Фоторепортаж

Ловлять колаборантів і допомагають знайти загублених тварин: як військові несуть службу на блокпосту під Житомиром. Фоторепортаж

15 November 2022, 13:33

За ці місяці війни всі вже ніби й вивчили, як потрібно проходити блокпости. Проте у тилових регіонах люди не завжди серйозно ставляться до цього: так, багато хто обурюється зупинці, називає правоохоронців, які несуть службу на блокпостах, неробами.

Кого зупиняють та що роблять на блокпостах, Житомир.info показали військовослужбовці Національної гвардії України.

«На блокпостах зупиняють усі машини для перевірки документів. Перевіряємо салон та багажник на наявність заборонених предметів: зброї, боєприпасів тощо. У всіх перевіряємо паспортні дані. Дивимося хто і звідки. Якщо людина з іншої країни – перевірка більш детальна. Перевіряємо посвідки, чи на законних підставах людина перебуває в Україні. Якщо ні – викликаємо міграційну поліцію. Бувають моменти, коли потрібно викликати контррозвідку», – розповідає військовослужбовець Юрій.

Чергують тут нацгвардійці, поліцейські та ВСП (військова служба правопорядку).

Нацгвардійці перебувають на блокпостах упродовж місяця. Працюють вони у три зміни. Служба виконується потоком: одна зміна несе службу на дорозі, друга – «бадьора зміна». Після того, як людина відстояла на дорозі, вона очікує «на ногах» і готова у будь-яку хвилину зайняти оборону. Відчергувавши «бадьору зміну», військовослужбовець переходить у зміну, що відпочиває. Так потоком все і відбувається.

Розповідають, що на блокпостах буває всяке: ловлять осіб з наркотичними речовинами, зі зброєю і навіть колаборантів. Кажуть, що кожного тижня когось затримують. Так, нещодавно затримали автомобіль, який перевозив 11 пакетів амфетаміну. Також зупиняли машини з російськими номерами та людей з російськими документами і свіжими викликами в телефоні на російські номери. Далі їх передавали до контррозвідки СБУ, яка вже вивчала детально та розбиралася в ситуації.

Допомагати людям доводиться постійно: часто глохнуть машини, люди гублять домашніх улюбленців на дорозі, одного разу навіть довелося викликати «швидку» для пасажира.

Як повідомляв Житомир.info, у липні 2022 року на одному з блокпостів житомирські нацгвардійці зупинили чоловіка на Skoda Superb, а в багажнику виявили понад 1 мільйон 700 тисяч доларів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: блокпост НГУ Нацгвардія  
Матеріали по темі