Економіка

Антимонопольний комітет почав дослідження причин дефіциту пального на заправках

16 May 2022, 10:18

Антимонопольний комітет України розпочав дослідження дотримання суб'єктами господарювання на ринку роздрібної реалізації пального вимог законодавства щодо захисту економічної конкуренції.

Про це 13 травня повідомила пресслужба АМКУ.

«Протягом двох тижнів АМКУ моніторить ситуацію на ринках пального із загальнодоступних джерел, також отримує інформацію від споживачів та органів влади. При цьому дані, які надходять, є суперечливими. З одного боку, начебто пальне наявне на ринку є у достатніх обсягах, а з іншого ми спостерігаємо, що окремі оператори не здійснюють реалізацію продукції через роздрібну мережу АЗС, а там, де продажі відбуваються – черги можуть досягати «декількох кілометрів». Відтак Антимонопольний комітет розпочав дослідження щодо дотримання суб’єктами господарювання на ринку роздрібної реалізації пального вимог законодавства про захист економічної конкуренції. Мета – з’ясувати, чи були/є об’єктивні причини для критичної ситуації, що склалась на ринках роздрібної реалізації пального, зокрема, що стосується обмеження пропозиції протягом квітня – травня 2022 року, чи криза могла бути спричинена змовою найбільших гравців ринку», - йдеться у повідомленні.

Першим заходом в рамках дослідження стала робоча зустріч з представниками найбільших мереж автозаправних станцій в Україні, яка відбулась 12 травня в АМКУ.

Заступниця голови АМКУ – державна уповноважена Анжеліка Коноплянко під час зустрічі повідомила про початок дослідження та висловила сподівання, що суб’єкти господарювання, розуміючи важливість питання, будуть співпрацювати з Комітетом.

«Наша мета – у стислі терміни з’ясувати причини виникнення дефіциту на ринку пального та дати суспільству об’єктивну, неупереджену картину щодо цієї ситуації», - зазначила Анжеліка Коноплянко.

Під час зустрічі представники бізнесу коротко розповіли про ситуацію у галузі та проблеми, які, за їхніми словами, заважають швидко вирішити проблему з дефіцитом пального. Мова йшла, зокрема, про неможливість швидкої перебудови логістичних ланцюжків за кордоном під потреби українського ринку та державне регулювання цін на пальне. Також вони висловили готовність надавати інформацію та сприяти роботі Комітету.

Зазначимо, що 14 травня Міністерство економіки оприлюднило середню вартість бензинів у розмірі 33,36 гривні за літр та дизельного пального у розмірі 35,31 гривні за літр, з яких обчислюється гранична ціна реалізації пального на автозаправних станціях на середину травня.

Нагадаємо, заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма на брифінгу 11 травня запевняв, що в Україну сьогодні доправляють достатньо бензину й дизеля, щоб задовольняти щоденну потребу громадян, тож дедалі більше АЗС будуть відкриватися й реалізовувати пальне.

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні Уряду 29 квітня 2022 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголошував, що основна причина дефіциту пального – знищення ворогом частини інфраструктури, в тому числі зупинка Кременчуцького нафтопереробного заводу, для вирішення питання дефіциту пального на АЗС внесли зміни до державного регулювання цін на нафтопродукти, підвищивши граничний рівень торговельних надбавок, які нараховуються до середньої вартості 1 літра палива: дизпалива – з 5 до 7 гривень з урахуванням ПДВ (на 40%), бензинів автомобільних – з 4,55 до 6,50 гривень з урахуванням ПДВ (на 42,8%). Роздрібні мережі АЗС у період з 29 квітня по 2 травня відкоригували ціни на бензини й дизельне пальне з урахуванням торгової надбавки, визначеної Урядом.

На брифінгу 6 травня керівник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко та мер Житомира Сергій Сухомлин розповідали, що ситуацію з паливом мають вирішити протягом двох тижнів, але водіям треба бути готовими до зростання ціни.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пальне АМКУ бензин дизель дизпаливо  
Матеріали по темі