Місто

У Житомирі перевіряють, як під час повітряної тривоги проходить евакуація у торгових центрах

4 July 2022, 16:40

В одному з торговельних центрів Житомира сьогодні, 4 липня, провели навчальну евакуацію. Рятувальники перевіряли, чи є вказівники на бомбосховища, як реагують відвідувачі та чи правильно діють працівники торгового центру під час повітряної тривоги. Такі навчання проводять, аби запобігти трагедії, подібній до тієї, яка нещодавно сталася в результаті ракетного удару по торговельно-розважальному центрі у місті Кременчук.


«Закриваємо касу, не відпускаємо людину, залишаємо товар, виходимо всі на вулицю до бомбосховища: Київське шосе, 21 – «Ліктрави». Дехто не розуміє, що відбувається, ми пояснюємо і виводимо на вулицю», – каже працівниця торгового ценрту Віта.

«Найближче сховище – в машині», – говорить відвідувач Віктор.

«Якщо у великих магазинах, треба питати персонал, вони мають це знати», – говорить покупець Ярослав.

«Цього разу виходив, завжди виходжу. Бо якщо, не дай Боже, така ситуація, машина не допоможе, укриття – це кращий спосіб», – каже відвідувач Дмитро.

«Потрібно виходити на повітря, в укриття, бо на дворі також небезпечно», – говорить відвідувачка Альона.

Директор торгового центру «Епіцентр» розповідає: навчальні евакуації у мирний час проводили щомісяця. Тепер через реальну небезпеку та сигнали повітряної тривоги евакуюватися доводиться по-справжньому, інколи декілька разів на день.

«З частими сигналів повітряної тривоги кожний день або через день виходимо і прямуємо у бомбосховище. Є люди, які контролюють робочий процес, керівники відділу на своїх місцях, керівник служби безпеки контролює вихід з магазину, щоб жодної людини не залишилося на робочих місцях, як працівників, так і відвідувачів. Є плакати, які є при вході в магазин, є позначки, стрілки намальовані на асфальті – вказівники до бомбосховища. Ми сьогодні побачили, що за 2 хв всі покинули магазин», – розповідає директор ТЦ «Епіцентр» Ігор Кононенко.

Навчальну евакуацію працівники «Епіцентру» сьогодні пройшли успішно, кажуть фахівці ДСНС.

«Наша служба спостерігала за порядком дій в першу чергу керівництва та працюючого персоналу: чи навчені вони, який порядок дій, і що вони мають робити під час тривоги. В цілому результатом задоволені», – каже заступник начальника відділу організації заходів цивільного захисту населення ГУ ДСНС у Житомирській області Михайло Панченко.

Найбезпечнішим місцем під час повітряної тривоги є укриття, нагадують рятувальники.

«Укриття буде забезпечувати захист. Людина, рухаючись дорогою, може потрапити під обстріли чи під дію ударної хвилі», – каже заступник начальника відділу організації заходів цивільного захисту населення Михайло Панченко.

Фахівці ДСНС зазначають: такі навчальні евакуації проводитимуть і в інших торговельних центрах міста.

Нагадаємо, 30 червня заступник начальника ГУ ДСНС у Житомирській області Олександр Кравець розповідав про підготовку листа до начальника Житомирської ОВА Віталія Бунечка з ініціативою щодо закриття під час тривоги закладів з масовим перебуванням людей до моменту відбою повітряної тривоги.

Як повідомляв Житомир.info, 27 червня 2022 року у своєму зверненні Сергій Сухомлин нагадав про ракетний удар, який того ж дня росіяни нанесли то ТРЦ в Кременчуці Полтавської області, коли там знаходилося біля тисячі відвідувачів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: повітряна тривога ТЦ Епіцентр евакуація  
Матеріали по темі