Події

Суд зобов’язав приватну фірму повернути сміттєзвалище у комунальну власність Бердичева

26 July 2022, 13:05

Північно-західний апеляційний господарський суд визнав недійсним договір про утримання та обслуговування приватним товариством міського сміттєзвалища (полігону) твердих побутових відходів міста Бердичева та зобов’язання повернути його комунальному підприємству.

Про це йдеться в постанові Північно-західного апеляційного господарського суду від 11 травня 2022 року.

З судового рішення відомо, що керівник Бердичівської обласної прокуратури у липні 2021 року звернулася з позовом до Господарського суду Житомирської області в інтересах держави в особі Бердичівської міської ради та Державної екоінспекції Поліського округу до ТОВ «Полісся Екосфера» та Міського КП «Бердичівкомунсервіс», в якому просив суд визнати недійсним договір від 27 липня 2020 р., укладений між ТОВ і КП та зобов’язати його повернути у комунальну власність сміттєзвалище (полігон) твердих побутових відходів, що розміщене на земельній ділянці пл. 4,6746 га, шляхом підписання акту приймання-передачі.

Господарський суд Житомирської області 2 грудня 2021 р. прийняв рішенням в задоволенні позову відмовити.

На початку 2022 року заступник керівника Житомирської обласної прокуратури подав апеляційну скаргу до Північно-західного апеляційного господарського суду, в якій просив скасувати рішення суду першої інстанції та прийняти нове рішення.

«Прокурор, звертаючись до суду із даним позовом, посилається на те, що укладений між відповідачами спірний договір є удаваним, за своєю правовою суттю це є договір оренди, тому він підлягає визнанню недійсним на підставі ч. 2 ст. 3 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", ст. ст. 203, 215 ЦК України, а саме сміттєзвалище (полігон) твердих відходів та інше майно - поверненню в силу положень ст. 216 ЦК України», - йдеться у матеріалах справи.



Скріншот з постанови суду

«Прокурор зазначає, що використання земельної ділянки (на якій знаходить полігон переданий за спірним договором) ТОВ "Полісся Екосфера" призводить до невизначеності у правовідносинах щодо використання вказаного майна територіальної громади, зокрема, кола суб`єктів, які мають право використовувати останнє, а також зобов`язані забезпечувати схоронність останнього, дбати про належний стан майна, нести відповідальність за його пошкодження чи знищення, що є порушенням інтересів держави, а тому мають місце підстави для звернення прокурора до суду в межах своєї компетенції. Незважаючи на встановлені порушення та тривалість їх існування, Бердичівська міська рада будь-яких заходів на усунення порушень до цього часу не вжила, а тому наявні підстави для представництва прокурором інтересів держави в суді», - йдеться в постанові.


Скріншот з постанови суду

11 травня Північно-західний апеляційний господарський суд визнав недійсним договір від 27.07.2020 р., укладений між ТОВ «Полісся Екосфера» та КП «Бердичівкомунсервіс» та зобов`язав приватне підприємство повернути Міському комунальному підприємству "Бердичівкомунсервіс" сміттєзвалище (полігон) твердих побутових відходів в м. Бердичів, шляхом підписання акту приймання-передачі.

Скріншот з постанови суду

Зауважимо, що 20 червня ТОВ «Полісся Екосфера» подало касаційну скаргу на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду.

Як повідомляв Житомир.info, 6 липня 2021 року Житомирська обласна прокуратура повідомила про незаконну передачу приватному товаристві сміттєзвалища площею 4,6 га у Бердичеві.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сміттєзвалище полігон ТПВ Бердичів оренда прокуратура суд апеляція 
Матеріали по темі