Фоторепортаж

Дві старовинні будівлі у стилі модерн на Великій Бердичівській у Житомирі. Фоторепортаж

10 June 2021, 16:35

Щорічно 10 червня відзначають Всесвітній день модерну (ар-нуво). Цей день почали святкувати у Європі у 2013 році з метою популяризації та збереження стилю. Дату обрали не випадково, бо в цей день померли архітектори-модерністи Антоніо Гауді та Еден Лехнер.

Модерн, або ар-нуво, перекладається з французького як “новітній, сучасний”. Виник у Європі наприкінці ХІХ сторіччя. Характерними рисами модерну є плавність, пластичність, примхливі мінливі форми, стилізовані квіти, язики полум’я, природні елементи.

У Житомирі збереглося не так багато будинків у стилі модерн. Це – всім відомі ляльковий театр на Михайлівській, водонапірна вежа, літературний музей та інші. Дві досить цікавих, проте обділених увагою будівлі, знаходяться на вулиці Великій Бердичівській.

З усіх боків оточений деревами та зарослями винограду, “ховається” старовинний будинок з круглими вікнами, який знаходиться по вулиці Великій Бердичівській, 37. Влітку його важко розгледіти повністю через крони дерев. Тут у 1915 році народився заслужений архітектор України Ігор Мезенцев.

Зараз тут знаходяться офісні приміщення та житлові квартири. У будівлі ще збереглися дерев’яні вікна та двері. Всередину будинку можна зайти через центральний вхід.

По вулиці Великій Бердичівській, 89 знаходиться будинок, який вже багато років не використовується. Будинок належить до пам'яток архітектури місцевого значення. Збудований він був у 1901 році як будинок пологового притулку братів Дуриліних, а в 1915 році тут народився всесвітньовідомий піаніст Святослав Ріхтер. Будинок огороджений металевим парканом. Його кілька разів планували реставрувати, у 2013 році замінили вікна на металопластикові та накрили червоною черепицею.


Що приховує костел святого Йоана з Дуклі, який розташований на вулиці Театральній у Житомирі, дивіться у фоторепортажі від 11 грудня 2020 року

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: модерн старовинна будівля архітектура  
Матеріали по темі