Новини компаній

​Чому важливо доглядати за своїми зубами?

16 November 2021, 15:21

Догляд за зубами важлива та невід’ємна частина щоденних гігієнічних процедур людини. Підтримуючи здорову гігієну порожнини рота ми уникаємо цілого ряду захворювань, таких як, карієс, пульпіт, пародонтит тощо. Правильне чищення щіткою та зубною ниткою може запобігти утворенню зубного нальоту та прозорої плівки бактерій.

З віком здоров’я зубів та ясен може змінюватись, однак ступінь цих змін на пряму залежить від нас самих.

Ось п’ять причин, чому так важливо доглядати за зубами:

1. Захворювання ясен – ваші ясна з віком відступають, піддаючи поверхні і коріння зубів бактеріям, що може призвести до карієсу. Регулярні стоматологічні огляди, а також щоденне чищення зубів, використання зубної нитки та безпечних ополіскувачів для рота допоможуть тримати цей процес під контролем. Головне, щоб ця стоматологія відповідала сучасним стандартам якості.

2. Наліт – він може бути викликаним недостатнім або взагалі відсутнім доглядом за порожниною рота. Наліт може призводити до пародонтиту, а у запущених випадках навіть до утворення зубних каменів. Уникнути його можна за допомогою щітки, зубної нитки та своєчасного відвідування стоматолога з метою проведення чистки зубів.

3. Чутливі зуби – з часом ваші зуби можуть легко подразнюватися від звичайної зубної пасти, їжі та напоїв. Тому не менш важливим є не просто догляд, а правильно прибрані засоби для догляду зубів. Стоматологи рекомендують використовувати ополіскувач та пасту для чутливих зубів.

4. Потреба у особливому догляді за імплантами та мостами. Частинки їжі та бактерії можуть потрапити в імплантати та мости, чим викликати появу карієсу. Найкращим помічником тут стане зубна нитка. З її допомогою легко можна прибрати сміття під імплантатами чи мостами, а також навколо них. Стаття про імплантацію зубів більш детально розкриває цю тему.

5. Підвищує якість життя – люди, які втратили зуби, можуть відчувати неправильне розташування прикусу, що створює проблеми під час їжі або чіткого вимовляння слів. Тому часто люди з такими проблемами менше посміхаються та уникають розмов.

Втрату зубів через карієс і захворювання ясен можна повністю запобігти, якщо дотримуватись правильного щоденного догляду за порожниною рота.

Недостатньо бездумно чистити зуби, обов’язково потрібно робити це правильно. Більшість з нас надають перевагу чищенню лише передніх зубів, забуваючи, або просто нехтуючи, видаленню нальоту з молярів. Це велика помилка! Адже моляри частіше всього відповідають за пережовування їжі, а це означає, що там накопичується більше бактерії. Не забувайте чистити зуби двічі на день з використанням зубної пасти з фтором.

Також важливим є не лише те, як ви чистите зуби, а й те, чим харчуєтесь. Серед небезпечних продуктів є солодощі, газовані напої, липкі цукерки, м’які крохмалі (містяться у картопляних чіпсах, м’якому хлібі), продукти з підвищеною кислотністю.

Однак варто зауважити, що є й багато корисних продуктів, які багаті клітковиною продукти (наприклад, фрукти та овочі) та молочні продукти. Клітковина сприяє відтоку слини і може допомогти зменшити деякі шкідливі дії кислот. Сир також стимулює виділення слини, а молочні продукти, такі як молоко та йогурт, дають вам кальцій і мінерали, необхідні для кісток.

Підтримка зубів чистими та здоровими може допомогти уникнути неприємного запаху з рота (галітозу). Така проблема є дуже поширеною і часто викликана скупченням зубного нальоту.

Ще одним дуже поширеним захворюванням, яке може вплинути на наш зовнішній вигляд, є фарбування зубів. Фарбування зубів є природним і супроводжується «зносом», зазвичай пов’язаним із курінням або вживанням великої кількості чаю, кави чи червоного вина. У більшості випадків ми можемо самостійно запобігти утворенню плям на поверхні за допомогою регулярного чищення, тоді як більш стійкі плями, доведеться прибирати процедурою чищення у стоматолога.

Догляд за зубами не складний, але вимагає дисципліни та регулярного відвідування стоматолога.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі