Новини компаній

​Розлучення в Україні: що потрібно знати

25 June 2021, 13:21


Не всі сімейні пари можуть мирно прожити все життя. У деяких ситуаціях розлучення є єдино можливим способом зберегти здорові людські відносини.

Розлучення в Україні може бути здійснений двома способами: через ЗАГС і через суд.

Розлучаємося через ЗАГС

Даний спосіб є найбільш безболісним і швидким. Однак для його реалізації необхідно дотримання умов:

● обидва члени подружжя не повинні перешкоджати шлюборозлучному процесу;

● у пари не повинно бути спільних неповнолітніх дітей.

Процедура розірвання шлюбу таким способом займає всього один місяць з моменту подачі спільної заяви про реєстрацію розірвання шлюбу. За цей місяць подружжя має право змінити своє рішення.

По закінченню встановленого місячного терміну подружжю видається свідоцтво про розірвання шлюбу. З цього моменту вони вважаються розлученими.

Варто врахувати, що наявність розбіжностей щодо спільно нажитого майна, не є перешкодою для розірвання шлюбу через ЗАГС. Питання майнового характеру згодом можуть бути вирішені в суді в рамках цивільного процесу.

Розлучення через суд

Якщо ситуація в родині не дозволяє оформити розлучення через ЗАГС, єдиним способом розірвати сімейні стосунки є звернення до суду.

Важливо розуміти, що позов про розірвання шлюбу не може бути поданий до суду протягом всього терміну вагітності дружини і до того моменту, поки спільній дитині не виповниться один рік. Однак і в даному випадку є свої винятки (вони перераховані в п.4. Ст. 110 СК України).

В судовому порядку розлучення здійснюється тільки на підставі позовної заяви. До даної заяви необхідно додати:

● свідоцтво про укладення шлюбу (знадобитися і оригінал, і копія);

● свідоцтво про народження спільних дітей;

● паспорти та ідентифікаційні номери подружжя (якщо один з подружжя відмовляється надавати свої документи, досить вказати дану інформацію в позовній заяві);

● копію квитанції про оплату судового збору.

Найчастіше позов подається за місцем проживання відповідача. Однак законодавство України допускає можливість подачі заяви за місцем проживання позивача.

Якщо з яких-небудь причин позивач не може особисто передати заяву до суду, він може відправити його рекомендованим листом з повідомленням.

За загальними правилами, розлучення через суд не може тривати більше двох місяців (підстава - ст. 210 ЦПК України). Проте суд має право надати подружжю час для примирення (актуально тільки в тому випадку, якщо надане часом не буде згубно впливати на психічний стан подружжя і їх неповнолітніх дітей).

Підсумком шлюборозлучного процесу є винесення відповідного рішення. Однак розведеними подружжя будуть вважатися після набрання даного рішення законної сили.

Варто врахувати, що розлучення з іноземцем в нашій країні можливий тільки в судовому порядку.

Основна причина, яка ускладнює таку шлюборозлучну процедуру - відсутність іноземного чоловіка на території України. Однак якщо до справи залучити досвідченого адвоката, шлюборозлучний процес пройде максимально швидко і безболісно.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: розлучення суд  
Матеріали по темі