Місто

В управлінні транспорту розповіли історію появи світлофорів у Житомирі та про намір збільшити їх кількість

5 August 2021, 20:26

Щороку 5 серпня відзначається Міжнародний день світлофора. В Україні перший світлофор встановлений у 1936 році у Харкові, а в Житомирі цей винахід з’явився 80 років тому. Про історію появи світлофорів у Житомирі та чи будуть їх оновлювати розповів начальник управління транспорту та зв’язку Житомирської міської ради Костянтин Підпокровний.

«Близько 80 років тому в Житомирі з’явився перший світлофор. Він був розміщений на вул. Великій Бердичівській, на даний час це перехрестя вул. Бердичівська — Івана Кочерги. Він був напівмеханізований, за нього відповідала людина — це був поліцейський, який в ручному режимі перемикав червоне та зелене світло і так регулював рух на цьому перехресті. Через декілька років почали встановлювати вже перші електронні світлофори. Першою світлофорними об’єктами була облаштована вулиця Київська, далі - центральна частина нашого міста. І пізніше сформувалася наша світлофорна мережа в Житомирі, яка на даний час вже налічує 117 світлофорних об’єктів, це більше 1,5 тисячі світлофорних стійок, більша як половина з них вже світлодіодні, інші поки лампові, чекають заміну на світлодіодні. Світлофори в нас є двох видів — це транспортний і пішохідний, в залежності від перехрестя вони можуть бути з 4-8 стійками. Транспортний показує напрямок або сигнал для транспорту, відповідно пішохідний — для пішоходів», — розповідає Костянтин Підпокровний.


Начальник управління транспорту також зазначив, що у 2021 році в місті з’явилася система, яка автоматично регулює роботу всіх світлофорних об’єктів. У подальшому міська влада планує замінити лампові на світлодіодні та збільшити кількість пішохідних світлофорів.

«В цьому році була закуплена автоматична система керування світлофорними об’єктами — АСУД. Це великий програмний комплекс, який регулює роботу всіх світлофорних об’єктів в Житомирі. Програмний комплекс дозволяє в онлайн режимі спостерігати, чи працює світлофор, навіть чи працює та чи інша секція світлофора або лампочка. По цій системі ще не всі світлофори підключені, бо потребує модернізації сам світлофорний об’єкт, але майже за третиною світлофорів ми маємо можливість спостерігати на диспетчерському пульті КП «Міськсвітло». Також облаштований один новий світлофорний об’єкт – на вул. Чуднівська, в районі спорткомплексу «Динамо», це була одна з проблемних точок: пішохідний перехід облаштований світлофором із кнопкою виклику для пішохода. На наступні роки є план з встановлення об’єктів і по заміні старих лампових секцій світлофору на нові світлодіодні. По пішохідних також є перелік світлофорних об’єктів діючих там, де необхідно просто доставити пішохідні світлофори. Вже визначили їх перелік і будемо подавати потребу на фінансування і їх облаштування», — зазначає Підпокровний.

Нагадаємо, 3 грудня 2020 року комунальне підприємство «Електричних мереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» Житомирської міської ради оголосило про проведення закупівлі 14 світлофорів, з очікуваною вартістю 157 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні 70-ї сесії Житомирської міської ради, яка відбулась 30 липня 2020 року, йшлося про перерозподіл зекономлених 235 тис. грн видатків, які передбачались на будівництво світлофорного об’єкта по вул. Чуднівській, 113, на інші видатки, а саме по 50 тис. грн на виготовлення проєктно-кошторисних документацій на будівництво світлофорів на перехрестях Східної та Домбровського і Космонавтів та Селецької.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: світлофор Підпокровний  
Матеріали по темі