Події

​За зливання каналізаційних стоків у річку і створення небезпеки для людей директор фірми в Бердичеві відбувся штрафом у 3,4 тис. грн

23 July 2021, 12:09

Керівник фірми, яка зливала каналізаційні стоки у Гнилоп’ять в Бердичеві і створювала небезпеку для життя і здоров’я людей та для довкілля, отримав вирок суду – штраф у 3400 грн.

Про це 23 липня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Стічними водами забруднили річку Гнилоп’ять – у Бердичеві керівника підприємства засуджено до реального покарання та стягнуто 30 тис. грн процесуальних витрат. Бердичівською окружною прокуратурою підтримано публічне обвинувачення у кримінальному провадженні за фактом порушення правил охорони вод, що спричинило забруднення поверхневих вод та зміну їхніх природних властивостей і створило небезпеку для життя, здоров’я людей та довкілля, скоєного керівником підприємства», - йдеться у повідомленні.

Вироком Бердичівського міськрайонного суду особу визнано винним у скоєнні злочину за ч. 1 ст. 242 КК України та призначено покарання у виді штрафу на суму 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також з посадовця стягнуто процесуальні витрати за проведення інженерно-екологічних експертиз на загальну суму 30 тис. грн.

Установлено, що керівник приватного підприємства, приймаючи від місцевих підприємств та установ каналізаційні стічні води, зобов’язаний був очищати їх відповідно до встановлених чинним законодавством норм, правил та технічних стандартів, і лише тоді скидати у водойму. Однак обвинувачений тривалий час, з 2016 по 2018 роки, порушуючи правила охорони вод та інші вимоги, допустив наднормативний скид недостатньо очищених та неочищених зворотних вод і забруднюючих речовин до р. Гнилоп’ять. Унаслідок цього каналізаційними стоками забруднено поверхневі води річки, що створило небезпеку для життя, здоров’я людей та довкілля.

«Таке грубе порушення законодавчих норм викликало значний резонанс серед місцевих жителів, які потерпали від забруднення водойми. Наразі встановлено, що керівником підприємства вжито природоохоронних заходів, зокрема, розпочато ремонт та модернізацію очисних споруд, закуплено обладнання на суму понад 1 млн грн», - зазначили в прокуратурі, нагадавши, що річка Гнилоп’ять є притокою річки Тетерів, яка належить до басейну Дніпра і впадає в Київське водосховище.

В Єдиному державному реєстрі судових рішень опублікований вирок Бердичівського міськрайонного суду від 19 липня 2021 року у справі щодо обвинувачення директора ТОВ «Комплекс екологічних споруд» в порушенні правил охорони вод (ч.1 ст. 242 ККУ).

У матеріалах суду зазначається, що у період з 18 серпня 2016 по 17 серпня 2018 обвинувачений, усвідомлюючи технологічні та виробничі можливості очисних споруд ТОВ «КЕС», у тому числі щодо об’ємів стічних вод, які можуть бути прийняті ними від споживачів без зниження ефективності очистки, уклав від імені ТОВ «КЕС» договори з підприємствами та установами Бердичева про надання послуг з очищення каналізаційних стічних вод, за якими зобов’язався приймати на очисні споруди підприємства та очищати стічні каналізаційні води, порушуючи при цьому правила та норми. Таким чином посадовець допустив ненормативний скид недостатньо очищених зворотних вод, неочищених зворотних вод, а також ненормативний скид забруднюючих речовин до поверхневих вод річки Гнилоп’ять з очисних споруд ТОВ «КЕС» через випуск №1, розташований по вулиці Зашвай у селі Швайківка Бердичівського району.

5 липня 2021 між прокурором та обвинуваченим була укладена угода про визнання винуватості, у якій було враховано, що ТОВ «КЕС» на чолі з директором з 2019 року і по даний час вживаються природоохоронні заходи, у зв’язку з чим збільшено фінансування витрат на придбання основних засобів, модернізацію та капітальний ремонт обладнання.

Своїм рішенням суд затвердив дану угоду і визнав директора ТОВ «КЕС» винним за ст.242 ККУ і призначив покарання у виді штрафу в розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 3400 гривень. Окрім того, обвинувачений має відшкодувати витрати на інженерно-екологічні експертизи на загальну суму 30 013,20 грн.

ТОВ «Комплекс екологічних споруд» зареєстроване по вулиці Житомирській, 76 у Бердичеві. Фірма займається каналізацією, відведенням та очищенням стоків. Статутний капітал – 2 млн 283,6 тис. грн. Директором ТОВ з 2011 року є Григорук Анатолій Миколайович.

Як повідомляв Житомир.info, у травні 2018 року на екологічній комісії Житомирської облради депутати розбиралися у ситуації з очисними спорудами Бердичева, які перебувають у приватній власності і потребують модернізації. На той час підприємство, яке мало приймати і очищати каналізаційні стоки, забруднювало річку Гнилоп’ять від Бердичева до Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КЕС Бердичів очисні споруди каналізація забруднення Гнилоп’ять Бердичів річка  
Матеріали по темі