Фоторепортаж

​Дизайнерські та старовинні, від бабусі та з магазину - житомирянки показали свої хустки та розповіли їх історії. Фоторепортаж

7 December 2021, 15:38

7 грудня відзначають Всесвітній день української хустки. Свято це досить молоде - вперше цей день почали відзначати у 2019 році. Головною метою свята було показати зв’язок поколінь та об’єднати жінок різного фаху, віку та національностей для збереження українських традицій, адже хустка здавна була символом патріотизму та вважалася оберегом. Вона, як і вишиванка, супроводжувала воїнів на полі бою, берегла немовлят та відправлялася у останню путь.

Житомирянки з нагоди Всесвітнього дня української хустки показали свої хустки - одні отримали їх у спадок від бабусі чи мами, інші - як подарунок, дехто спеціально придбав. Дизайнерські та старовинні, повсякденні та святкові, різних кольорів та розмірів вони прикрашають одяг або самі вже стали одягом. Так, наша журналістка Ірина Кирилович з бабусиних суконь у студентські роки пошила собі дві сукні.

“Років 10 тому я витягнула з бабусиних вузлів тернову хустку з китицями і пошила з неї сукню, потім ще одну хустку і ще одну сукню. Бабусі потім розказала про свою авантюру, коли вона з подивом розглядала мій наряд і примовляла: “Ой Бо, що за мода пішла? А матєрія геть як моя хустка”. І тут я призналась. Вона довго не вірила, а потім раділа. Ця сукня у багатьох викликає увагу і це приємно, бо не така як у всіх. Цю сукню з хустки носити не зносити, за стільки років взагалі не змінилась. Це особлива любов”, - розповіла Ірина.

Бандуристка Світлана Ніконорова показала хустку своєї бабусі.

“Ця хустка вже дуже стара, але вона гарно збережена, бо вдягалася тільки на великі свята. Ця хустина передається у нас з поколінні у покоління. Я і досі обов’язково використовую її на Вертеп. Бабусина хустина, то благословіння на всю Коляду”, - розповіла дівчина

Житомирянка Тетяна навіть і не знала, що сьогодні День хустки. Вона носить свою хустку, коли відчуває таку моральну потребу і тому, що вважає себе патріоткою.

“На Катерини, Різдво, Паску я вдягаю хустки. Ця - особлива, її мій батько купив моїй мамі. Зазвичай я ношу її не на голові, а як прикрасу, на шиї. Вона гріє мені душу”, - розповіла жінка.

Відзначають свято і в стінах міської ради та департаменту соціальної політики. Цього дня всі жінки департаменту прийшли на роботу у хустках, що більшість з них з задоволенням продемонструвала.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хустка українська хустка  
Матеріали по темі