Культура

За ініціативи Людмили Зубко у Житомирі відкрили виставку ілюстратора Олександра Грехова «10 облич Лесі Українки»

25 February 2021, 16:21

Виставку сучасного українського ілюстратора Олександра Грехова «10 облич Лесі Українки» представили 24 лютого у житомирському Домі української культури. Ініціювала захід депутатка міської ради та засновниця ГО «Житомир, зроби голосніше!» Людмила Зубко з нагоди 150-річчя від Дня народження поетеси.

У серії робіт Олександр Грехов показав, як Леся Українка виглядати б на полотнах таких відомих художників, як Ван Гог, Боттічеллі чи Малевич.

«Вчора ми відкрили наш рік Лесі, наш проект, який має назву «Коло Лесі». Після тих емоцій, які ми отримали вчора, ми запрошували усіх сюди, щоб показати Лесю зовсім іншими очима - митця та ілюстратора Олександра Грехова», - каже депутатка Житомирської міської ради Людмила Зубко.


«Леся - це перепустка у Європу і ця серія теж перепустка. А також як побачити її очима інших художників, як через інших художників побачити своє, своє мистецтво, свою версію, свою історію - це головна тема цієї невеликої серії», - говорить ілюстратор Олександр Грехов.

Ілюстратор розповідає, що перший малюнок був створений у 2017 році, а серію Олександр намалював місяць тому до дня народження Лесі Українки.

«Перша була для себе, це був 2017 рік. У мене тоді була невеличка серія «Шевченко-Франко» і вони всі тримали маленького єдинорога, Леся теж. Для себе, для соцмереж, я тоді тільки починав малювати. Зараз четвертий рік як я взагалі малюю, це були одні з перший моїх робіт. Ті ж Шевченко, Франко для мене - це Україна, яка була сучасна тоді й сучасна сьогодні. Я намагаюся зробити Лесю більш сучасною для мого покоління і поколінь, які будуть після мене, якось переосмислити всю її творчість», - розповідає Олександр Грехов.

За словами Людмили Зубко, в рамках проекту «Коло Лесі» впродовж цього року планують низку й інших культурних заходів.

«Це тільки початок нашого проекту «Коло Лесі» й ми плануємо впродовж року, тому що людей, які трансформують Україну, які роблять надзвичайно енергетичні та потужні проекти, їх безліч і ми цей план накидали, але цих людей буде надзвичайно багато. Леся нам дає можливість дарувати правильний шлях в рамках цінностей, в рамках безпеки нашої країни, в рамках відповідності за нашу країну. Це такі важливі меседжі, які вона нам дала, щоб бути сильними», - говорить депутатка Житомирської міської ради Людмила Зубко.

Своїми враженнями поділились відвідувачі виставки.

«Вважаю, що це потрібно. Насправді дуже гарна виставка, прикольна ідея», - ділиться Денис.

«Взагалі осучаснення класиків у такому форматі - це однозначно так. І як сьогодні сказав Олександр Грехов, ми маємо до них ставитися не як до пам'ятників, а маємо показувати, що вони можуть бути різними. Наприклад, Шевченко не дідок з насупленими бровами, а Леся Українка не затуркана жіночка з села, вона була феміністкою, вкрай розумною, поліглоткою, сучасною і крутою жінкою», - вважає Юлія.

Виставка у Домі української культури триватиме по 24 березня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Леся Українка виставка Людмила Зубко  
Матеріали по темі