Здоров'я

Двоє жителів Житомирської області потрапили до лікарень з діагнозом «ботулізм»: їли домашні консерви

7 June 2022, 09:57

На початку червня у Житомирській області зареєстрували два випадки ботулізму. Занедужали жителі Любарщини та Олевщини.

Про це 7 червня повідомила Державна установа «Житомирський обласного лабораторний центр МОЗ України».

«На жаль, випадки захворювань на ботулізм продовжують реєструватися і в поточному році. Так, на початку червня до Любарської та Олевської лікарень з таким діагнозом поступило 2 хворих», – йдеться у повідомленні.

У лабораторному центрі в коментарі Житомир.info уточнили, що людям стало зле після вживання консерв домашнього приготування.

«Перший випадок був зафіксований наприкінці травня. Захворів житель села Стара Чортория (колишній Любарський район), 1949 року народження. Чоловік з діагнозом «ботулізм» з 31 травня перебуває у Любарський лікарні. Відомо, що він вживав рибні консерви домашнього приготування. Другий випадок зареєстрований у місті Олевськ. Там захворів молодий чоловік, 1996 року народження. Він вживав м’ясні консерви, також домашнього приготування. Молодшому з чоловіків уже вводили сироватку проти ботулізму», – розповіли у відділі епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань лабораторного центру.

В ОЛЦ також зазначають, що в 2021 році у Житомирській області було зареєстровано 7 випадків ботулізму, викликаних вживанням консервованих у домашніх умовах м’ясних та рибних продуктів, овочів. Через несвоєчасне звернення за медичною допомогою один хворий помер.

Фахівці дають поради, як вберегтися від ботулізму. Не варто споживати:

- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби невідомого походження;
- м'ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо є сумніви у якості продуктів.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2021 року після споживання домашньої м’ясної консерви на ботулізм захворіла жителька села Високе (колишній Черняхівський район) Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ботулізм отруєння  
Матеріали по темі