Новини компаній

Критерії вибору штукатурки

21 October 2022, 15:10

Здавалася б, що складного купити штукатурку – пішли до першого-ліпшого будівельного магазину та вибрали. Або ще простіше, знайшли сайт, на якому продається штукатурка та й заказали, що треба. Але проблема не в пошуку, а саме у виборі, адже в продажу представлені десятки видів будівельних матеріалів: штукатурка гіпсова, цементна, теплоізолююча, декоративна тощо. Як не загубитися в цьому різноманітті, давайте розбиратися разом з експертами EUROMETA.UA.

Різновиди штукатурки

Перш за все, треба визначити, яка буває штукатурка та чим вона відрізняється. Штукатурка – це оздоблювальний матеріал, що використовується в будівельних та ремонтних роботах для вирівнювання та зміцнення поверхонь. Склад на базі піску, цементу або гіпсу. Для пластичності до суміші додають вапну, клей, синтетичні пластифікатори.

Штукатурна суміш, на відміну від шпаклівки, наноситься на поверхню із значними нерівностями, шаром товщиною 5-80 мм. Штукатурять стіни та стелі; дерев’яні, цементні, цегляні, металеві поверхні тощо.

Штукатурку розрізняють за типом основного компоненту, що входить до складу:

  1. Цементна штукатурка – найпопулярніший та найбюджетніший варіант. Суміш виготовляється на основі цементу та піску в пропорції 1:4. Цемент після висихання утворює міцний шар, стійкий до механічних навантажень.
  2. Гіпсова штукатурка. Замість цементу до суміші додається гіпс, що робить штукатурку більш пластичною. Готовий шар білого кольору, не дає «усадки», тому можна клеїти шпалери одразу на оштукатурені стіні. Однак гіпсове покриття боїться вологи, тому не підходить для використання у ванній чи на фасаді. Коштує дорожче, але витрачається значно економніше, ніж цементна штукатурка: купити гіпсової суміші треба вдвічі менше.
  3. Цементно-вапняна суміш. Універсальний матеріал: цемент додає штукатурці міцності, а вапна – пластичності та зручності в роботі. Суміш стійка до вологи та низьких температур.

Як вибір матеріалу залежить від застосування

Конкретний вид штукатурки обирають в залежності від типу поверхні та приміщення, особливостей використання: ззовні чи всередині будівлі.

Застосування різних видів штукатурки:

  1. Фасадні роботи: для зовнішнього використання підходять штукатурки, стійкі до вологості та перепадів температур. Зазвичай використовуються цементні та цементно-вапняні суміші.
  2. Житлові кімнати: для оздоблення поверхонь всередині приміщення підходять екологічні матеріали на основі цементу та гіпсу, вапни. Таке покриття пластичне, швидко висихає та має світлу поверхню.
  3. Ванні кімнати: для приміщень з підвищеною вологістю слід обирати негігроскопічні штукатурки. Це суміші на цементній основі та з додаванням полімерних компонентів.
  4. Фінішне оздоблення приміщень та фасадів. За допомогою штукатурної суміші можна не тільки вирівняти та зміцнити поверхню, а й надати стінам завершеного естетичного вигляду. З цією метою використовується спеціальний вид будівельних сумішей – декоративні штукатурки. Це єдиний вид штукатурних матеріалів, що наноситься не перед шпаклівкою чи оздобленням, а на завершальному етапі ремонту стін.
  5. Поверхні: для нанесення на цегляну кладку найкраще підходить цементна суміш, поверхню з газобетону покривають полімерними штукатурками на цементній основі.

Вид штукатурки, а також особливості застосування (для фасадних чи внутрішніх робіт) зазначаються на упаковці.

Важливі властивості штукатурки

При виборі штукатурної суміші також мають значення наступні характеристики:

  • міцність суміші: найпоширеніші штукатурки марок М100-М200;
  • паропроникність: для зовнішнього застосування слід обирати суміші з високою паропроникністю;
  • морозостійкість (для сумішей, що використовуються назовні): F50 – F150. Число позначає кількість циклів заморожування-відтаювання, яку витримує оштукатурене покриття;
  • витрата штукатурки (маса матеріалу на 1 м2);
  • рекомендована товщина шару;
  • час висихання штукатурного шару;
  • термін придатності суміші.

Отже, обираючи штукатурку, слід враховувати умови використання та тип суміші, робочі характеристики, що вказані на упакуванні чи в описі матеріалу на сайті інтернет-магазину.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: штукатурка  
Матеріали по темі