Події

​За співпрацю з ФСБ бердичівлянин отримав 8 років ув’язнення: у суді розповів, що спершу пропонували участь у мітингах проти тарифів

10 September 2021, 18:25

За державну зраду 8 років ув’язнення – таке рішення прийняв Бердичівський міськрайонний суд відносно 22-річного місцевого жителя, який співпрацював з ФСБ. У суді молодик розповів, що усе почалось з пропозиції брати участь у мітингах проти тарифів.

Про вирок суду 10 вересня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«У п’ятницю, 10 вересня, за підтримання публічного обвинувачення Житомирською обласною прокуратурою, вироком Бердичівського міськрайонного суду місцевого жителя визнано винним у державній зраді. Винного 22-річного бердичівлянина засуджено до 8 років позбавлення волі. При призначені покарання судом враховано щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, молодий вік та інші обставини, які пом’якшують покарання», - йдеться у повідомленні прокуратури.

Слідство встановило, що засуджений через мережу Інтернет налагодив контакт із представником ФСБ Росії та вступив з ним у злочинну змову. Відтак тривалий час, із січня по квітень 2021 року, отримував та виконував завдання, що завдають шкоду обороноздатності і державній безпеці України. Діяв він під конспіративним псевдонімом. Неодноразово фотографував військові об’єкти, територію полігону, будівлі, автотранспорт, розташування камер відеоспостережень, входи і виходи приміщень, у тому числі аварійні і пожежні, гуртожитки, у яких проживають військовослужбовців, а також збирав приватну інформацію про їх сім’ї. Усю інформацію, фотографії передавав через інтернет. За кожне завдання отримував на банківську картку відповідну плату. За «сумлінність» його запросили до Росії для проходження спецпідготовки та видали гроші для оформлення закордонного паспорта.

У пресслужбі СБУ в Житомирській області повідомили, що засуджений визнав факт співпраці з ФСБ РФ та надав свідчення, які підтверджують проведення російською спецслужбою розвідувально-підривної діяльності проти України.

«За даними досудового розслідування, 22-річний мешканець Житомирської області був завербований іноземною спецслужбою та здійснював збір розвідувальних даних стосовно військових частин регіону. Зокрема, виконуючи доручення російських кураторів, зловмисник проводив відеозйомку об’єктів підрозділів Сил спеціальних операцій ЗС України на території Житомирської області; підготував детальні схеми територій військових частин із зазначенням місця знаходження контрольно-пропускних пунктів, паркування транспортних засобів тощо. Окремим завданням від ФСБ РФ було встановлення персональної інформації про представників керівного та особового складу підрозділу ССО. Зокрема, йдеться про місця їх проживання, вивчення їхнього способу життя, дані про їх персональний автотранспорт, маршрути пересування тощо», - повідомили в СБУ.

У пресслужбі Бердичівського міськрайонного суду 10 вересня розповіли деталі, які стали відомі під час розгляду справи в суді.

«Згідно з висунутим обвинуваченням, молодий чоловік у грудні 2020-го через месенджер «WhatsApp» вступив у злочинну змову із представником ФСБ Росії, а протягом січня-квітня цього року за грошову винагороду передавав цій організації дані про українські військові частини: фотографував їхні об’єкти, територію, автотранспорт, камери спостереження, збирав інформацію про військовослужбовців. Також отримав від «замовників» кошти на новий телефон із кращою відеокамерою і на закордонний паспорт, бо був запрошений до Росії на «спецнавчання», - йдеться у повідомленні суду.

Заслухавши показання обвинуваченого, суд дослідив у засіданні письмові матеріали справи, серед яких записи телефонних розмов, висновки комп’ютерно-технічної та портретної експертиз, огляди сайтів ФСБ тощо. У судових дебатах прокурор просив призначити молодику 9 років позбавлення волі, захисник наполягала на семи.

«У своєму останньому слові обвинувачений зазначив, що спочатку мова йшла про участь у мітингах проти тарифів і що йому були потрібні гроші; у скоєному кається», - зазначили в пресслужбі суду.

Як повідомляв Житомир.info, 22 квітня 2021 у Житомирській області викрили та затримали агента ФСБ Росії. 22-річний бердичівлянин за завданням ворожої спецслужби збирав розвідувальні дані про військові частини регіону і приватну інформацію про військовослужбовців та їхні родини.

Того ж дня підозрюваного суд взяв під варту з правом внесення застави у розмірі 180 тис.грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: держзрада розвідка ФСБ Бердичів вирок суд 
Матеріали по темі