Фоторепортаж

Як відловлюють собак працівники житомирського Центру захисту тварин. Фоторепортаж

18 March 2021, 12:46

У житомирському КП “Центр захисту тварин” на відлові тварин працює команда з ловця Олександра Колесника та водія Тараса Горностая. Виїжджають вони не лише на відлов з метою стерилізації, але й на планову вакцинацію тварин та на випадки агресії.

“Агресія - це коли собака поводиться неадекватно і кусає людей. Тоді ми її забираємо, спостерігаємо за нею 10 днів і після того вже приймаємо рішення випустити її, але звісно ж, намагаємося і прилаштувати. Дуже часто виїжджаємо на агресію, а люди кажуть, що не кусала, але гавкала, заважала, заберіть її. Тож зараз просимо підтвердження агресивної поведінки - довідку від лікаря про укус. Різні бувають випадки, але зазвичай тварин провокують, зокрема і жорстоким поводженням”, - розповідає ловець Олександр, допоки збираємося на відлов.

Сьогодні за планом відлов по заявках у мікрорайоні Крошня. Тут залишили кілька заявок на стерилізацію безпритульних тварин.

Працюють ловці за таким принципом: спочатку збирають заявки на стерилізацію, тоді розподіляють приблизно по районах і виїжджають на відлов одразу на кілька заявок. Виключення - це екстрені випадки: тічні самки, заявка по укусу чи вагітна тварина.

Ловці розповідають, що у своїй роботі намагаються по-мінімуму використовувати снодійне, лише у екстрених випадках, коли тварина дика і не йде до рук, тікає або проявляє агресію. Зазвичай тварин підманюють їжею і ловлять руками без спецзасобів і наркозу.

“Навіщо зайвий раз без потреби навантажувати організм наркозом, якщо можна спробувати без”, - говорить водій і по сумісництву ловець Тарас. Те, що у Тараса є з собою корм, знають безпритульні собаки, а більшість з тих, що вже мають кліпсу у вусі, охоче підбігають до ловців і питально зазирають у очі, випрошуючи смачненьке.

Проте, не всі собаки радіють ловцям: деякі з гавкотом тікають, тільки но забачивши автомобіль “Центру захисту тварин”. Ловці кажуть, що така поведінка напряму пов’язана з тим, як собаку відловлювали. Якщо її приманили їжею, то зазвичай собака охоче підходить, а якщо ж довелося присипляти, тоді собаки бояться ловців.

“Є дикі собаки, яких дуже складно упіймати. На них ми виїжджаємо не один раз і навіть не один місяць. Важливо відразу не налякати собаку і попасти дротиком одразу, бо якщо не попав з якоїсь причини, чи хтось завадив, то собака лякається і упіймати її в той же день практично неможливо. Деяких собак доводиться дуже довго відстежувати”, - розповідає Олександр.

У цю поїздку так і вийшло: двох собак довелося вистежувати більше години кожну, але спіймати їх так і не вдалося.

Якщо собака не йде до рук, то ловці готують шприц з наркозом. Відпрацьовані шприци лишають на видному місці в машині.

Ускладнюється робота ловців ще тим, що “стріляють” снодійним вони не з пневматики, а з духових трубок. Це зменшує маневреність і швидкість роботи, а щоб не змарнувати препарат, вони намагаються підійти на стільки близько до тварини, на скільки можливо.

Після того, як у собаку влучили, вона засинає не одразу, а впродовж 5 хвилин. Відчуваючи небезпеку, вона починає тікати і ховатися у важкодоступних для людей місцях. Іноді тварини залазять у каналізацію чи підвали.

Ловці стежать за собакою і коли вона засинає, то забирають у клітку та вантажать в машину.

“Буває так, що собака тікає так швидко, що ти знаходиш її лише за допомогою інтуїції. Дуже рідко, але буває, що і не знаходиш, тоді доводиться знову виїжджати. Бувають такі молоді кобелі, які ніяк до кінця не засинають. Ледь тримаються на ногах, хитаються, але не здаються”, - розповідають ловці.

Саме такий випадок трапився і сьогодні - молодий пес ніяк не хотів засинати. Хоч і лягав, та тільки но ловці підходили, щоб забрати його, і пес з останніх сил піднімався на ноги та втікав.

На цю ситуацію звернули увагу перехожі. Два чоловіка у “штатському” підійшли до ловців і показавши документи та представившись поліцейськими запитали, що відбувається і чи намагаються вони нашкодити собаці. Місцеві жителі також коментували відлов: жінка з балкона обурювалася, чому не забирають усіх собак, бо вони заважають їй спати вночі, а чоловіки казали, що кастровані собаки - це вже не собаки і на районі їх не треба. Ловці розповідають, що такі історії зовсім не рідкість. Коли ще тільки починало працювати КП, то люди часто думали, що ловці хочуть нашкодити собакам, кричали на них, перешкоджали роботі та навіть намагалися вдарити. Зараз таких ситуацій менше, але теж трапляються.

У своїй роботі чоловіки часто стикаються з людською жорстокістю. Бувають випадки, що вони виїжджають забрати на стерилізацію викинутих тварин, інколи їх навіть залишають прив’язаними. Проте, найболючіше для ловців інше.

“Дуже сумно бачити тварин вбитими, отруєними, особливо коли ця тварина з біркою. Ти знаєш, що вона стерилізована, вакцинована, знаєш, скільки в неї вкладено праці, коштів. Це боляче”, - говорить Олександр.

Поки їздимо між адресами, чоловіки розповідають історії. Найбільша собака, яку їм доводилося відловлювати, важила близько 80 кілограмів.

“У нас навіть клітки такої не було, щоб йому у ній комфортно було. Тому ми його просто в машину поклали, і то, він під наркозом намагався стояти і ходити”, - розповідає Тарас.

Запитую, чи часто їх кусають.

“Та ні, за весь час роботи - може рази два-три”, - говорить Олександр і розповідає про випадки покусів.

“А чого ти про третій раз не розповідаєш?”, - сміється Тарас.

“Та хіба то кусали? Так, прихопив за сідниці, навіть джинси не прокусив. Ми забирали самок на стерилізацію, грузили клітки в машину, а вони злякалися і почали галасувати. Раптом я відчуваю, що хтось мене тягне назад. Я гадав, це вже хтось подумав, що ми тих собак вбиваємо, і вирішив їх рятувати, обертаюся, а там самець з тієї ж зграї. Вирішив заступитися за дівчат”, - розповідає Олександр.

Після того, як собак відловили, їх привозять до КП “Центр захисту тварин”, вивантажують клітки з машин. Тоді їх оглядає ветеринар і готують до стерилізації.

Після стерилізації тварин у спеціальних великих клітках тримають у Центрі від двох діб, в залежності від того, як тварина себе почуває, а потім транспортують назад у місця відлову і відпускають.

Графік роботи ловців з понеділка по п’ятницю. У теплий період року краще діє наркоз, тому вдається відловити більше тварин на стерилізацію. З початку 2021 року вже стерилізовано 83 безпритульних собаки, 139 кішок. Повторно вакциновано від сказу 64 безпритульних собаки. Загалом КП “Центр захисту тварин” опрацював 286 тварин з початку 2021 року.

Анна Максимова, фотокореспондентка Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: собаки Центр захисту тварин відлов стерилізація  
Матеріали по темі