1 гривню. Коли я звернулася в міністерство, мені сказали, що це повна нісенітниця, і зараз децентралізація, депутати мають право на місцях приймати рішення про продовження оренди, й те, що нас там зареєструють як соціально важливу організацію, ніяк не вплине на продовження нашої оренди тут і на пільгу. І в нас таке замкнене коло: тут нам не продовжують, посилають туди, а там кажуть, що одне одного не стосується, і нехай депутати приймають рішення на місцях. Ми вже пів року без продовження оренди офіційної, тобто ми тут сидимо неофіційно. Чомусь наша адміністрація не хоче допомогти таким організаціям, як ми. Я знаю, що багато інших організацій теж опинилися в такій ситуації, і чому наша влада не хоче нам піти на зустріч, ми цього не розуміємо» – говорить засновниця БФ «Фундація Волонтери без кордонів» Олена Гончаренко.

В обласній раді коментувати ситуацію відмовились, посилаючись на брак часу, а в пресслужбі повідомили: громадській організації «Милосердя» продовжать пільгову оренду за 1 гривню в рік, і ніхто не вимагатиме виплачувати борг у 250 тисяч. Стосовно інших громадських організацій – вивчатимуть кожну ситуацію окремо.

Нагадаємо, на початку лютого 2021 року депутатам Житомирської міської ради показали Міський центр обліку бездомних осіб. Який він має вигляд – дивіться у фоторепортажі

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці 2015 року в Житомирі офіційно відкрили будинок благодійної організації «Міський центр обліку бездомних осіб», який безхатченки облаштовували власноруч.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: благодійна організація благодійний фонд БФ оренда борг облрада  
Матеріали по темі