Економіка

Проблеми і можливості: житомиряни відкривають власний бізнес під час війни

16 November 2022, 15:18

Кожен з нас зараз захищає свій рубіж на фронті війни, і бізнес - це той рубіж, який захищає економіку України. Держава-агресор не змогла знищити моральний дух українців - так, навіть в умовах повномасштабного вторгнення люди продовжують створювати новий бізнес.

Тож Житомир.info дослідив, як Житомир і вся країна борються на економічному фронті, які виклики та можливості чекають на тих, хто хоче почати власний бізнес під час війни.

Допоки захисники в боях відстоюють нашу країну, підприємці різних рівнів працюють на підтримку її економіки. Переважно це мікро- та малий бізнес. Так, за даними Opendatabot вже наприкінці літа в Україні зареєструвалося близько 150 тисяч нових бізнесів. А на Житомирщині щотижня реєструється від 75 до 191 ФОП.

Дані за 7 - 14 листопада 2022 року

Ми - українці, і нас не зламати. Це ще раз доводить той факт, що у Житомирі повномасштабне вторгнення закрило менше підприємств, ніж Covid19. За даними, наданими на наш запит Головним управлінням ДСП у Житомирській області, за 9 місяців (лютий-жовтень) 2022 року кількість припинених або знятих з обліку платників податку склала 291 на противагу 2303 платників податку за аналогічний період 2021 року.

Кількість зареєстрованих та припинених/знятих з обліку платників податку у Житомирі за лютий-жовтень 2021 та 2022 років

“Бізнес під час війни - це офігенна доросла гра!”

Відкривати новий бізнес під час війни складно і страшно. Але якщо відповідально підійти до проблеми, все розрахувати і запланувати, то можна відкрити власну справу і навіть зробити її успішною.

Артем Одинцов та Дмитро Сліпаченко познайомилися, переїхавши у новий будинок. У житловому масиві не було затишних місць для родин з дітьми, тож чоловіки вирішили самі створити таке місце. Вони пів року "виношували" ідею, розробили бізнес-план, орендували приміщення та навіть частково закупили обладнання у кредит. Планували відкриття до перших чисел березня.

24 лютого вони зрозуміли, що відкриття не буде. В орендованому приміщенні влаштували волонтерський центр, а куплені у кредит чайники, меблі та посуд перенесли для облаштування укриттів мешканців будинку. На початку травня вони все ж вирішили відкрити кав'ярню.

"Те, що є зараз - це зовсім не те, що ми запланували спочатку. Ми думали, в нас буде лише кава та круасани. Перед повномасштабним вторгненням ми вже закінчували ремонт та у березні ми мали відкритися. Взяли багато обладнання на виплату, потрібно було з чогось повертати кошти. Я, як людина з івентіндустрії, розумів, що свята - це останнє, про що думають люди під час воєнного стану. Я думав, що все, зупиняємо до Перемоги, “заморожуємо” на незрозумілий термін. Ми не знали, як і в якому форматі працювати, а приміщення було", - розповідає Дмитро.

"25 лютого відкрили двері і зробили мініштаб гуманітарної допомоги. В основному допомагали багатодітним родинам. Жартома говорили, що у нас “склад памперсів”, проте допомагали і переселенцям, і військовим", - додає Артем.

Коли ситуація трішки стабілізувалася - люди зрозуміли, що життя триває, гуманітарна допомога стала більш централізованою і нею почали займатися великі благодійні фонди, чоловіки вирішили хоча б почати варити каву, потім почали на “аутсорс” брати до кави кондитерські вироби.

“Ми нічого не заробляли. Але люди пішли до нас. Ми почали “рости”. Вирішили зробити упор на якість і унікальність. Самі повірили у цю справу, закохалися в неї. І знаєте, як це працює, якщо ви самі це любите, то і люди це полюблять. Наші клієнти стають нашими друзями”, - говорить Артем.

“Звісно, головне - якість. Але, окрім емоційної складової, головне в успішному проєкті тверезий, холоднокровний розрахунок. Добре, що Артем “рахує цифри”. Ми нічим не ризикували, бо все прорахували. Почали з кави. Сервіс, який займається поставками кави, допоміг нам визначитися з сортом, ціноутворенням.

Бізнес під час війни - це офігенна доросла гра. Ти сідаєш і починаєш рахувати - виграєш ти чи не виграєш. І виграти легше, якщо ти граєш за правилами”, - додає Дмитро.

Чоловіки весь час аналізують цифри, таблиці, роблять висновки і коригують план дій.

До прикладу, у них прораховано, скільки потрібно продати чашок кави, щоб виплатити заробітну плату баристі. Підприємці впевнені, що не потрібно економити на якості продуктів, не можна брати маргарин замість масла. Потрібно рахувати і робити якісно.

Для тих, хто хоче відкрити власну справу вони підготували поради, засновані на їх власному досвіді:

1. Холодний прорахунок. Математика показує все. Потрібно вивчити все заздалегідь. Прорахувати вартість продуктів, комунальні послуги, оренду

Ти повинен розуміти в цифрах, який продукт створюєш, собівартість цього продукту на всіх етапах - від закупки до готового виробу.

2. Дослідити цільову аудиторію, щоб “потрапити у формат”, щоб дати клієнтам те, чого вони потребують.

3. Все робити покроково. Не поспішати і розмірено рухатися.

4. Кайфувати від того, що робиш. Коли ти не лише робиш щось заради грошей, а кайфуєш від своєї роботи, наповнюєш власну історію правильною енергією, все виходить.

5. Попрацювати на місці найманого працівника, щоби зрозуміти все на власному досвіді.

6. Якщо ви не дуже розумієтеся на економічних, технологічних процесах тощо і не дуже хочете все це вивчати, варто звернутися до професіоналів. Консалтингові компанії допоможуть правильно розставити маркери.

"Держава оголосила грант, і я вирішила спробувати"

Якщо фінансової "заначки" для старту немає, то можна отримати гранти або ж кредитування для власного бізнесу як від держави, так і від сторонніх донорів.

Єлизавета Яворська займається виготовленням дитячого та дорослого текстилю. Після початку повномасштабного вторгнення жінка вирішила не повертатися з декрету на роботу слідчої, а робити те, що вміє, - відкрити власний бізнес з пошиття виробів для дітей і дорослих. Вона отримала погодження отримання грантових коштів від держави за програмою "Дія", відкрила ФОП та взяла обладнання у кредит. Проте самі кошти поки на її рахунок не були зараховані.

“За професією я - слідча. Шиття було моїм хобі. Я виготовляла речі для моєї дитини, коли пішла у відпустку по догляду за дитиною. У березні цього року у мене закінчилася відпустка по догляду за дитиною і я мала приступити до виконання своїх обов’язків слідчої. На жаль, мені не було з ким залишити дитину, тому я вирішила звільнитися і розпочати власний бізнес. Вийшло так, що держава оголосила грант, і я вирішила спробувати. Вибір впав на дитячий текстиль, адже з початком повномасштабного вторгнення підприємства у містах, в яких раніше виготовляли дитячий текстиль, перестали працювати на повну потужність, тому у магазинах з’явилася потреба у дитячому текстилі. У Житомирі взагалі немає виробників, тому вирішила, що цей напрям є дуже актуальним”, - розповідає Єлизавета.

Дівчина розповідає, що рішення офіційно оформлювати ФОП було свідомим. До цього привело декілька обставин.

“Я, як людина, що працювала в державній службі, - свідома людина, і не звикла ухилятися. Шити собі тихенько - це просто щось одне пошив і продав, але так грошей не заробиш. Друга обставина - це дитячий садочок. Щоб туди віддати дитину, обоє батьків мають працювати. Третя обставина - можливість отримати грант. Окрім цього гранту, зараз дуже багато міжнародних грантів, і їх може отримати тільки працюючий ФОП”, - розповідає підприємиця.

У Житомирській області переважна більшість отримувачів цього гранту були вже існуючими бізнесами, а Єлизавета стала першою в області, хто отримав грант на створення нового бізнесу, бо комісії сподобалося, що дівчина хотіла створити виробництво, а не просто магазин.

Про можливість отримати грант від держави дівчина дізналася з соціальних мереж, а для оформлення гранту звернулася за допомогою до фахівців. Вивчивши це питання досконало, дівчина ділиться власними знаннями та досвідом, проте додає, що зміни в подачі гранту вносяться постійно, тож перед подачею документів потрібно самому уважно все перечитати.

“Цей грант - поворотний. Ми повертаємо його в державу у вигляді податків ФОП та податків за найманого працівника, якщо він вказаний у гранті. Три роки нас мають контролювати відповідні органи. Два роки ми маємо забезпечити ту кількість робочих місць, яку вказали у гранті, і три роки має функціонувати саме підприємство. Це є обов’язковими умовами. Але повернути його державі податками та зарплатою можна набагато швидше. Якщо ти отримав грант, але з певних причин не можеш далі продовжувати підприємницьку діяльність, ти маєш повернути ту його частину, яку не встиг виплатити податками. Проте кожен договір має форс-мажорні обставини. Ми розуміємо, що зараз працюємо в умовах війни, тож усі моменти будуть вирішуватися індивідуально.

Грант курує три структури: податкова, центр зайнятості та “Ощадбанк”. Ці три інстанції весь час між собою взаємодіють. Документи подаються безпосередньо на Київ. Там їх розглядають та перевіряють.

Тож, перший етап - написання бізнес-плану та надсилання документів на грант.

Другий - перевірка доброчесності та добросовісності. Далі - співбесіда в онлайн-режимі з Обласними центрами зайнятості. Створюється онлайн-комісія і у Zoom проводять співбесіду, де ти захищаєш бізнес-план. Це все оцінюється в балах, вибудовується рейтинг, якщо ти його проходиш - отримуєш грант.

Треба віддати належна Центру зайнятості - вони періодично роблять збори для отримувачів гранту. На цих зборах ми можемо контактувати і спілкуватися між собою та з державними структурами”, - розповідає підприємиця.

Отримання самого гранту і початок підприємницької діяльності не були легкими.

“Я - людина, яка вміє працювати з законодавством, швидко знаходжу інформацію, але мені було важко зрозуміти, як працювати з грантом. Зробити розрахунки, прорахувати оборот, маржу, повернення гранту, коли ти виходиш в плюс, податки за себе, податки за найманого працівника, комунальні платежі, оренду, устаткування, послуги бухгалтера тощо... Мені було дуже “дико”. Ці моменти оформлення гранту досить важкі.

Друга проблема - це правильно сплатити податки вперше. 5 чи 6 вересня мені повідомили, що грант мені погодили. Мені надали 15 робочих днів на відкриття ФОП та оформлення рахунку. Я встигла це все зробити, проте це вийшов кінець вересня. А на третій групі ФОП - це кінець кварталу, і одразу треба подавати квартальну звітність. Якщо ти ніколи з цим не стикався, то для тебе це навіть звучить страшно. Я заплатила не те, що треба, і не туди, куди треба. Мені пояснили, що все добре, і потім мені ці податки зарахують, але перший раз ці моменти дуже хвилюючі і важкі. Це все можна дізнатися на консультації в податковій. Потрібно продумати і врахувати ці моменти.

Третє, що потрібно врахувати, - оформлення найманих працівників. За грантом я маю оформити одного працівника. На це я маю 6 місяців. За два тижні до найму я маю повідомити Центр зайнятості, повідомити про прийняття. Також, якщо людина забажає звільнитися, ми теж маємо повідомити службу зайнятості, щоб вони за 2 тижні могли підшукати працівника. Тобто, ще ці моменти потрібно врахувати.

Четверте - треба врахувати те, що кошти не зайдуть одразу на твій рахунок. Те, що ціни на устаткування за час очікування коштів змінилися, стало для мене дуже великим “сюрпризом”. Надання коштів відбувається тільки по договору купівлі-продажу устаткування і тільки з офіційними представниками. Я мала оформити ці договори одразу за оформленням ФОП. Я все оформила ще у вересні. А коштів немає досі. Мені телефонують з магазину і кажуть, що так довго тримати машини зарезервованими вони не можуть і змушені їх продавати, а ціна на іншу партію вже змінилася. Я хотіла взяти це обладнання в кредит, який би повернула грантом. Але так, на жаль, не можна. Устаткування дуже вартісне і залежить від зміни курсу. При подачі гранту у липні і зараз - ціни дуже різні. Якщо у вересні різниця у збільшенні вартості вишивальної машини була 16 тисяч, то зараз я навіть боюся дивитися на цю різницю. Конвертувати кошти не можна. Змінити модель і марку, якщо ти їх прописав, вже не можна. Все що ти можеш - докласти різницю власним коштом. В договорі є процедура внесення змін, але вона ні разу практично ще не виконувалася, бо є дуже складною. Але є хороший момент - зараз деякі критерії отримання гранту змінили і вказувати точну модель та марку не обов’язково, тож є варіанти знайти простіше устаткування та вкластися у суму”, - ділиться підприємиця.

Тим, хто хоче відкрити власну справу, Єлизавета радить моніторити і відстежувати гранти на державних ресурсах, підписатися у соціальних мережах на людей, які висвітлюють державні і міжнародні гранти, перевіряти усю інформацію, бути обережним і не соромитися звертатися за консультацією у центр зайнятості, податкову тощо

Як держава підтримує розвиток бізнесу

Щоб допомогти українському бізнесу та стабілізувати ситуацію на ринку праці, Уряд запровадив цьогоріч кілька програм, які спрямовані на збереження наявних та створення нових робочих місць, створення кращих умов для бізнесу, а також стимулювання населення до самостійної економічної активності. У коментарі для Житомир.info заступниця директорки Житомирського обласного центру зайнятості Тетяна Касімцева розповіла про те, якими програмами підтримки від держави можуть скористатися підприємці.

“Зокрема, це програма надання компенсацій роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. 193 роботодавці Житомирщини вже скористались цією програмою. Вони працевлаштували 447 приїжджих громадян з небезпечних регіонів країни і за перші два місяці їхньої роботи отримали відшкодування виплаченої їм зарплати на загальну суму 5 млн 41 тис. грн. Всього на виплату компенсацій за працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб цього року у Житомирській області передбачено понад 5,6 млн. грн.

Також це програма єРобота, яка має кілька напрямів. Громадяни України мають можливість отримати мікрогранти до 250 тис грн на започаткування чи розширення бізнесу, гранти до кількох мільйонів - на розвиток переробних підприємств, закладки садів, теплиць. При цьому обов'язковою умовою надання грантів є створення підприємцями нових робочих місць.

Служба зайнятості безпосередньо задіяна в реалізації програми з надання мікрогрантів на започаткування чи розширення бізнесу, яка стартувала з 1 липня. За підсумками 9 хвиль дії програми на Житомирщині маємо 78 позитивних рішень на загальну суму близько 17,9 млн грн. І головне: отримувачі грантів задекларували створення 193 нових робочих місць.

З 14 листопада розпочалась 11 хвиля подання заяв на отримання мікрогрантів. Таких хвиль усього 12 у цьому році. Тобто, подати заяви можна до 12 грудня.

Підприємці або ті, хто має намір займатися підприємництвом, повинні підготувати бізнес-план і разом із заявою зареєструвати його через портал Дія.

Заявка у термін до 10 днів оцінюється експертами "Ощадбанку". Експерти оцінюють кредитну історію та реєстраційні документи підприємця.

Далі учасники проходять перевірку комісією обласного центру зайнятості, а також онлайн-співбесіду. Служба зайнятості на підставі оцінки банку, а також оцінки співбесіди, ухвалює рішення про надання мікрогрантів тим, хто набрав найбільшу сукупну кількість балів.

Розмір мікрогранту визначається відповідно до запиту отримувача, з урахуванням кількості робочих місць, які зобов’язується створити підприємець: до 150 тисяч гривень, якщо підприємець створює одне робоче місце, та до 250 тисяч гривень – за два.

Щоб не допустити помилок, потрібно передусім ознайомитись з порядком надання мікрогрантів, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21.06.2022 №738 (зі змінами). Останні зміни відбулись наприкінці вересня, які стосувались напрямів витрат. Цей перелік нині значно розширений. Витратити кошти можна на придбання обладнання, закупівлю ліцензійного програмного забезпечення, сировини, матеріалів, товарів та послуг, на послуги маркетингу та реклами, на орендну плату і т.д.

Обласний центр зайнятості щотижня проводить онлайн-консультації з питань підготовки бізнес-плану. Анонси на консультації розміщують на нашій сторінці у Facebook та в Telegram. Отримати індивідуальну консультацію можна у наших фахівців (каб. 218 в ОЦЗ по вул. Київській, 83) або за телефонами: 43-20-40 або 063-214-41-75”, - розповіла експертка.

Де шукати можливості, якщо маєш намір відкрити власну справу

Звісно, що ніхто не наздожене тебе на вулиці і не буде просити взяти грант та відкрити власну справу. Інформацію про це потрібно шукати і перевіряти. Можна звернутися до послуг професійних консультантів, яких зараз досить легко знайти у мережі. А можна пошукати самостійно у мережі. В першу чергу потрібно уважно переглянути державні ресурси, можна спробувати звернутися за допомогою у місцеві центри зайнятості. Недержавні гранти можна пошукати на сторінках різноманітних організацій, до прикладу, USAID, ООН, ЮНЕСКО, ЄС, SDC, IREX, WNISEF, CIPE GIF, Global Technology Foundation тощо.

Ми зробили невелику підбірку доступних можливостей: гранти, законодавча база та навчання.

Державна платформа Дія.бізнес (ми вже розповідали, але продублюємо)

Європейський Союз підтримує українські підприємства в межах ініціативи EU4Business. На платформі можна дізнатися, як отримати кредити та гранти, поліпшити навички ведення бізнесу та вийти на нові ринки.

Європейська програма обміну Erasmus for Young Entrepreneurs для тих, хто тільки починає, та для чинних підприємців. Можна отримати можливість пройти стажування на підприємстві в одній з Європейських країн.

Українські стартапи можуть отримати гранти від компанії Google. Google for Startups Ukraine Support Fund дають можливість 50 компаніям, заснованим у 2022 році, отримати грошову допомогу та підтримку на розвиток післявоєнної економіки.

Безповоротний грант до $35 000 на проєкт подвійного призначення, який наблизить Перемогу, від “Українського фонду стартапів”. Програма Фонду покликана сприяти створенню та розвитку інноваційної продукції подвійного призначення: технологій, процесів чи інші складових, що відрізняють таку продукцію від існуючих на ринку або відповідають наявному попиту одночасно як від приватних осіб, так і держави та підвищують обороноздатність країни, сприяють її швидкій післявоєнній відбудові.

Додаткові переваги надаються аграрному сектору та харчовому виробництву.

Також ветерани та члени їх родин можуть отримати мікрогранти до 20 тисяч гривень від “Українського ветеранського фонду” на купівлю товарів та обладнання для ведення власної справи.

У мережі можна знайти різноманітні програми для навчання веденню власного бізнесу, до прикладу, “Ощадбанк” створив безоплатну навчальну платформу для підприємців і тих, хто хоче розпочати власну справу, - “Будуй своє” - а державний сервіс #StartBusinessChallenge надає покрокові інструкції з детальною інформацією про дозвільні документи, що вам необхідні для реєстрації бізнесу.

Нормативно-правові акти і тонкощі ведення бізнесу під час війни зібрані в одному місці на платформі Liga Zakon

Також можна отримати державні кредити за програмою «5–7–9%» до 60 млн грн. Під час воєнного стану процентна ставка - 0%. Займаються кредитуванням “ПриватБанк” та “Ощадбанк”.

Анна Максимова, фотокореспондентка Житомир.info

Матеріал створено за підтримки проєкту “Освіта з Накипіло” та DW Akademie в Україні

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бізнес підприємництво податкова грант  
Матеріали по темі