Фоторепортаж

Сторічні писанки, старовинні вишивки та незламний півник - як працює житомирський краєзнавчий музей під час війни. Фоторепортаж

18 May 2022, 17:11

18 травня, у Міжнародний день музеїв у Житомирському обласному краєзнавчому музеї відкрили одразу дві виставки, присвячені українській ідентичності.

Експозицію розмістили у найбезпечнішому місці музею за правилом двох стін.

Ми зробили таку компіляцію до Міжнародного дня музеїв і до Всесвітнього дня вишиванки. Тут представлений діджитал-арт проєкт Вікторії Грохольської, яка створювала аватарки для соцмереж, які використовували українці. Ми з нею зв'язалися т попросили дозволу представити її роботи по регіонах. Окрім цього тут представлені зразки вишивок та писанок з наших фондових колекцій", - розповів директор музею Роман Насонов.

У центрі експозиції - керамічний півник, символ незламності та стійкості українців. Співробітники музею розповідають, що півень ще з давніх часів був символом світла, захисту і перемоги добра. Саме тому півень представлений не лише в українській кераміці, але й в предметах побуту одягу, рушниках.

"За легендою півень народися з мертвого яйця, щоб пробудити і захищати світло. Його боїться нечиста сила, тому його зображують на речах як оберіг від усього лихого.

Тут ще представлена частина колекції, фундатором якої був Ніконор Дмитрук. Він працював у нашому, тоді ще Волинському науково-дослідному музеї, і у експедиції в село Дідковичі Коростенського району, де був з 1927 року збирав фрагменти вишивок, писанок, які були створені ще до 1920-х років. За його роботу та його патріотичну позицію його стратили у 1932 році, і лише у 1957 році посмертно реабілітований. В наш час, коли ми хочемо зберегти свої традиції, свою ідентичність, він є символом того, як колись за це ж страждали українці", - розповіла старший науковий співробітник Надія Борисова.

А ще в музеї почали облаштовувати рекреаційну зону у внутрішньому дворі. Хочуть створити тут затишну "зелену" зону для відпочинку працівників і відвідувачів, тож тут будуть зовсім не проти подарунку у вигляді саджанців.

Зазначимо, що музей зараз працює з 10 до 15 години. Вхід вільний. Основна експозиція зараз розібрана і не діє.

Нагадаємо, наприкінці квітня Житомирський академічний музично-драматичний театр ім. Івана Кочерги відновив свою роботу: перші вистави актори грали поза приміщенням театру., спектаклі були благодійними.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей виставка Насонов 
Матеріали по темі