Місто

Йти на кладовище в поминальні дні не обов'язково, - настоятель житомирського Свято-Михайлівського кафедрального собору

27 April 2022, 20:15

“Треба розуміти, що зараз війна. Молитва це не тільки коли ти на кладовищі, а молитву можна замовити в храмі є така в молитовниках молитва “поминальна за спочилих” і подати в храм, а самим помолитися там, де ви знаходитесь”, - каже отець Богдан Бойко, настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору і закликає жителів Житомирської області не іти на кладовище у поминальні дні.

А влада просить жителів Житомирської області уникати скупчень та по можливості відвідувати кладовище в будні дні.

У поминальну неділю, 1 травня, у Житомирі діятимуть обмеження руху автотранспорту. Разом з тим, з майдану Перемоги запустять додаткові комунальні автобуси, які прямуватимуть до Корбутівського кладовища.

Жителів Житомирського району влада просить по максимуму уникати скупчення людей.

Найбільше від дій російських військ постраждав Коростенський район Житомирської області, там 9 сіл перебували в тимчасовій окупації. Нині територію розміновують, а людей, які виїхали, або з інших населених пунктів хочуть приїхати на кладовища, просять цього не робити.

“Де були окуповані села, було розмінування територій і там не так багато людей зараз, скупчення не буде. Іногородніх просимо не приїжджати. В інших населених пунктах рекомендуємо і просимо людей відвідувати кладовища в будні дні, прибирати. У Коростені ми створили графік на поминальну неділю, щоб священники в різні години були на кладовищі, щоб не було скупчення людей. Також чергуватимуть правоохоронні органи і слідкуватимуть за цим”, - розповів голова Коростенської районної військової адміністрації Юрій Тарасюк.

Уникати скупчень людей та не нехтувати заходами безпеки рекомендують і жителям Новоград-Волинського та Бердичівського районів.

“Кожна громада буде вирішувати самостійно, але ми довели до відома, щоб не було скупчення людей. І рекомендували, щоб вони розділили по днях, вже з четверга (28 квітня, - ред.) починаються поминальні дні. В основному це, звісно, неділя буде. І ми просимо дотримуватись усіх заходів безпеки, не нехтувати сиренами”, - зазначив голова Новоград-Волинської районної військової адміністрації Іван Туровський.

У Бердичеві запустять додатковий транспорт у неділю і просять місцевих не порушувати режим комендантської години. За словами голови Бердичівської районної військової адміністрації Людмила Демидюк, у районі поминальні дні - субота та неділя і просять людей відвідувати у зручний час та з дотриманням заходів безпеки.

Церковнослужителі ж рекомендують вірянам Житомирської області помолитися вдома і замовити службу в храмі.

“Треба розуміти, що зараз війна. Молитва це не тільки коли ти на кладовищі, а молитву можна замовити в храмі є така в молитовниках молитва “поминальна за спочилих” і подати в храм, а самим помилитися там, де ви знаходитесь. Так, ми звикли в цей день іти на кладовище, і це більше не для померлих, а це ми відчуваємо духовний спокій, особливо за тих, хто нещодавно відійшов. Але зараз війна, зараз краще подати записку до храму, а ми, священники, будемо молитися, кожне ім'я прочитаємо”, - каже настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору м. Житомира отець Богдан Бойко.

У чотирьох районах області у посиленому режимі працюватимуть правоохоронні органи, які слідкуватимуть за порядком.

Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поминальний день кладовище отець Богдан війна  
Матеріали по темі