Культура

​У Житомирській області визначили переможців премії імені Івана Огієнка

24 May 2021, 10:29

Відбулось засідання комітету з присудження Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка, яку в 1995 році заснувала Житомирська обласна рада.

Про це 24 травня повідомила пресслужба Житомирської облради.

«Премія імені Івана Огієнка заснована на вшанування видатного українського вченого-мовознавця, письменника, перекладача, педагога, державного та церковного діяча, уродженця містечка Брусилова Житомирської області Івана Івановича Огієнка - митрополита Іларіона. Засновниками премії є Житомирська обласна рада, Всеукраїнське товариство Івана Огієнка, Національна Спілка письменників України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Т.Г.Певченка, Академія мистецтв України», - йдеться в повідомленні.

Премія імені Івана Огієнка - друга в Україні багатогалузева премія після Шевченківської і виплачується за заслуги у розвитку національної духовної культури, утвердження української державності, міжнаціональної та міжконфесійної злагоди у п’яти номінаціях: «Література», «Мистецтво», «Освіта», «Наука», «Громадська, політична та духовна діяльність».

Присуджує Комітет у справах премії імені Івана Огієнка. Вручається з 1995. За 15 років достойниками премії стали 110 діячів у галузі літератури, культури, мистецтва й науки.

«До 2012 року премію імені Івана Огієнка вручали на його батьківщині — на Житомирщині. В рік, коли святкувалося 130-річчя митрополита Іларіона, премія імені Огієнка вийшла на всеукраїнський рівень. 10 травня 2012 року відбулося оголошення лауреатів премії імені Івана Огієнка в Києві в Українському домі. Згідно Положення про порядок присудження та вручення Премії імені Івана Огієнка, затвердженого рішенням голови Житомирської обласної ради від 05.04.07 № 190, премія присуджується щорічно в розмірі 10 тис. грн у кожній номінації і виплачується з асигнувань обласного бюджету по галузі «Культура», - повідомили в облраді.

Відповідно до Положення висунення претендентів на здобуття премії здійснюється щороку з 15 січня по 15 лютого. Цьогоріч подалось 14 учасників.

Переможцями у 5 номінацій цього річ стали:

  • Номінація «У галузі літератури» - Жайворонок Михайло Микитович та Мастєрова Валентина Анатоліївна
  • Номінація «У галузі науки» - Яременко Василь Васильович
  • Номінація «У галузі освіти» - Колянчук Олександр
  • Номінація «У галузі мистецтва» - Комунальний заклад "Київський академічний ансамбль української музики "Дніпро" та Аксьоненко Наталія Олегівна
  • Номінація «У галузі громадської, політичної та духовної діяльності» - Марусик Тарас Павлович та Кремень Тарас Дмитрович

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирському фаховому коледжі культури і мистецтв ім. Івана Огієнка 24 липня 2020 визначили 6 лауреатів всеукраїнської премії ім. Івана Огієнка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: премія Огієнко лауреат переможець  
Матеріали по темі