Фоторепортаж

Який вигляд зсередини має будівля, за яку Житомирський міський колегіум судився з податковою. Фоторепортаж

15 April 2021, 11:26

Біля Житомирського міського колегіуму на вулиці Івана Мазепи,18 знаходиться напівзруйнована старовинна будівля, огороджена зеленим парканом з попереджувальними написами та величезними дірками.

Всередині досить небезпечно: перекриття осипаються, прогнилі дошки тріщать під ногами. Проте, гори сміття та різноманітні написи на стінах свідчать про те, що відвідувачів не бракує.

Зараз будівля загальною площею 1717, 86 кв.м. перебуває у власності Державної фіскальної служби України.

На початку серпня 2020 року на своїй сторінці у Facebook мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав, чому споруда старої будівлі школи №34 (нинішнього міського колегіуму) у занедбаному стані та повідомляв, що влада через суд хоче вирішити долю приміщення.

«Старе приміщення колегіуму продовжує руйнуватись та створює небезпеку, в першу чергу для школярів. Власник будівлі ігнорує свій обов’язок щодо належного утримання об’єкта. Неодноразові звернення колегіуму та міськради результату не дали. Тож ми вирішили звернутись до суду. Розгляд справи про знесення будівлі має відбутись вже восени», - написав мер Житомира.

Він також розповів про власника будівлі:

у 2003 році будівлю передали у власність Державної податкової адміністрації України для розміщення факультету заочного навчання Національної академії Державної податкової служби України;

у 2008 році будівлю було продано приватній академії;

у 2015 році договір оскаржено прокуратурою, майно повернули в державну власність.

У серпні 2020 року суд почав розгляд справи за позовом Житомирського міського колегіуму до Державної податкової служби України (третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача – Житомирська міська рада) про усунення перешкод у користуванні майном. Але рішенням Господарського суду міста Києва від 8 грудня 2020 року у задоволенні позову повністю відмовлено.

Скріншот з рішення суду

Суд відмовив у задоволенні позову, бо відповідачем була вказана Державна податкова служба, яку позивач визначив правонаступником Державної фіскальної служби – власника приміщення.

«Державна податкова служба та Державна митна служба є правонаступниками майна, прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності. Таким чином, наведений позивачем висновок про безумовне правонаступництво відповідачем усіх майнових прав та обов`язків наразі не ліквідованої юридичної особи, щонайменше, не відповідає наведеному нормативно-правовому акту, оскільки останнім встановлено правонаступництво виключно у сфері діяльності. Відповідно, суд встановлює, що залучена позивачем у якості відповідача юридична особа не є належним відповідачем і не може нести відповідальність за дії чи бездіяльність власника спірного майна. Враховуючи наведені обставини у їх сукупності, суд відмовляє у задоволенні позову повністю», - зазначається у рішення суду.

Житомир.info нагадує, що гуляти старими напівзруйнований будівлями небезпечно. Бережіть себе.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: колегіум суд податкова ДФС  
Матеріали по темі