Культура

Художник Іван Марчук вдруге приїхав до Житомира: Мене тут чекають, і я просто не витримав

28 November 2021, 18:10

«Не знайдеться людини, яка б не обрала для себе у насолоду хоча б пару «марчуків»», - посміхаючись, каже народний художник України Іван Марчук. Він - український геній сучасного живопису, засновник нового стилю у мистецтві, його роботи вражають мистецтвознавців Європи, Америки та Австралії. Художник виставлявся у найкращих залах світу, на противагу тому, що на території Радянського Союзу його творчість була під забороною.

Іван Марчук ділиться, що основна його мета - бути унікальним, а через власне мистецтво намагається показати Україну світові.

28 листопада, за кілька днів до закриття виставки «Генотип вольності» у Домі української культури, Іван Марчук вдруге відвідав Житомир. Цього разу приїхав зі своєю донькою.


«Я знаю як мене тут чекають, і я просто не витримав. А щодо доньки, то вона приїхала до мене: раз на рік приїжджає з Франції, вона живе там. Вона приїхала, і це було співпадіння. Ось я і подумав: гарний день, гарна пора, а я знаю, що тут, коли б я не приїхав у зв'язку з цією виставкою, мене прийняли, як за свого. Я по-всьому світі гасаю з багажем, з картинами. Згадую, згадую, де мені було найбільш приємно і дружньо, сердечно - Житомир зараз, я думаю, на першому місті. А ще було Рівне, то вони мене теж довго чекали», - каже народний художник України Іван Марчук.

Свою творчість Іван Марчук ділить на 12 періодів. Твори кожного періоду відрізняються тим, що намальовані в різних стилях та манері. Працює митець у власній унікальній техніці, яку назвав «пльонтанізм». Схоже на переплетення тонких ниток, які зливаються у єдиний образ.

«Я сам об'їздив весь світ, я знаю всі музеї і не дивлюся традиційне мистецтво, класичне, я його все знаю, воно у мене в голові. Я шукаю новинки, де що є нового у світі з самого сучасного мистецтва, але дуже мало знаходжу. Знаходжу, але зовсім не цікавого, і коли я придумав свій «пльонтанізм» - це слово моєї мами, яка казала так про волосся, як у моїх сестер. Вона мила коси раз на тиждень, а потім починала чесати їх і сказала: так запльонталося, що не можна розчесати... і так у мене виник цей стиль і він вже увійшов у різні академічні видання у всьому світі, і вже вони це делікатно називають у мистецтвознавстві», - розповідає Іван Марчук.

Творчість Івана Марчука коментує його старша донька Вероніка Журат.

«Його творчість цікава, дуже різноманітна, кольорова і все це від серця й душі. Багато духовності у нього є, якийсь космічний зв’язок і воно дуже цікаво, тому дуже сильно сприяє на людей», - говорить Вероніка.

Щодня виставку Івана Марчука відвідувало більше 150 житомирян, для міста вона стала наймасштабнішою.

«Це для Житомира дійсно подія, і скажу, що тільки, коли ми почали готуватися, пройшов рік. Рік пішов на те, щоб узгодити усі моменти - це відповідальність, безпека картин, ми до цього відповідально підходили. Іван Степанович така людина, що в останній момент може скати: ні, мені не сподобалося. Сьогодні він вже вдруге приїжджає до Житомира і йому в Житомирі дуже сподобалося. І я думаю, що це не остання виставка. Ми вже сьогодні говорили про майбутні виставки, у нього дуже багато картин і що показати. І хотілося б, щоб ми «Жовтень» відбудували, зробили реконструкцію, як ми плануємо. Проєкт готується, і після цього цим шедеврам буде ще одне місце», - коментує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Виставка в Домі української культури триватиме до 2 грудня.

Нагадаємо, 5 листопада у житомирському Домі Української культури відкрили виставку народного художника України Івана Марчука «Генотип вольності».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Марчук Сухомлин виставка художник картини  
Матеріали по темі