Події

​У Житомирській області викрили працівника банку в підробці: обслуговував рахунки, через які ділки «відмили» 2,5 млн грн на експорті деревини

13 May 2021, 15:54

У Житомирській області посадовець банку обслуговував нелегальних експортерів державної деревини. Завдяки такій співпраці клієнти банку легалізували понад 2,5 млн грн.

Про це 13 травня повідомила пресслужба управління СБУ в Житомирській області.

«Служба безпеки України викрила заступника керівника відділення комерційного банку Житомирщини. Він незаконно обслуговував фіктивні фірми організаторів схеми експорту за кордон нелегально зрубаної державної деревини», - йдеться у повідомленні.

За попередніми даними слідства, банківський чиновник відкрив рахунки, у тому числі валютні, і оформив платіжні картки на низку фіктивних комерційних структур. Через них лише впродовж декількох місяців 2020 року ділки «відмили» понад 2,5 мільйона гривень «брудної» виручки.

Оперативники спецслужби встановили, що незаконні експортери використовували підконтрольні рахунки для «прокачки», легалізації та переведення у готівку нелегальної виручки. Гроші надходили від продажу за кордон лісопродукції, отриманої від незаконних порубок у державних і комунальних лісгоспах Житомирщини.

За даними СБУ, банківському посадовцю повідомлено про підозру за:

  • - ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення - складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів);
  • - ч. 1, 3 ст. 362 (Несанкціоновані зміна, знищення або блокування інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах чи комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони заподіяли значну шкоду);
  • - ч. 1 ст. 200 Кримінального кодексу України (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення).

Триває досудове слідство.

У пресслужбі СБУ також зазначили, що наразі матеріали кримінального провадження щодо учасників угруповання з незаконного експорту деревини до Азії знаходяться на розгляді у суді.

«Документування злочину здійснювали співробітники Управління СБУ у Житомирській області спільно зі слідчими ГУ Нацполіції області під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури», - повідомили в Службі безпеки України.

Нагадаємо, у жовтні 2020 трьом учасникам схеми відмивання коштів на експорті деревини з Житомирської області до Азії оголосили про підозру, ще одного учасника – шукали.

Як повідомляв Житомир.info, 5 грудня 2019 на лісопідприємствах Коростенського району, де організували незаконні порубки, а деревину відправляли за кордон, проводили обшуки. Того ж дня СБУ повідомляла про викриття злочинної схеми, за якою житель Коростеня з іноземним партнером скуповували незаконно зрубану деревину і переправляли пиломатеріали до країн Східної Азії. За попередніми підрахунками, незаконний експорт завдав державі збитків на декілька мільйонів гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: банк рахунок підробка експорт лісу ліс деревина Азія  
Матеріали по темі