Інтерв'ю

Як врятуватися від вибухової хвилі та чи варто йти в укриття. Розмова з житомирським інженером-конструктором

7 March 2022, 12:47

Постійні сирени та сигнал тривога супроводжують наше життя вже другий тиждень. Якщо у перші дні в тимчасові укриття спускалися майже усі, то зараз, почувши сигнал «тривога», багато хто не поспішає залишати тепле ліжко.

В інтернеті досить багато різної інформації про те, що може слугувати укриттям у квартирі багатоповерхівки. Втім дуже часто рекомендації різняться. Житомир.info поспілкувався з житомирським інженером-конструктором, який брав участь у проєктуванні багатьох житомирських багатоповерхівок Олександром Нарбутом, щоб дізнатися, де можна сховатися у власній квартирі, які рекомендації з мережі Інтернет вірні та чого краще не робити.

Міцність будинку залежить від багатьох факторів. Ніхто не випробовував міцність будинків в умовах війни. Тож усі рекомендації, які надаються різними спеціалістами основані на їх досвіді та їх думках. Можна довго дискутувати на ці теми. Я кажу тільки про те, що бачив з власного досвіду.

Звісно, немає нічого краще спеціальних бомбосховищ. Проте вони є не скрізь та не всім доступні.

При прямому попаданні снаряду, вище підвалу ви не знайдете ніякого укриття. Від вибухової хвилі у квартирі теоретично можна знайти безпечні місця. У кожного будинку своя конструкція, тому для безпеки важливими є багато нюансів.

Універсальну інформацію про безпечні місця в квартирах я дати не можу. Усі будинки різні, потрібно дивитися їх конструкцію. От до прикладу, з інформації у мережі: Ізраїль радить одне, американці радять друге, наші радять третє. Кожен пише поради виходячи з конструкцій свого будинку.

Які у нашому місті є типи будинків? Старі цегляні «хрущовки» то взагалі так собі конструкції.

Панельні будинки 464 серії – це п'ятиповерхові «хрущовки», вони досить міцні. Коли зривали перший поверх таких будинків по периметру, то будинок осідав, а верхні поверхи залишалися цілими. Коли у Вірменії був землетрус у місті Спітак (1988 рік), то було зруйновано майже все. Залишилися лише 2 будинки 464 серії. А у нас по місту таких будинків досить багато. У будинках такої серії підвал також найкраще укриття. Але підвали, на жаль, в цих будинках дуже «загажені».

Взагалі у нас три серії панельних будинків – 446, 135 (стара дев'ятиповерхова серія) та серія ЖТ (Маликова, до прикладу). Про ті конструкції я нічого не можу сказати. Але вони мають бути міцніші за цегляні у разі вибухової хвилі.

Якщо у п'ятиповерховому будинку є коробочка-кімната, то там панель була зварена у 8 місцях, плита перекриття загальна на кімнату. Практично всі внутрішні стіни несучі. А у цегляних будинках несучі стіни тільки зовнішні і одна-дві в середині.

Також в нас є каркасно-монолітні будинки. Вони досить безпечні. Принаймні каркас вистоїть. В будинок такого типу у Києві вцілила ракета. Він стоїть. Якби він був цегляним, то обвалився б на половину. У нас, до прикладу, це всі будинки від «Фаворит», є будинок на Покровській, біля «Глобалу» і може ще де.

Я читав різні рекомендації від вибухової хвилі. Що таке «вибухова хвиля»? Це навантаження горизонтальне. Якщо ховатися у дверних отворах, під перемичками у пройомі, як кажуть у деяких рекомендаціях, то звісно, зверху може і не задавити. Але вибухова хвиля може просто винести тебе звідти.

Через це, повторю, універсальних рекомендацій по сховищах всередині будинку дати не можна. Можу точно сказати – за сигналом тривоги люди повинні ховатися у доступні сховища. Краще спускатися в укриття. Там можна сховатися від вибухової хвилі. Від прямого попадання чи великої руйнації це може не захистити, але шансів вижити набагато більше, ніж у квартирі. Можу сказати з досвіду: скільки не було аварій, найбільша кількість збережених цілих конструкцій і пустот залишалася саме у підвалах та на перших поверхах. Звісно, під питанням, скільки часу завали будуть розбирати.

Якщо укриття недоступні, то у своїй квартирі можна сховатися у ванній чи туалеті, перегородки частково «погасять» хвилю. Найкраще у квартирі ховатися за несучою стіною. Бажано не за зовнішньою, а за внутрішньою. Тобто, щоб від небезпеки тебе розділяло 2 несучі стіни.

Якщо говорити про заклеювання вікон, то заклеювати вікна почали під час війни у сорокових роках. Тоді була інша система – ставили звичайне скло на штапиках. При вибуховій хвилі воно вилітало і розбивалося. Зараз конструкції інші і при вибуховій хвилі може винести весь склопакет.

Але заклейка вікон все одно нікому не завадить. Особливо тим, в кого велика площа скла. Це може допомогти від уламків. І психологічно заклейка вікон людині теж допоможе.

Бережіть себе. Будьте уважними та пильними і не лінуйтеся ховатися в укриття, це може зберегти ваше життя.

Нагадаємо, не ігнорувати сигналів тривоги та якомога швидше прямувати до укриття чи шукати інше відносно безпечне місце закликав житомирян очевидець ворожого авіаобстрілу житлових будинків, що стався у Житомирі пізно ввечері 1 березня 2022 року.

Розмовляла з інженером-конструктором Анна Максимова, фотокореспондент Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна укриття будинок вибухова хвиля інженер  
Матеріали по темі