Фоторепортаж

Як волонтери «бази НАТО» в Житомирі дарують тепло для ЗСУ. Фоторепортаж

30 September 2022, 13:54

У березні 2022 житомирські волонтери організували волонтерську майстерню. Буржуйки, пічки для приготування їжі та спеціальні “щепочниці”, які виготовляють вони, допомагають нашим воїнам зігріватися та готувати їжу у польових умовах. За майже 7 місяців чоловіки виготовили близько п'яти сотень виробів, які зігрівають захисників України. Можливо, поки ви читаєте цей матеріал, волонтери якраз і виготовляють 500-ту, ювілейну буржуйку для ЗСУ.

Куратором проєкту є Сергій Защипас. Зараз він разом з Юрієм Міловановим, Тарасом Ділодубом та Сергієм Луциком є основним "кістяком" проєкту.

Два Сергії більше займаються інформаційними питаннями та постачанням матеріалів, а Юрій і Тарас переважно "робочі руки".

Жартома чоловіки називають себе "база НАТО", або ж "наша лабораторія", адже все, що вони роблять, – результати великої кількості різних експериментів.

На стіні у них висить табличка з назвою "ТЮЛЗ" – бо це скорочення від ініціалів усіх чотирьох волонтерів.

"Пічки зараз ми робимо зі старих газових балонів. Пробували робити і з бойлерів, і діжок, і з труб, проте найефективніше використовувати балони", – розповідає Юрій та поетапно розказує увесь процес.

Процес виготовлення буржуйок такий: спочатку знімають кран з балона, тоді знімають вентиль, наповнюють водою та випускають газ, і лише після цього можна розпилювати балон. (Увага! Опис не є рекомендацією щодо підготовки газового балона до виготовлення буржуйки!) З балона відрізають верхню та нижню частини, тоді роблять дверцята, петлі та збирають буржуйку.

Зараз у "бази" величезна черга на замовлення буржуйок від військових, тож вони працюють у посиленому режимі.

Куратор проєкту Сергій Защипас не встигає на зйомку, проте дистанційно розповідає історію створення проєкту.

"Історія почалась із дзвінка волонтерки Людмили Блащук в лютому. Вона сказала, що на блокпостах мерзнуть хлопці, потрібні буржуйки. Я зробив пост у фейсбуці, і мої друзі та знайомі почали шукати буржуйки. Ми назбирали більше двадцяти печей за кілька днів, але частина печей була зламана. Люда сказала, що є зварювальник, який допоможе з їх ремонтом. Ним був Валерій Бобровський. Він – людина з інвалідністю, але з перших днів почав робити і ремонтувати буржуйки для тероборони. Він допоміг з ремонтом, а я забезпечував його матеріалами. Потім я знайшов йому в помічники Колю Якубенка. Він бігун, співорганізатор житомирських "Вертикалей". Вони трохи попрацювали разом, а потім Коля запропонував Юрію Мілованову нам допомогти. Разом з Юрою доєднався і Тарас. Спочатку Юра і Валерій працювали паралельно кожен в себе вдома, а я забезпечував їх матеріалом, розхідниками, їжею. Потім з'явився Сергій Луцик. Він іноді щось може випросити з необхідних матеріалів у магазинах, на металобазах чи волонтерських фондах. З часом основним кістяком "робочих рук" стали Юра і Тарас. Інші також допомагають у міру можливостей.

Моя задача – знайти матеріали, розхідники, інструмент, їжу, замовлення. Вони – роблять буржуйки та видають їх споживачам. Більшість матеріалів на буржуйки, розхідників і грошова допомога, яку ми іноді отримуємо на нашу місію, в основному йде від людей, які знають мене чи Юру особисто. Те ж саме і з печами: більшість продукції розповсюджується на довірі серед людей, які знають нас, а ми знаємо їх. Це мінімізує ймовірність шахрайського заволодіння нашими виробами", – розповідає Сергій Защипас.

Волонтери кажуть, що кожен може долучитися і допомогти. Серед матеріалів, які завжди потрібні для роботи:

· газові балони об'ємом до 50 л,

· труби діаметром 300 мм, 273 мм, 102 мм,

· листовий метал,

· цепи від мотоциклів (на петлі),

· листова жерсть будь-якої товщини

· зварювальні електроди

· відрізні круги для болгарок.

Контактувати з Сергієм.

Також зараз волонтери шукають теплові гармати – дизельні, газові або електричні 220/360В.

Увага! Самостійне виготовлення буржуйок із газових балонів може бути небезпечним для вашого життя та здоров'я. Залиште цю справу професіоналам, а ви можете допомогти матеріалами.

Нагадаємо, 27 вересня 2022 року Житомирський міський голова Сергій Сухомлин просив житомирян допомогти з матеріалами для буржуйок, які необхідні військовим на передовій, теробороні та прикордонникам, а також для резерву у місті.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: буржуйка балон газовий балон волонтер волонтерство  
Матеріали по темі