Новини компаній

Сонячні електростанції: хто раніше придбає,той більше заробить

9 April 2021, 14:41

Близько 30 тис. українських родин уже встановили в своїх домогосподарствах сонячні електростанції. Тепер щороку вони разом виробляють до 900 млн кВт/годин електрики і не лише забезпечують себе, а й продають надлишки електроенергії у єдину енергомережу країни.

Якщо вже сьогодні замовити та встановити сонячні електростанції, через 3–4 роки вони повністю окупляться й почнуть приносити прибуток. Адже держава гарантовано купуватиме відновлювальну енергію за «зеленим тарифом» 460,43 коп. за кВт/годину, що значно вище за тариф споживання. Таку ціну НКРЕКП встановила для генеруючих установок до 30 кВт, введених в експлуатацію із 1 січня 2020 року до кінця 2024 року. Причому власникам цих СЕС навіть не потрібно купувати ліцензії.

Усі грошові розрахунки за «зеленим тарифом» відбуваються через ДП «Гарантований покупець». Обов’язковий викуп надлишків електроенергії триватиме щонайменше до кінця 2030 року. Отже, хто не зволікатиме, виграє.

«Зелений тариф» діє не на всю електрику, а на різницю між виробленою і спожитою. Проте в умовах постійного зростання вартості енергоносіїв та зменшення субсидій українським родинам вигідно не залежати від великих енергогенеруючих компаній.

Наскільки вигідно встановлювати СЕС на Західній Україні?

У південних областях рівень інсоляції приблизно на 15% вищий, ніж на заході. Тому на півдні України такі установки швидше починають приносити прибуток. Проте Німеччина, яка розташовується північніше нашої держави, давно стала одним зі світових лідерів зі встановлення СЕС.

Справа в тому, що сонячні панелі здатні виробляти електроенергію не лише з прямого сонячного світла, а й розсіяного. Вони працюють навіть, коли йде дощ, або небо тривалий час затягнуте хмарами. Дізнатися про деталі проєктування СЕС у вашій місцевості можна на сайті teplovam.ua.

Чи складно обслуговувати приватні сонячні електростанції?

Якісне сучасне обладнання розраховане на 25–30 років постійної експлуатації. При цьому сонячні електростанції не потребують особливого догляду: звичайний пил змиває дощ, а сніговий шар, який не розтане під сонцем, можна очищати щіткою.

Товсте скло сонячних панелей витримує град середнього розміру. Ризик різноманітних поломок зведений до мінімуму, оскільки за роботу обладнання відповідає сучасна електроніка. Встановлювати СЕС можна на даху приватного будинку або навіть робити з сонячних панелей огорожу.

Послуга зі встановлення сонячних панелей доступна і для співвласників багатоповерхівок. Змонтувавши СЕС на даху або фасаді будинку, ОСББ може повністю забезпечити електрикою усі квартири й додатково заробляти на «зеленому тарифі». Причому на будівництво сонячної електростанції можна залучати не лише гроші співвласників будинку, а й грантові та державні кошти.

Останнім часом для встановлення приватних сонячних електростанцій можна звертатися за кредитами до державних банків України. Зазвичай їх видають під 5–9% річних. А в деяких областях навіть діють програми щодо компенсації з місцевого бюджету до 20% тіла такого кредиту.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сонячні електростанції  
Матеріали по темі