Новини компаній

Основні напрямки розвитку українського ринку інформаційних технологій

29 April 2021, 15:36


Український ринок IT в 2021 році: тренди та головні напрямки розвитку

У 2020 році українська економіка, як і світова, значно постраждала від пандемії. Але удар виявився неоднаково болючим для різних її секторів, і сфера IT виявилася в числі найменш постраждалих. Зростання сповільнилося, але підсумкова динаміка виявилася позитивною. Як повідомляє Державна служба статистики, за 2019 рік в області IT було надано послуг на 11,7 млрд грн, а в 2020-му - вже на 12,3 млрд.

Головні напрямки українського ринку IT

Основними складовими українського ринку IT, що забезпечують його розвиток, є стартапи та аутсорсинг. Нові перспективні проекти і компанії, що спеціалізуються на виконанні замовлень ззовні, стали головними драйверами галузі.

Власні проекти активно розвиваються

Карантинні обмеження серйозно вплинули на бізнес, підвищивши попит на деякі послуги. Стартапи, що спеціалізуються на послугах доставки, онлайн-торгівлі, розробці ПЗ для дистанційного взаємодії і зв'язку, а також навчальні та розважальні проекти показали найкращу динаміку розвитку. Про це повідомив глава асоціації IT-Ukraine Костянтин Васюк.

Озвучену інформацію підтверджують і фахівці GlobalLogic. У компанії повідомляють, що в 2020 році попит на програмне забезпечення збільшився. Через це дати релізу деяких продуктів були зрушені ближче, ніж планувалося спочатку. Разом з тим фахівці підкреслили, що рік був ризиковим для інвесторів, тому деякі проекти виявилися без фінансової підтримки і не змогли розвиватися.

Як повідомляє IT рекрутингове агентство The Gravity Agency, попит на українських фахівців продовжує збільшуватися. Через карантинних обмежень зберігає затребуваність віддалена робота, Україна в цьому плані виглядає привабливо для зарубіжного бізнесу. Кількість вакансій, опублікованих у другій половині 2020 року, виявилося рекордним за трирічний період. Тобто сфера швидко оговталася від удару і продовжила розвиток.

Стабільність і постійне зростання галузі створюють сприятливий інвестиційний клімат. Тому нові компанії, що створюють перспективні продукти, мають шанси залучити фінансові вкладення для повноцінної реалізації проектів.

Аутсорсинг - основа ринку

Згідно зі статистикою, 68% американських IT-компаній перекладають частину завдань на сторонніх виконавців. Вдаючись до послуг аутсорсингових партнерів, вони знижують витрати на утримання штату співробітників, отримуючи при цьому високу якість продукції. В ЄС поширений аналогічний підхід до ведення бізнесу.

Завдяки затребуваності аутсорсингових виконавців перед українськими фахівцями відкриваються широкі перспективи. Тому багато вітчизняних компаній зосереджені над реалізацією сторонніх замовлень, а не шляхом власного продукту, просувати який набагато складніше. Українських фахівців цінують за здатність розвиватися, відносно низьку вартість послуг і висока якість отриманих результатів.

Найбільш затребувані IT-професії в 2021 році

Згідно з інформацією, яку передає IT-рекрутингове агентство, тільки близько 25% представників IT-професій - жінки. За результатами опитувань, сфера IT залишається більшою мірою «чоловічий», хоча зміни і спостерігаються. Близько 40% українських фахівців - програмісти, розробники, продакт-менеджери. У цих напрямках заробітна плата фахівців в Україні може досягати 2,5-6 тисяч доларів.

Ще одне затребуваний напрямок - дизайн. Тут зарплати нижче і досягають 1,5-2 тисяч. Продакт-менеджери, керівники проектів можуть заробляти від 2,5 тисячі. Для фахівців по роботі з контентом, тестувальників, рекрутерів заробітна плата становить близько 1 тисячі доларів.

Більшість українських заробітчан IT-професій воліють співпрацювати з великими вітчизняними та зарубіжними компаніями. Поширена і паралельна зайнятість в проектах різних замовників. А так як високий попит на професіоналів зберігається, розраховувати на отримання добре оплачуваної роботи в 2021 році можуть як досвідчені фахівці зі стажем, так і новачки.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ІТ  
Матеріали по темі