Економіка

Керівник ОВА розповів про проблеми житомирських аграріїв: менше техніки, заміновані поля, проблеми з пальним

16 May 2022, 17:00

У аграріїв зараз менше техніки, деякі поля треба розміновувати, а проблеми з пальним вирішуємо «в ручному режимі».

Про це 13 травня в програмі «Тема дня» на Житомир.info сказав керівник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

«Частина техніки знищена, частина – мобілізована і знаходиться на фронті, і вона буде компенсована державою в наступні періоди. Щодо розмінування полів, то там працюють рятувальники, самі аграрії готові надавати їм допомогу. Ми також пропрацьовуємо таке питання, як волонтери з розмінування – це люди, які мають фахові знання, раніше були рятувальниками і мають дозвіл. Також з начальником обласної поліції зв’язалися іноземні волонтери, які запропонували свої послуги, і ми зараз пропрацьовуємо, як можна долучити іноземців до розмінування. Аграрії сказали: присилайте волонтерів, ми розмістимо і нагодуємо, аби тільки засіятись. Крім того, від держави є різні напрямки допомоги, в тому числі – кредитування. До речі, чув критику, що кредитування недостатнє, але треба розуміти, що йде війна і бюджет держави не бездонний, потрібно виходити з тих можливостей, які є», - сказав керівник ОВА.

Він також розповів про іншу допомогу аграріям посівним матеріалом.

«За ініціативи Міністерства аграрної політики компанія «Монсанто», яка знаходиться в Житомирському районі, надала безкоштовно невеликим фермерам посівний матеріал. Щодо кредитної програми – то на Житомирщині вже близько 150 млн грн таких кредитів надано. Обласна військова адміністрація «в ручному режимі» допомагала з пальним, тому що ми бачимо останнім часом, що є певні проблеми, а аграрії в посівну є чи не основними споживачами пального. Зараз у них з’явився великий конкурент – Збройні сили України, там проблем з пальним, слава Богу, немає і це головне, щоб ми могли тут на Житомирщині сіятись», - наголосив Віталій Бунечко.

Керівник ОВА також нагадав, що в Житомирській області планують цього року засіяти 389 тис. га – на 13,5 тис. га більше, ніж минулого року. Станом на 13 травня було засіяно 289 тис. га

Повністю програму «Тема дня» з начальником ОВА Віталієм Бунечком дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, в 2022 році в Житомирській області ранніх ярих зернових та зернобобових культур планують посіяти на площі 70,0 тис. га, що трохи менше, ніж минулого року, серед пізніх зернових культур посівна площа кукурудзи на зерно складе 290,1 тис. га, що на 10,7 тис. га більше ніж у 2021 році, гречки – 15,2 тис. га, що на 200 га більше, проса – 4,3 тис. га, що на 100 га більше ніж у 2021 році.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: посівна Бунечко аграрій пальне ОДА  
Матеріали по темі