Місто

У Житомирі учасники клубу для людей поважного віку долучилися до радіодиктанту національної єдності

9 November 2022, 14:58

У День української писемності та мови традиційно пишуть радіодиктант національної єдності. До нього долучаються люди різних професій та віку. Зокрема, у Житомирі перевірити свої знання мови взялися учасники «БА-Ді CLUB», разом з ними диктант писали й журналісти Житомир.info.

Цього року текст читала народна артистка Ада Роговцева. Поставивши крапку, учасники радіодиктанту діляться враженнями.

«Текст помірно складний, не дуже складний. Але те, що він на злобу дня – це важливо. Текст зачепив нас, зачепив наші душі», - ділиться Тетяна.

Пані Олена вже сьомий рік поспіль пише диктант національної єдності.

«Не вперше писала. Іноді з колективом, іноді сама вдома писала і перевіряла. Не дуже складний. Згадую торішній, тоді мені було важко писати, бо він дуже швидко диктував», - говорить Олена.

Є ті, хто вперше долучилися до написання диктанту.

«Вирішила долучитися. Знаєте, душа болить за те, що зараз відбувається у країні. Хочеться хоч у якийсь спосіб долучитися до того, що відбувається, мова – це одна з ознак нашої державності та нації», - каже Людмила.

Людмила додає, що після диктанту її словниковий запас стане багатшим.

«Одвірок – запам'ятала, вперше почула. Взагалі текст дуже цікавий, - поділилася жінка.

Пані Наталія також вперше писала радіодиктант.

«Єдине, що напружувалася і згадувала, де і які знаки ставляться. Думаю, що правильно написала», - говорить Наталія.

Крім учасників «БА-Ді CLUB» диктант писали працівники управління культури. Найбільше людей вразила тема тексту.

«Твій дім – це дуже емоційно, чуттєво. На жаль, 24 лютого ми зрозуміли, що дім має для нас зовсім інше найважливіше значення», - говорить начальниця управління культури Житомирської міської ради Ілона Колодій.

Начальниця управління культури закликає житомирян говорити українською, адже, як казав Володимир Сосюра: «Мова – це душа народу, народ без мови не народ».

«Дуже важливо переходити на рідну українську мову. Але найголовніше – це бажання, яке має народитися у вас. Скажу відверто, я сама займалася по 4 години на день і так було не легко», - каже Ілона Колодій.

Текст диктанту буде оприлюднено 11 листопада на сайті Українського Радіо. Також вашу роботу можуть перевірити фахівці. Для цього потрібно сфотографувати текст та надіслати його до 11:00 10 листопада на адресу rd@suspilne.media або через електронну форму для отримання робіт на сайті ukr.radio.

Локації, де у Житомирській області можна безкоштовно вивчати українську мову дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, 24 серпня 2018 року житомиряни на Михайлівській написали «незалежний» диктант і помолилися за Україну.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: БА-Ді CLUB радіодиктант радіодиктант національної єдності Роговцева Колодій 
Матеріали по темі