Події

У Житомирській області викрили бізнесменів і держреєстратора, які заволоділи майном фабрики і банківської установи на 100 млн грн

26 October 2021, 16:09

У Житомирі викрили міжрегіональну організовану групу та трьом особам повідомили про підозру у заволодінні та легалізації понад 100 млн грн.

Про це 26 жовтня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури організатору та двом учасникам організованої групи повідомлено про підозру у службовому підробленні, підробці документів, несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованих реєстрів та несанкціонованій зміні інформації у цих реєстрах, незаконному заволодінні нерухомим майном та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом (ч. 2 ст. 366, 3 ст. 358, ч. 2 ст. 361, ч. 3 ст. 362, ч. 3 ст. 206-2, ч. 3 ст. 209 КК України)», - йдеться у повідомленні.

Досудовим розслідуванням установлено, житель Харкова у травні 2017 року, з метою заволодіння майном приватного товариства, що в Житомирській області, сформував та очолив злочинне угрупування, до якого залучив ще двох осіб – арбітражного керуючого та державного реєстратора однієї із сільських рад Малинського району.

Свої злочинні наміри реалізовували шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів, несанкціонованих дії, пов’язаних із зміною інформації, яка оброблюється в автоматизованій системі та подальшої легалізації зазначеного майна.

Зокрема, неправомірно створили в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно рішення про державну реєстрацію права власності на нерухомість товариства. У подальшому, з метою легалізації, зареєстрували нерухомість за підконтрольним одному із учасників угрупування приватним товариством.

Унаслідок злочинних дій підозрюваними привласнено з подальшою легалізацією майно фабрики загальною вартістю 8,3 млн грн, заподіявши товариству шкоди на зазначену суму.

Крім цього, організатора угрупування підозрюють у протиправному заволодіння протягом червня 2017 року майном однієї з банківських установ загальною вартістю понад 93 млн грн.

Усього діями організатора та його спільників зазначеним підприємствам заподіяно шкоди на загальну суму понад 100 млн грн.

«Незаконні оборудки міжрегіональної організованої групи викрито прокуратурою спільно з Управлінням стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України. Досудове розслідування проводить Головне управління Нацполіції в області», - повідомили в прокуратурі.

У пресслужбі ГУНП в Житомирській області повідомили, що викрили злочинну «схему», її організатора та учасників оперативники управління стратегічних розслідувань в Житомирській області спільно зі слідчими поліції області.

«Організував діяльність злочинної групи 43-річний мешканець Харкова, у спільники залучив 42-річну державну реєстраторку селищної ради та мешканця Сумської області. Організатор та держреєстраторка наразі є підсудними у справі про незаконне заволодіння майном товариства. Зловмисник на підставі підроблених документів заволоділи нерухомим майном ряду підприємства Житомирської та Одеської областей. Надалі з метою приховування своєї діяльності зареєстрували право власності на об’єкти за підконтрольними особами», - повідомили в поліції.

26 жовтня поліцейські провели ряд обшуків за місцями проживання та роботи фігурантів. На підставі отриманих доказів організатору та двом його спільникам в залежності від участі в «схемі» оголосили підозри у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених:

  • ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2 (протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації);
  • ч. ч. 2 та 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом);
  • ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів);
  • ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку);
  • ч. 2 та 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї);
  • ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Проводяться заходи для відшкодування завданих збитків, а також встановлення осіб, які можуть бути причетні до злочинної «схеми».

Як повідомляв Житомир.info, 19 травня 2021 слідчі відділу розслідування злочинів у сфері господарської діяльності Слідчого управління ГУНП оголосили про підозру у вчиненні низки злочинів трьом жителям Житомира, які скористалися відсутністю власників-іноземців – громадян Туреччини і розікрали майно лісопереробного підприємства в Народичах на 14 млн грн. У вересні 2021 справу скерували до суду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: легалізація відмивання привласнення заволодіння підробка держреєстратор право власності ДСР  
Матеріали по темі