Новини компаній

Фільтр вдома або бутильована вода

28 April 2021, 16:25

Кожна людина має право на те, щоб пити якісну воду. Втім, у більшості випадків вода з крану, що потрапляє туди через міську систему водопостачання, залишає бажати кращого. В більшості випадків міська система постачання води застаріває і її модернізація вважається чимось дорогим та складним. Більшість методик очистки води, актуальних десятки років тому, наразі просто неактуальні, оскільки не здатні зробити рідину чистою у повному обсязі. Зазвичай така вода має неприємні смак та запах, а її вживання у довгостроковій перспективі може стати причиною серйозних проблем зі здоров’ям.

Внаслідок цього, сьогодні все більше людей шукають розумну альтернативу, яка б зробила доступ до питної води максимально простим. У якості найбільш поширених варіантів виступають домашній фільтр для води та бутильована покупна вода. Кожен з варіантів має як свої недоліки, так і переваги. Саме тому для зваженого вибору між ними потрібно докладно розібрати, що вони собою являють.

Що краще – покупна вода або фільтр

Яка бутильована вода краще? Реклама питної води, розлитої по пляшках, часто використовує рекламні штампи із видобутком рідини безпосередньо із артезіанських свердловин, бажано ще й розташованих десь у горах. Однак при першому погляді на інформацію, написану дрібним шрифтом, можна зрозуміти, що такі твердження не цілком відповідають дійсності. Більшість бутильованої води видобувається зі свердловин, що базуються на глибині близько 45-70 метрів. А як відомо, артезіанський водоносний горизонт починається на глибині від 100 метрів. З цього випливає, що та сама найчистіша артезіанська бутильована вода надходить із міжпластних або ґрунтових водних ресурсів. Певна річ, після видобутку рідина проходить промислову очистку. Більш артезіанською це її не робить, однак внаслідок очищення вода позбавляється зайвих смаків та запахів. Внаслідок цього, питання бутильована вода яка краще навіть не стоїть, оскільки у більшості випадків цей ресурс не занадто сильно відрізняється у різних виробників.

Чому бутильована вода не псується?

Насправді особливих секретів тут немає. Перш за все, перед безпосереднім розливом тара проходить обов’язкову стерилізацію. Сама вода також при цьому стерилізується, до того ж, пляшка закупорюється з дотриманням умов герметизації. До того ж, тара для бутильованої води передбачає лише одноразове використання, хоча й перевірити дотримання даної умови практично неможливо.

Питна вода, що розливається по пляшках, має наступні переваги:

  1. Стабільний хімічний та бактеріальний склад. Виробник зазвичай бере воду з однієї і тієї ж свердловини, тому обравши варіант з замовленням бутильованої води, можна розраховувати на однаковий склад та стабільну якість.
  2. Професійний підхід до очищення води. Виготовлення води у промислових масштабах передбачає використання лише найкращих установок для очищення кінцевої продукції. Внаслідок цього, більша частина води, представленої на ринку, дійсно має високу якість.
  3. Проста й оперативна доставка. Деяким людям набагато простіше регулярно замовляти доставку питної води, ніж користуватись фільтрами.

До речі, час поговорити і про побутові фільтри зворотного осмосу. Як відомо, водопровідна вода у її первинному стані насичена величезною кількістю домішок, до яких відносяться важкі метали, марганець та жорсткі солі. Останні при постійному вживанні неочищеної води здатні накопичуватись у організмі та викликати хвороби нирок. Також не варто забувати і про періодичне очищення води у міській системі водопостачання за допомогою хлору. Не зважаючи на ефективність хлору у якості знезаражувального реагенту, він є доволі токсичним, а у поєднанні з органічними сполуками може навіть бути канцерогенним. Крім того, у більшості випадків хлор до кінця не вимивається з води, наповнюючи її характерним неприємним смаком та запахом на довгий час. З усіма цими явищами й покликаний боротись фільтр води зворотного осмосу.

Фізичний принцип зворотного осмосу базується на проходженні води під тиском через напівпроникну речовину. Внаслідок цього рідина стає менш концентрованим розчином. А оскільки для осмосу характерною деталлю є підвищення концентрації, саме тому це явище й називається зворотнім.

Подібна система фільтрації має наступні переваги:

  1. Практично ідеальна якість очищеної води. Система передбачає повноцінне очищення води, що робить її безпечною та корисною.
  2. Миттєвий доступ. Вам не знадобиться чекати доставку бутлів води або самостійно їх носити у пункти розливу.
  3. Економічна вигідність. Замовлення доставки води гарантовано буде значно дорожчим, ніж використання фільтру навіть з урахуванням його обслуговування.

Зворотній осмос або бутильована вода

Щоб різниця між обома варіантами була більш наочною, потрібно провести пряме порівняння за певною кількістю критеріїв:

  1. Якість. Технологія зворотного осмосу здатна очистити воду практично на 100%. Мембрана здатна затримати велику кількість речовин, залишивши лише найбільш необхідні. В той самий час, бутильована вода має доволі неточні стандарти якості та допускає певну кількість домішок. При цьому виробник не зобов’язаний вказувати їх кількість.
  2. Стерильність. Вода у пляшці, навіть за умов дотримання герметичності, може стати середовищем для розмноження цілого ряду мікроорганізмів. Коли на фільтрі зворотного осмосу строк служби мембрани закінчується, тоді вода просто перестає текти.
  3. Економія. Собівартість бутлів води разом із доставкою у будь-якому випадку буде вищою, ніж у води, очищеної за допомогою фільтру у домашніх умовах.

Відповідно до інформації, наведеної вище, можна самостійно зробити висновок про те, який варіант варто розглянути у якості альтернативи звичайній воді з міської системи водопостачання. Вибір між бутильованою водою та використанням фільтру – діло смаку, а отже, потрібно обирати лише найбільш оптимальний з цих двох шляхів доступу до якісних водних ресурсів.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода питна вода бутильована вода фільтр для води фільтрована вода  
Матеріали по темі