Влада

​Оперативна інформація від силових структур України станом на 7 квітня (оновлюється)

7 April 2022, 09:19

Триває сорок третій день війни з російськими окупантами. Житомир.info продовжує відстежувати ситуацію та інформуватиме жителів Житомира та області про основні події в Україні. Оперативна інформація усіх силових структур та відомств публікуватиметься нижче.

Збережіть посилання, аби відслідковувати усі важливі події, що відбуваються в охопленій вогнем Україні. Інформація тут оновлюватиметься упродовж доби 7 квітня.

Офіс Президента України. Звернення Володимира Зеленського наприкінці 43-го дня війни.

«Ця війна демонструє, як багато всього не хотіли помічати в нашій країні. У наших людях. Як багато світ вірив чужій пропаганді та російським міфам про Україну, а не тому, що є насправді. Ми ж завжди були такими... сміливими. Найсміливішими у світі. Бо хто ще робив би те, що роблять українці?»


Генеральний штаб ЗСУ. Коротко. Війна. День 43. Відеодайджест

Офіс Президента України станом на 22.00

Ірина Верещук розповідає про результати роботи гуманітарних коридорів 7 квітня.


Кабінет Міністрів України станом на 21.00 Звернення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля

Великий народе України! Ми з впевненістю можемо сказати, що черговий етап нашої визвольної війни завершився перемогою України. Плани ворога зламано. Російські терористичні війська вибито із Київської, Чернігівської та Сумської областей.

Але війна далека від свого завершення. Ворог не полишає спроб захопити наші землі на Сході й на Півдні. Продовжує наносити ракетні удари по всій країні.

Тому зараз наше завдання – це з подвійними силами стати всі разом до роботи, аби продовжувати давати відсіч агресору.

Ті території, які вже звільнені, ми крок за кроком будемо відбудовувати. Будемо допомагати всім, хто вимушено переїхав і хто залишився.

Станом на 6 квітня в Україні офіційно зареєстровано більше 500 тисяч нових вимушених переселенців. Стільки ж людей вже повернулись на батьківщину із закордону.

Але мільйони українців досі залишаються в інших країнах. Уряд спільно з нашими дипломатами та урядами країн-партнерів працює над тим, аби систематизувати допомогу українцям, які виїхали.

Зараз говоримо про необхідність прибрати плату за роумінг, про соціальні виплати в Дії, розгортання українського навчального процесу, включення України до єдиного європейського платіжного простору та багато іншого.

Вітаємо рішення країн ЄС про запровадження механізму тимчасового захисту. Адже наша мета – повернення усіх українців додому.

Окремий напрямок роботи – це співпраця з міжнародними організаціями в Україні. Ми вже анонсували спільну з ЮНІСЕФ програму підтримки багатодітних родин. Хочу підкреслити, що вона буде стосуватися не тільки вимушених переселенців, а всіх родин в Україні. Кожному члену такої родини буде здійснюватися виплата в розмірі 2,2 тисячі гривень щомісяця.

Що важливо. Ця співпраця Уряду та ЮНІСЕФ стане основою для роботи з усіма іншими донорськими організаціями, які хочуть допомагати Україні. Працюємо над консолідацією такої допомоги у застосунку Дія.

Зараз фокус уваги Уряду також зосереджений на допомозі нашим громадянам на територіях, які нещодавно були деокуповані.

По-перше на звільнених територіях ми розробляємо такі самі програми, які працюють і для внутрішніх переселенців.

Харчі, ліки, товари першої необхідності також першочергово направляються на ці території. Ми закупили продуктових наборів на 4,7 млрд грн, і тисячі з них вже безкоштовно роздані нашим людям у прифронтових та звільнених містах.

Другий напрямок роботи тут – це першочергова відбудова звільнених міст. Поетапний план готовий. Уряд уповноважив «Укрзалізницю» за рахунок державного бюджету замовляти всі основні товари для нагальних потреб, у тому числі будівельні матеріали. Держава надасть необхідні кошти для закупівлі вікон, дверей, брусів, дошок та інших необхідних товарів для екстреного відновлення житла.

Весь цей процес точно займе не один тиждень, а тому зараз ми ведемо перемовини з американськими партнерами та українськими виробниками, аби забезпечити звільнені території модульними будинками. Тимчасово. Багато людей залишилося взагалі без даху над головою, тому це вкрай актуальне завдання.

Звичайно, що надважливий етап нашої роботи – це відновлення критичної енергетичної інфраструктури. Електроенергія, вода, газ. Роботи вже почалися. Там, де були незначні пошкодження, вже вдалося відновити світло та воду. На жаль, є міста і села, де ця енергетична інфраструктура знищена майже повністю, а тому роботи займуть якийсь час. Але на це будуть кинути всі необхідні сили, у тому числі з інших регіонів.

Третій пункт, про який варто сьогодні ще сказати – це Фонд відновлення України. Створено робочу групу, яка вже активно працює по декількох напрямках. По-перше, це арешт російських активів на Заході та передача цих коштів Україні. Єдиної процедури, як це можна зробити, у світі просто не існує, а тому з кожною країною ми працюємо окремо. Але частину цих коштів ми хочемо отримати вже в найближчі півроку, аби почати швидко відновлювати нашу країну.

Вдячні нашим партерам, які активно продовжують заморожувати рахунки та активи Росії та наближених до Кремля олігархічних груп.

Так само український народ вдячний за новий пакет санкцій, який ввели США, Велика Британія, Канада та Австралія. Очікуємо, що в найближчі дні своє слово скаже і Європейський Союз.

Прийняті та запропоновані санкції сильні, але не достатні. Україна розраховує, що світ запровадить потужне нафтове ембарго.

Вчора під час наради обговорили з Президентом України Володимиром Зеленським питання запровадження Україною ембарго на торгівлю товарами з РФ. Україна повністю зупинила імпортні та експортні операції з державою-агресором від початку війни. Найближчим часом закріпимо це урядовими рішеннями, аби усім була зрозуміла незворотність розірвання наших відносин із державою-агресором.

Тримаємо стрій! Віримо в Збройні сили! Працюємо заради нашої перемоги! Слава українцям і слава Україні!

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 18.00 07.04.2022 щодо російського вторгнення

Триває сорок третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Ворог продовжує підготовку до наступу на сході України. Окупанти здійснюють перегрупування військ з метою завершення формування наступального угруповання.

Здійснюють заходи щодо нарощування авіаційної складової та системи управління, продовжують ведення розвідки.

Основні зусилля противник зосереджує на захопленні міста Маріуполь, веденні наступу у районі міста Ізюм та спробах прорвати оборону на Донецькому напрямку.

На Південнобузькому напрямку противник намагається не допустити подальшого просування підрозділів Збройних Сил України та покращити тактичне положення своїх підрозділів в деяких районах.

На Волинському напрямку існує імовірність ракетно-бомбових ударів ворога по об’єктах військової та цивільної інфраструктури з території республіки білорусь.

На Поліському напрямку противник активних дій не проводив, підрозділи окупантів, що виведені на територію республіки білорусь, здійснюють демонстраційні дії з метою недопущення перекидання підрозділів Збройних Сил України з вказаного району на інші напрямки.

Окремі підрозділи російських окупантів зі складу Східного військового округу та повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації, що після відходу з України відновлюють боєздатність та здійснюють перегрупування на території республіки білорусь, ймовірно, будуть направлені для посилення угруповання ворожих військ на Слобожанському напрямку.

На Сіверському напрямку противник завершує проведення перегрупування та відновлення боєздатності підрозділів Центрального військового округу у визначених районах Брянської та Курської областей. Не виключається імовірність подальшого направлення зазначених підрозділів на інші операційні напрямки, зокрема і для ведення бойових дій на Донецькому та Луганському напрямках.

На Слобожанському напрямку. Ворог проводить активні заходи з нарощування системи управління та зв’язку в інтересах наступального угруповання військ.

В районі Харкова до п’яти батальйонних тактичних груп ворога продовжують блокувати місто та обстрілювати його з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів.

Окупанти утримують місто Ізюм, намагаються продовжити наступ у напрямку на Слов’янськ та Барвінкове.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник продовжує здійснювати вогневий вплив та ведення штурмових дій. Завдає ракетно-бомбових ударів, веде артилерійський вогонь по цивільній інфраструктурі населених пунктів. Порт Бердянськ окупантами використовується для перекидання озброєння, військової техніки та особового складу.

Ворог також активізував зусилля на Сєверодонецькому напрямку. Намагається продовжувати наступ в районах населених пунктів Донецький, Новотошківське і Попасна.

Також противник намагався здійснити наступ у районах населених пунктів Мар’їнка, Борівське та Солодке. Спроби наступу успіху не мали.

Імовірно, окупанти в найближчий час намагатимуться прорвати оборону наших військ в Сєверодонецькому, Авдіївському та Кураховському районах.

На Південнобузькому напрямку противник вів артилерійський вогонь, на окремих напрямках застосовував армійську авіацію. Намагається продовжити наступальні дії у напрямку населеного пункту Олександрівка.

Корабельні угруповання противника в акваторіях Чорного і Азовського морів продовжують виконувати завдання щодо нанесення ракетних ударів по території України, ізоляції району ведення бойових дій та ведення розвідки.

Окупаційна влада продовжує обмежувати права громадян України на тимчасово зайнятих територіях. Так, у Запорізькій області російські окупанти заборонили виїзд особам чоловічої статі у бік підконтрольної Українській владі території. Також фіксується зростання дефіциту товарів першої необхідності, особливо продовольчих, що в подальшому може призвести до ускладнення гуманітарної ситуації в зайнятому російськими окупантами регіоні.

Сили оборони України, завдаючи втрат, продовжують відтісняти ворога та звільняти тимчасово захоплені окупантами території на окремих напрямках.

Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо! Слава Україні!


Офіс Генерального прокурора станом на 7 квітня

Ювенальні прокурори: 167 дітей загинули в Україні внаслідок збройної агресії РФ. Більше 464 дітей постраждали в Україні через збройну агресію Російської Федерації. Станом на ранок 7 квітня офіційне число дітей-жертв не змінилося - 167. Зросла кількість поранених - більше 297. Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях. За отриманими даними найбільше постраждало дітей у Київській - 86, Донецькій - 81, Харківській - 73, Чернігівській - 50, Миколаївський - 39, Луганській - 32, Запорізькій - 22, Херсонській - 29, столиці - 16, Сумській - 16, Житомирській - 15 областях.

6 квітня до моргу доставлено тіло 12-річної дівчинки, яка під час обстрілів у березні згоріла в автомобілі на трасі поблизу с. Ягідне Чернігівської області.

Стало відомо, що під час тимчасової окупації в березні територій Вишгородського району Київської області, військовослужбовці збройних сил та інших військових формувань РФ, здійснили обстріл цивільного населення смт Димер. Внаслідок обстрілу отримала поранення дитина, а її батько загинув на місці.

22 березня 4-річний хлопчик отримав тяжкі поранення в результаті артобстрілу міста Харкова.

Внаслідок щоденних бомбардувань та обстрілів пошкоджено 928 закладів освіти. 84 з них зруйновано повністю.

Офіс Президента України станом на 12.00

Ситуація щодо російського вторгнення – брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича (07.04.2022).


Генеральний штаб ЗСУ. Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 07.04 орієнтовно склали:

  • особового складу / personnel - близько/ about 18900 осіб,
  • танків / tanks ‒ 698 од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 1891 од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 332 од,
  • РСЗВ / MLRS - 108 од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems - 55 од,
  • літаків / aircraft – 150 од,
  • гелікоптерів / helicopters – 135 од,
  • автомобільної техніки / vehicles - 1358 од,
  • кораблі /катери / boats / cutters - 7 од,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks - 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level - 111.
  • Спеціальна техніка / special equipment - 25.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК / mobile SRBM system - 4.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій. Бий окупанта! Разом переможемо!

ДСНС станом на 10.00

Київщина: піротехнічні розрахунки ДСНС продовжують очищувати територію від вибухонебезпечних предметів. 6 квітня проведено обстеження територій у м. Буча, смт Бородянка, с. Лук’янівка, с. Лукаші та с. Плоске Броварського району, с. Білогородка та с. Стоянка Бучанського району, с. Козаровичі та автошлях «Київ – Житомир». Обстежено 7,1 га території, 45 об’єктів та 14 км доріг, де виявлено та знешкоджено 1 тис. 22 вибухонебезпечних предмети. Всього з початку робіт обстежено близько 45 га території, 250 об’єктів та 66,8 км автомобільних доріг, де виявлено та знешкоджено 6 тис. 883 одиниць ВНП. До робіт залучалося 16 піротехнічних розрахунків ДСНС, 84 особи та 30 одиниць техніки. Роботи тривають.

Донеччина. Силами рятувальників ГУ ДСНС України у Донецькій області 6 квітня було евакуйовано 198 людей, з яких 45 - діти. Громадян вивозили з різних населених пунктів Донецької області, таких як місто Вугледар Волноваського району, місто Красногорівка та Новогродівка Покровського району. Усі евакуйовані наразі в безпеці.

Луганщина. Всі міста і села Луганщини під щільними обстрілами російської армії-агресора: у Сєвєродонецьку внаслідок обстрілів зруйновано понад 10 багатоповерхових будинків, сталося загоряння щонайменш у 5 приватних житлових будинках, палали загальноосвітня школа, торговельний центр та чисельні гаражні кооперативи. У Лисичанську внаслідок обстрілу сталося загоряння цеху заводу, у Рубіжному горіли житлові будинки. Попри цинічні наміри російських окупантів спалити та знищити нашу рідну Луганщину рятувальники Луганської області ліквідували всі пожежі. Гатіння росіян не припиняється, але попри це сьогодні вдалося евакуювати ще 1200 людей.

Оперативна інформація щодо роботи піротехнічних підрозділів ДСНС на території країни. Протягом доби піротехнічними підрозділи ДСНС залучалися 131 раз, виявлено, вилучено і знешкоджено 3 тис. 95 вибухонебезпечних предметів, обстежено територію площею 152,77 га. Найчастіше піротехнічні підрозділи працювали: в Харківській області 2 тис. 38 раз, на Миколаївщині – 1039, Донеччині – 264, Київщині - 336, Сумщині – 69 разів. Всього з початку широкомасштабного військового вторгнення Російської Федерації на території України знешкоджено 30 тис. 903 вибухонебезпечних предметів та 417 кг вибухової речовини, у тому числі 1 тис. 366 авіаційних бомб. Обстежено територію площею 5 тис. 704 га. У разі виявлення підозрілого предмету або вибухівки одразу повідом за номером телефону - 101

Командування Повітряних сил.

Повітряні Сили ЗС України продовжують знищувати ворога у повітрі! 6-го квітня зенітні ракетні війська знищили три повітряні цілі: крилату ракету, БпЛА та один літак. Попередньо це винищувач-бомбардувальник Су-34. Його було збито під час авіанальоту противника на східному напрямку. Ударні групи бомбардувальної та штурмової авіації під прикриттям винищувачів продовжують наносити ракетно-бомбові удари по окупаційних військах.

Ірина Верещук про гуманітарні коридори на 7 квітня

07 квітня 2022 року погоджено 10 гуманітарних коридорів:

Донецька область: Маріуполь – Запоріжжя (на власному транспорті).

Запорізька область: На власному транспорті та автобусами:

  • ▪️Бердянськ – Запоріжжя.
  • ▪️Токмак – Запоріжжя.
  • ▪️Мелітополь – Запоріжжя.

На власному транспорті: Енергодар – Запоріжжя.

Луганська область:

  • ▪️Сєвєродонецьк – Бахмут. Місце зборів: проспект Хіміків, 28.
  • ▪️Лисичанськ – Бахмут. Місце зборів: РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324.
  • ▪️Попасна – Бахмут. Місце зборів: вул. Первомайська, 42.
  • ▪️с. Гірське – Бахмут. Місце зборів: вул. Гагаріна, 13.
  • ▪️Рубіжне – Бахмут.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 06.00 07.04.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалася сорок третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Основні зусилля окупанти зосереджують на підготовці до наступальної операції на сході України, метою якої є встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей.

Ворог продовжує активні дії на Слобожанському, Донецькому, Південнобузькому та Таврійському напрямках.

На Слобожанському напрямку противник і надалі блокує місто Харків та здійснює артилерійські обстріли.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог продовжує артилерійські обстріли населеного пункту Попасна. Мета - завдання вогневого ураження підрозділам Збройних Сил України та відновлення наступу на Рубіжне, Нижнє і Новобахмутівку. Також окупанти безуспішно намагалися прорвати оборону підрозділів наших військ в районі населеного пункту Новотошківське.

На Південнобузькому напрямку ворог здійснює оборону раніше зайнятих рубежів, вживає заходів з відновлення боєздатності своїх підрозділів. Продовжує проводити жорсткі фільтраційні заходи на тимчасово зайнятих територіях Херсонської області.

Частина виведених російських підрозділів розміщується у наметових містечках на території низки областей російської федерації, що межують з Україною. Військовослужбовці відмовляються брати участь у подальших бойових діях на території України. Морально-психологічний стан зазначеного особового складу низький та має тенденцію до погіршення.

Командування збройних сил російської федерації продовжує пошуки можливостей розв’язання проблемного питання поповнення людськими ресурсами своїх підрозділів. Російські військові комісаріати активізували роботу з військовозобов’язаними, які були звільнені з військової служби після 2012 року та мають військово-облікові спеціальності водія, механіка-водія, розвідника, а також молодших командирів. Офіційною причиною виклику до військкоматів є проведення зборів з підготовки за зазначеними військовими спеціальностями терміном на 3 місяці. Також, на території так званої придністровсько-молдавської республіки проводиться відповідна агітаційна робота з населенням, що має російське громадянство.

Окупанти продовжують проводити насильницькі дії стосовно цивільного населення на тимчасово зайнятих територіях. Здійснюють примусове вивезення населення міста Маріуполя в тимчасово окуповані райони Донецької області.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено три повітряні цілі: крилату ракету, БПЛА та бойовий літак. Авіація Повітряних Сил продовжувала нанесення ракетно-бомбових ударів по військах окупантів.

Про загальні втрати ворога ми повідомимо у окремому зведенні дещо пізніше.

Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо! Слава Україні!

Оперативну інформацію від силових структур України за попередню добу 6 квітня читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна агресія спротив Генштаб Міноборони ЗСУ ДПСУ МВС Нацполіція  
Матеріали по темі