Економіка

Аудитори провели ревізію на бердичівському водоканалі та виявили втрат на 50 мільйонів гривень

26 October 2021, 15:18

Житомирські аудитори провели державний фінансовий аудит діяльності міського комунального підприємства «Бердичівводоканал» та виявили втрат на суму понад 50 мільйонів гривень.

Про це 22 жовтня повідомила пресслужба Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області.

«Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області завершили державний фінансовий аудит діяльності міського комунального підприємства «Бердичівводоканал» за період з 01.01.2018 по 31.03.2021. Під час проведення заходу державного фінансового контролю аудитори нарахували упущених вигод, недоотриманих доходів і непродуктивних витрат на суму понад 50 млн грн (виділено редакцією)», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що підприємство є власністю територіальної громади міста Бердичева, яке здійснює самостійну господарську діяльність. Зокрема, за результатами аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства, здійсненого за сукупністю коефіцієнтів, наявності збитків у досліджуваному періоді, аудитори встановили «нестійке фінансове становище водоканалу».

«Однією з основних проблем підприємства є відсутність власних очисних споруд, що унеможливлює вплив на здійснення виробничої діяльності та якість послуг з очищення стічних вод, які водоканалу надає ТОВ «Комплекс екологічних споруд». Неефективні управлінські дії з боку керівництва водоканалу щодо визначення умов договорів з ТОВ «КЕС» стосовно якості надання послуг призвели до неефективного використання понад 33 млн грн на оплату неякісних послуг з очищення стічних вод (виділено редакцією)», – пише аудиторська служба.

Зволікання із затвердженням тарифів та їх коригуванням до рівня економічно обґрунтованих витрат за надані послуги з централізованого водопостачання та водовідведення позбавило підприємство можливості отримати додаткового доходу на суму майже 15 млн грн.

Несвоєчасне здійснення платежів споживачами за надані послуги та невідшкодування різниці в тарифах призвело до нарахування підприємству штрафних санкцій контролюючими органами. Суми зайвих витрат комунальників на їх сплату сягнули на понад 2 млн грн.

Окрім того в Держаудитслужбі зауважують, що підприємство не дотримується вимог нормативно-правових актів з експлуатації споруд та мереж централізованого водопостачання, поряд з цим, від 75 до 80% водопровідних мереж давно відпрацювали свій нормативний термін експлуатації. Як наслідок, стається велика кількість аварій, що призводить до чималих водних втрат та подачі споживачам води неналежної якості.

Зазначається також, що понад 1 млн грн, отриманих від споживачів за надані послуги, підприємством спрямовані на поточні потреби, хоча у структурі тарифу кошти передбачені на амортизаційні відрахування (відтворення зношених основних засобів).

«Тож підсумовуючи результати проведеного дослідження, аудиторська група надала низку пропозицій і рекомендувала посилити внутрішній контроль за здійсненням господарських операцій, поліпшенням ефективності управління коштами і майном та покращанням фінансових результатів діяльності підприємства. З огляду на фінансову збитковість водоканалу, варто вжити невідкладних заходів із підвищення рівня його ефективності», – резюмують в Управлінні Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області.

Як повідомляв Житомир.info, 7 вересня 2021 року пресслужба управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області інформувала про здійснення державного фінансового аудиту бюджету Брусилівської селищної об’єднаної територіальної громади. Під час ревізії було виявлено втрат на суму майже 285 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аудитор аудитори ревізія аудит Бердичівводоканал  
Матеріали по темі